Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Στασινός: Συνέντευξη για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Ψηφιακή μετάβαση, ανθεκτικότητα των δημόσιων υποδομών και αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Στασινός: Συνέντευξη για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Συνέντευξη με τον Γιώργο Στασινό με αφορμή την ολοκλήρωση της πλατφόρμας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πλατφόρμας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη βρεθήκαμε με τον Γιώργο Στασινό, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Συζητήσαμε μαζί του για το έργο του και τις πρωτοβουλίες του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια. Ψηφιακή μετάβαση, ανθεκτικότητα των δημόσιων υποδομών, αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης και προοπτικές για τον κλάδο των Μηχανικών αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα συζήτησης.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το ΤΕΕ να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μάλιστα έχετε αναφέρει ότι σύντομα θα έχουμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ένα έργο εμβληματικό για εσάς. Τι θα προσφέρει και πότε θα έχει ολοκληρωθεί;

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα εμβληματικό έργο για όλη τη χώρα. Το έργο αυτό όντως το προτείναμε, το διεκδικήσαμε, το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε ως ΤΕΕ. Με απλά λόγια ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέπει με ένα κλικ να έχουμε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που χρειαζόμαστε για μια σειρά από ζητήματα, από την έκδοση αδειών έως την υλοποίηση μίας επένδυσης.

Με το εργαλείο αυτό θα έχουμε μία, μοναδική και κοινή πηγή από όπου θα αντλούμε με ένα μόλις κλικ, για να το πω σχηματικά, πληροφορίες για το τι ισχύει σε σχέση με όλα τα απαραίτητα μιας αδειοδότησης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αυτές θα είναι ανά περιοχή, με ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα και ευκολία.

Αυτό που καταφέρνουμε είναι οποιοσδήποτε πολίτης, επαγγελματίας και επενδυτής να μπορεί από το σπίτι του ή από το γραφείο του, σε όποιο σημείο της χώρας και του κόσμου βρίσκεται, να λαμβάνει μία έγκυρη, έγκαιρη και ολοκληρωμένη πληροφορία. Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, ποιοι όροι ισχύουν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή τα πάντα που απαιτούνται για να φτιάξει κάποιος κάτι σε ένα οικόπεδο της χώρας θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον χάρτη.

Σε πολύ λίγο θα είμαστε έτοιμοι και η πλατφόρμα θα μπει σε παραγωγική λειτουργία. Όταν λειτουργήσει δεν θα χρειάζεται να παρακαλάς κανέναν Υπουργό, κανέναν στο δασαρχείο, στην πολεοδομία ή σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Γιώργος Στασινός

Στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση το ΤΕΕ συμμετέχει με διάφορες πρωτοβουλίες, συνδέετε αυτά τα εργαλεία και με την ανθεκτικότητα στην οποία δίνετε έμφαση;

Ξέρετε, η ανθεκτικότητα είναι στο επίκεντρο των δράσεών μας. Ακόμη και στα έργα ψηφιοποίησης που έχουν ως σκοπό την εξυπηρέτηση μηχανικών και πολιτών, η ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε αντιληφθεί και θέλουμε να το δει και η κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, καθώς επίσης και με τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, προωθούμε και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών μας, στηριζόμενα στην ψηφιοποίηση όπως είναι οι Έξυπνες Γέφυρες και οι Έξυπνες διαβάσεις. Ως προς τις Έξυπνες Γέφυρες, το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών με αισθητήρες, ενώ αντίστοιχα κινούμαστε και ως προς τις Έξυπνες Διαβάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την οδική και αστική ασφάλεια και την αναβάθμιση του οδοφωτισμού των μεγάλων οδικών αξόνων.

Πρόσφατα είχαμε ένα καινούριο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης. Εκτιμάτε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα δούμε επιτέλους κάτι να αλλάζει;

Κατ’ αρχάς, πιστεύω ότι για πρώτη φορά υπάρχει έντονη πολιτική βούληση για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων, αλλά και για κατεδαφίσεις. Ως ΤΕΕ έχουμε επιμείνει για τη δημιουργία του συστήματος παρακολούθησης με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Δηλαδή με τη χρήση drone και δορυφορικών χαρτών, καθώς και μέσω ελέγχου από τους Ελεγκτές Δόμησης.

