Πολιτικη & Οικονομια

Στάσσης (ΔΕΗ): Προτάσεις για εξηλεκτρισμό, αποθήκευση και επενδύσεις στα δίκτυα

Οι 3 προτάσεις της Eurelectric προς την Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στάσσης (ΔΕΗ): Προτάσεις για εξηλεκτρισμό, αποθήκευση και επενδύσεις στα δίκτυα
© EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στάσσης (ΔΕΗ): Προτάσεις για εξηλεκτρισμό, αποθήκευση και επενδύσεις στα δίκτυα

Τις προτάσεις της Eurelectric για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, παρουσίασε στην Κομισιόν, ο Γιώργος Στάσσης, αντιπρόεδρος του ΔΣ. Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ βρέθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες όπου και συμμετείχε σε Συζήτηση ΣτρογγυλήςΤραπέζης Υψηλού Επιπέδου.

Σε ανάρτησή του στο LinkedIn, ανέφερε σχετικά:

Έχουμε πλέον φτάσει τα 630GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό μας σύστημα. Ωστόσο, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για να επιτύχουμε το στόχο των 1300GW έως το 2030 και μόνο 6 χρόνια μπροστά....!

Σήμερα είχα την ευχαρίστηση να συζητήσω την πορεία προς τα εμπρός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τον Cillian O'Donoghue και να συνεισφέρω τις προτάσεις μας για την ηλεκτροδότηση, την αποθήκευση και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Πρώτον, Σχέδιο Δράσης για την επέκταση του εξηλεκτρισμού κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Κομισιόν

Δεύτερον, ταχεία ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας, στο φόντο των προβλέψεων για αύξηση των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ στο 30-35% σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης έως το τέλος της δεκαετίας, θέμα το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο και της ελληνικής ενεργειακής ατζέντας, αφού τους πρώτους 4 μήνες του 2024 οι περικοπές που έγιναν ξεπέρασαν τις περικοπές όλου του 2023 και το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξάνεται, ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με τη Eurelectric, η περαιτέρω διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί τετραπλασιασμό της δυναμικότητας αποθήκευσης στα 191 GW έως το τέλος της δεκαετίας από 51 GW σήμερα και η ενεργοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων απαιτεί μια ξεχωριστή στρατηγική για την αποθήκευση.

Μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτούνται αφενός για τη σύνδεση των νέων «πράσινων» μονάδων (και ιδίως των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων), αφετέρου για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια που προδιαγράφει ο προωθούμενος εξηλεκτρισμός κλάδων σε μεταφορές. Σύμφωνα με τη Eurelectric, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 67 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο 2025-2050 μόνο στα δίκτυα διανομής για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPOWER EU, ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απαραίτητες επενδύσεις στα συστήματα μεταφοράς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.