Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και δεν αφορά την Τουρκία»

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ για την αποτίμηση της συνάντησης με Ερντογάν © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ για την αποτίμηση της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ για την αποτίμηση της συνάντησης με Ερντογάν

«Είναι θετικό ότι συνομιλούμε, οι επαφές μας μπαίνουν σε πλαίσιο κανονικότητας, τις διαφορές μας οφείλουμε να τις επιλύουμε ειρηνικά. Έχουμε για πρώτη φορά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο – ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα – σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές και χαιρετίζουμε τη βίζα για τους Τούρκους», είπε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές μας και έχουμε ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα των συμμαχιών μας για να έχουμε ευρωπαϊκή αλλά και από τις ΗΠΑ στήριξη για τα εθνικά μας δίκαια. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη». 

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για θαλάσσια πάρκα, δεν πήραμε την άδεια κανενός για να δημιουργήσουμε π.χ. της Αλοννήσου. Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και δεν αφορά την Τουρκία, πόσο μάλλον αν είναι πρωτοβουλία με αμιγώς περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Για την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή, τίποτε δεν υποκρύπτεται πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μόνη διαφορά μας η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών "υπερήφανη εξωτερική πολιτική". Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την προκλητική στάση της νέας προέδρου της χώρας. «Είχα προειδοποιήσει το ’19 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας - με την οποία διαφωνούσαμε - μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα αυτό. Ο προσδιορισμός «μακεδονικός» δυστυχώς κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία. Ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση, και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων), τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων… Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατάληξε: «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές 2024

Φυσικά, η συζήτηση πήγε και στο ζήτημα των Ευρωεκλογών. «Όταν ομιλώ για τις Ευρωεκλογές, πρώτα και πάνω απ’ όλα προτάσσω την Ευρωπαϊκή τους διάσταση… Μόνο εμείς συζητούμε για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, και γιατί σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον η ίδια η Ευρώπη πρέπει να είναι ενισχυμένη, και με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλες μου οι παρεμβάσεις ξεκινούν από την ευρωπαϊκή διάσταση. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει τελικά όφελος προς τους Έλληνες πολίτες. Σημαίνει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία αντίστοιχα με αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προσωπικά το διαπραγματεύτηκα, και θέλω να διεκδικήσω την επόμενη μέρα να έχει και συνέχεια». 

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ

Συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ

Live | Συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, May 15, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.