- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ψηφιακό Σχολείο: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της Ελλάδας
Η εφαρμογή e-parents, οι τάξεις στις απομακρυσμένες περιοχές και τα Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης
Ψηφιακό Σχολείο: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της Ελλάδας - Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Οι υβριδικές τάξεις στις απομακρυσμένες περιοχές
Σε πιο digital εποχή μπαίνει το ελληνικό σχολείο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Από το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν το Ψηφιακό Σχολείο και το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά στις απομακρυσμένες, ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Κορωνίδα των σημερινών ανακοινώσεων η θέσπιση και λειτουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου.
Ήδη από τις αρχές Απριλίου το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα (που αφορούν την ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης) και αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο. Από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στις αρχές του προηγούμενου μήνα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τέσσερα μέτρα για τις απουσίες των μαθητών που εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο ψηφιακής παρακολούθησης της πορείας των μαθητών από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. Έτσι, όπως γνωρίζουμε ήδη, με την έναρξη της νέας χρονιάς θα έχουμε ψηφιοποίηση των απουσιών, λειτουργία της εφαρμογής e-parents, θα επέλθει το τέλος στη διαγραφή των απουσιών των μαθητών προς τη λήψη της χρονιάς - πλην εξαιρέσεων για ζητήματα υγείας, ενώ αναμένουμε την «επιστροφή» των Δικαιολογημένων και των Αδικαιολόγητων Απουσιών. Ακόμη, θα προσμετράται η καθυστέρηση στην άφιξη του μαθητή στην τάξη.
Ο κ. Πιερρακάκης έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή - app E-Parents που στόχος είναι να προσφέρει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γονέων – κηδεμόνων και του σχολείου σε πραγματικό χρόνο. Μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα για ενημέρωση για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις, ηλεκτρονική ενημέρωση για τις βαθμολογίες και τις απουσίες του μαθητή, συμβουλευτικές υπηρεσίες - προγραμματισμό συναντήσεων, οnline επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης, παρακολούθηση του ημερολογίου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου/τάξης/τμήματος, ενώ περισσότερες λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε επόμενη έκδοση.
Το E-Parents είναι μία από τις έξι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Σχολείο.
Ψηφιακό Σχολείο: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία της Ελλάδας
Εκτός από τις παραπάνω ήδη γνωστές αλλαγές που περιμένουν γονείς και μαθητές από τον Σεπτέμβριο, το Ψηφιακό Σχολείο έρχεται να εισάγει νέους όρους και λειτουργίες στην εκπαιδευτική κοινότητα και καθημερινότητα. Τι είναι, όμως, πρακτικά το Ψηφιακό Σχολείο; «Το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη της σχολικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Προοδευτικά θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία όπως την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ. αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή, ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού κ.ά», σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας και εξηγεί ότι στόχος είναι το Ψηφιακό Σχολείο να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και να συμβάλει στη μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους μαθητές μας, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Η πιλοτική λειτουργία του Ψηφιακού Σχολείου ξεκινά ήδη από τη φετινή χρονιά και οι νέες ανακοινώσεις έρχονται λίγες μόλις ημέρες ή εβδομάδες πριν τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των Πανελληνίων 204.
Ψηφιακό Σχολείο: Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Ημαθία τη λειτουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, το οποίο θα αφορά τους μαθητές από την Α' Δημοτικού μέχρι και την Γ' Λυκείου, ενώ Ψηφιακό Φροντιστήριο ειδικά για τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024.
Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει το πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα διαθέσιμα βίντεο αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.
Δείτε ένα παράδειγμα τέτοιου βίντεο
This browser does not support the video element.
Στο Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ’ Λυκείου θα προσφέρονται ζωντανά μαθήματα για τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα. Αφορά όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων όπως π.χ. σχέδιο. Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.
Το βίντεο για το Ψηφιακό Φροντιστήριο
This browser does not support the video element.
Ψηφιακό Σχολείο: Υβριδικό σύστημα λειτουργίας για τις απομακρυσμένες περιοχές
Μία μεγάλη ανάσα στα ακριτικά νησιά (ή τις απομακρυσμένες περιοχές) όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολείου, θα δώσει από τον Σεπτέμβριο το υβριδικό σύστημα λειτουργίας τάξεων. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές με τη δημιουργία τάξεων που θα περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης. Αξίζει να θυμηθούμε την περίπτωση της Γαύδου, όπου τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας αδυνατούσαν να μεταβούν στην Κρήτη για να εγγραφούν στο Γυμνάσιο ή την περίπτωση του μικρού Χρήστου στους Αρκιούς, για τον οποίο έπρεπε να εξασφαλιστούν μία σειρά από παραμέτρους για να συνεχίσει το σχολείο, αφού στο νησί δεν προβλεπόταν η δημιουργία σχολείου με γυμνασιακές τάξεις.
Τι άλλο περιλαμβάνει το Ψηφιακό Σχολείο
Στο Ψηφιακό Σχολείο εντάσσονται και τα Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης. Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τη σταδιακή εγκατάσταση των 36.264 διαδραστικών συστημάτων που έχει προμηθευτεί το Υπουργείο Παιδείας. Τα Διαδραστικά Συστήματα εγκαθίστανται σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ αφορά τάξεις Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ήδη έχουν παραδοθεί και εγκατασταθεί 20.509 διαδραστικά συστήματα και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Από τον Σεπτέμβριο, επίσης, προβλέπεται η δημιουργία 15.000 ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων, 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων και 4.000 ψηφιακών μαθημάτων. Επιπλέον, διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο με ανοιχτούς επεκτάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ψηφιακού Σχολείου ότι «πρωταγωνιστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο δάσκαλος και ο καθηγητής, το κυριότερο συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι σχέσεις που αναπτύσσει ο εκπαιδευτικός με τον μαθητή. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό το οποίο ερχόμαστε να κάνουμε σήμερα είναι να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά τους».