Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για την επίθεση στον Φίτσο: Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Κρίσιμη η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σλοβακία - Πυροβολισμός Φίτσο: Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίθεση στον ομόλογό του 

Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τον Σλοβάκο ομόλογό του, Ρόμπερτ Φίτσο για την επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην ανάρτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Κρίσιμη η κατάσταση του Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση, ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο της Σλοβακίας σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Banska Bystrica.

Ο Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία πέτυχε τον Φίτσο στην κοιλιά. Το TASR ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα είπε ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε αξιωματούχους ασφαλείας να σπρώχνουν κάποιον σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνονται με το αυτοκίνητο.

Σλοβακία: Σοκαρισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο. «Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση», ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της.

«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.