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε 1,5 με 2 χρόνια και θα διασφαλίζει άμεση παρέμβαση και γκρέμισμα των αυθαίρετων κατασκευών σε εύλογο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, έχει μεγάλη σημασία να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά που λέμε και στο μήνυμα που στέλνουμε. Το σύστημα αυτό είναι «ζωντανό», σε πιάνει την ώρα που ξεκινάς να χτίζεις και επομένως δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο στην παρανομία.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι Μηχανικοί ήταν ένας κλάδος που υπέφερε και επλήγη σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα έχει αντιστραφεί η εικόνα αυτή; Είναι καλή περίοδος για έναν Μηχανικό να δουλεύει στην Ελλάδα;

Ξέρετε ανέλαβα Πρόεδρος στο ΤΕΕ το 2015. Μάλιστα, ως Μηχανικός ο ίδιος γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Μηχανικοί συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της χώρας. Θα έλεγα πιο άμεσα από οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό κλάδο. Και γι’ αυτό βιώσαμε ως επαγγελματίες τόσο έντονα αυτή την κρίση.

Σήμερα, ωστόσο, είμαστε σε μία περίοδο όπου το ΤΕΕ συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του, δηλαδή 100 χρόνια προσφοράς. Εμείς συνεχίζουμε να προσφέρουμε με σημαντικά έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα του Μηχανικού και βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας. Και το κυριότερο, με τα έργα αυτά βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας φέρω ως παράδειγμα τον προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα. Οι έλεγχοι αυτοί που ξεκινούν σε κρίσιμες υποδομές, μέσα στον Μάιο, είναι σίγουρα δουλειά για τους Μηχανικούς, κυρίως -όμως- είναι προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Μέσα από δράσεις όπως ο προσεισμικός έλεγχος, ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, κάνουμε όσα η Πολιτεία δεν μπορούσε για χρόνια. Είμαστε και παραμένουμε δίπλα στους πολίτες, ενώ -παράλληλα- ενισχύουμε τον ρόλο του Μηχανικού.

Άρα, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα υπάρχει πολύ δουλειά για τον κλάδο μας.

Για το ΤΕΕ είναι μία εκλογική χρονιά και σε λίγες ημέρες διεκδικείτε μία νέα θητεία στην προεδρία του. Πιστεύετε ότι ο απολογισμός είναι θετικός για εσάς;

Το σημαντικό είναι ότι ο απολογισμός είναι θετικός για το ΤΕΕ και για το επάγγελμά μας. Αυτό συμβαίνει γιατί καταφέραμε να το εξελίξουμε, να δημιουργήσουμε νέα επαγγελματική ύλη, να δώσουμε νέα δυναμική και νέο ενδιαφέρον, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες της περιόδου.

Καθιερώσαμε το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες και το επεκτείναμε σε νέες υπηρεσίες και τομείς. Προχωρήσαμε την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο, τους Ελεγκτές Δόμησης, τους Εκτιμητές Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, τις αλλαγές και τα νέα Προγράμματα Εξοικονομώ, την καταγραφή και τον έλεγχο των υποδομών προσβασιμότητας σε δημόσια κτίρια. Παράλληλα, δημιουργήσαμε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο ΤΜΕΔΕ, στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και μικροπιστώσεων μηχανικών και εργολάβων.

Υλοποιούμε νέα έργα που θα ενισχύσουν τη δουλειά μας όπως ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η Ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα.

Προχωρήσαμε με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσιών συμβάσεων και των δημοσίων έργων, με νέες τεχνικές οδηγίες και κανονισμούς, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως το BIM και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σίγουρα δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αυτό που λέμε, όμως, είναι ότι όλα όσα κάνει το ΤΕΕ σήμερα, η μεγάλη τομή που έχει καταφέρει, είναι να αναλαμβάνει και να προωθεί έργα που η Πολιτεία δεν μπορούσε να κάνει εδώ και 50 χρόνια. Έργα σημαντικά για την μετέπειτα πορεία μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.