Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024

126 πόντους έλαβε η Μαρίνα Σάττι στη Eurovision. Η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ήταν η αντίδρασή της στη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε απόπειρα πολιτικής δήλωσης με τα χασμουρητά της.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 916
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision: Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι

Τα νέα της εβδομάδας 9 - 15 Μαΐου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

1% των επιχειρήσεων πληρώνει το 67% των φόρων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα το 0,99% του συνόλου των επιχειρήσεων πλήρωσε το 66% του συνολικού φόρου.

2 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη. 

0,5% των φορολογουμένων δήλωσε πέρυσι εισοδήματα από 100.000 έως 900.000 ευρώ.

1.214 φορολογούμενοι δήλωσαν περισσότερα από 900.000 ευρώ.

52.435 προσωπικές εταιρείες επί συνόλου 119.954 δήλωσαν ζημίες, ενώ 8.258 δήλωσαν μηδενικά κέρδη. Οι υπόλοιπες δήλωσαν φορολογητέο εισόδημα 3,6 δισ. ευρώ.


30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο είναι το Ακ Σερά, το «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν. Ξέρετε φυσικά τι λένε για εκείνους που προτιμούν να κάνουν επίδειξη με μεγάλα αντικείμενα.


2.000 άτομα μετέφερε με πούλμαν από την Αλβανία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα για να γεμίσει το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, το οποίο και του παραχωρήθηκε για την ομιλία τους στους Αλβανούς της διασποράς. Έφερε επίσης μεγάλα ονόματα του αλβανικού πενταγράμμου. 

14 ημέρες καραντίνα και απαγόρευση των ταξιδιών από την Ελλάδα προς την Αλβανία είχε επιβάλλει το 2021 ο Αλβανός πρωθυπουργός. Εντελώς τυχαία η καραντίνα συνέβη μερικές ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην Αλβανία, με εξαιρετικά χαμηλή διάδοση της νόσου και ενώ τα γκάλοπ έδειχναν ότι οι Αλβανοί που κατοικούν στην Ελλάδα θα τον «μαύριζαν». 

1.000 αστυνομικοί διατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της «ιδιωτικής επίσκεψης» Ράμα, για την ασφάλειά του και για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.


2-0 κέρδισε ο Ολυμπιακός την Aston Villa στον επαναληπτικό αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, και με συνολικό σκορ 6-2 πέρασε για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου. 

29 Μαΐου (την ημέρα που η Πόλις εάλω) θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του Coference League. Από ένα καπρίτσιο της Τύχης, ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο που ονομάζεται Αγία Σοφιά. Το γήπεδο δηλαδή της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως, χωρίς ωστόσο η ΑΕΚ να συμμετέχει.


90% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα μας «παίρνει» πάρα πολλούς πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία της El Pais. Φυσικά είμαστε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, με το υψηλότερο ποσοστό. 

78% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Δεν τη λες και χώρα υποδοχής. 

84% είναι το ποσοστό στην Κύπρο, 74% στην Ιταλία και 70% στην Ισπανία. 


65% έλαβε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Βόρειο Μακεδονία. Η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου (!) πήγε να ορκιστεί και με κουτοπόνηρο τρόπο ανέφερε την ονομασία της χώρας της ως σκέτη «Μακεδονία». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βορείου Μακεδονίας απεφάνθη ότι είναι άκυρη η ορκωμοσία, καθώς ορκίστηκε σε μια χώρα που δεν υπάρχει. 


10,7% αύξηση παρουσίασαν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με έρευνα του ιστότοπου globalpropertyguide.com, γεγονός που χαρίζει στη χώρα μας τη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά. 

11,1% είναι η επίδοση της πρώτης Πορτογαλίας. 

71,72% είναι η αύξηση των τιμών των ακινήτων, την τελευταία πενταετία. 

0,49% υψηλότερες είναι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σε σχέση με 15 χρόνια πριν.


32-36% θα λάβει η ΝΔ στις προσεχείς Ευρωεκλογές, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος της εταιρείας Interview.

17-19% αναμένεται να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

12-13% είναι η εκτίμηση ποσοστού για το ΠΑΣΟΚ.

3% και πάνω αναμένεται να λάβουν η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη. 

42% είναι το ποσοστό που λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

15% είναι το αντίστοιχο ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη. 

7% λαμβάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στο Τik tok. 


43.821 άτομα έλαβαν ερωτηματολόγιο από το οργανισμό Great Place to Work Hellas για να αξιολογήσουν τις καλύτερες επιχειρήσεις για να εργάζεται κανείς στην Ελλάδα. Κέρδισε η S.C. Johnson Hellas. 


265 λίρες (Αγγλίας) μηνιαίως είναι ο βασικός μισθός για τους εργαζόμενους στον κινεζικό γίγαντα Shein. Ήτοι 307,85 ευρώ με την ισοτιμία της Τρίτης. 

75 ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι υπάλληλοι για να λάβουν αυτόν τον μισθό. Χωρίς διαλείμματα. Συνεχίστε να αγοράζετε τα προϊόντα σκλάβων. 

719 λίρες μηνιαίως είναι ο μισθός διαβίωσης στην Κίνα.


591 πόντους συγκέντρωσε συνολικά το τραγούδι της Ελβετίας («The Code», Nemo) και κέρδισε τη φετινή Eurovision

365 πόντους έλαβε η Ελβετία από τις επιτροπές που είχαν ορίσει οι χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αλλά μόλις 226 από το televoting, δηλαδή από τους πολίτες που ψήφισαν. Πληρώνοντας για να το κάνουν. 

337 πόντους έλαβε από το televoting η Κροατία («Rim Tim Tagi Dim», Baby Lasagna), τους περισσότερους από κάθε άλλον διαγωνιζόμενο. Όμως οι επιτροπές του έδωσαν μόλις 210 πόντους και έτσι κατετάγη δεύτερο. 

323 πόντους έλαβε από το televoting το τραγούδι του Ισραήλ («Hurricane», Eden Golan), τους δεύτερους περισσότερους δηλαδή στον φετινό διαγωνισμό, παρά τα ουρλιαχτά των επαγγελματιών αριστεριστών που υποστήριζαν ότι όλος ο πλανήτης είναι εναντίον του Ισραήλ. Στις επιτροπές δεν άρεσε και του έδωσαν μόνο 52 πόντους. Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός –υποτίθεται– δεν ανέχεται πολιτικές δραστηριότητες. 

126 πόντους έλαβε η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι» της. Η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ήταν προφανώς η αγενής αντίδραση της στη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε απόπειρα πολιτικής δήλωσης με τα χασμουρητά της. 

0 πόντους έλαβε από τους πολίτες το τραγούδι της Μ. Βρετανίας («Dizzy», Olly Alexander). Μεγάλη ξεφτίλα για τη χώρα που γέννησε τους Beatles, τους Stones ή τους Floyd, μεταξύ χιλιάδων άλλων. 


Κώστας Ζαχαριάδης

«O κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έχει θεσμικό ρόλο, δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά ένας σύμβουλος επικοινωνίας με επαγγελματική σχέση. Εγώ είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ».
Αγαπητέ Κώστα. Σου έφεραν τον κύριο Πάνο, δεν είπες τίποτα. Σου έφεραν τον Χαϊκάλη, δεν είπες τίποτα. Σου έφεραν τον Παπαγγελόπουλο, δεν είπες τίποτα. Σου έφεραν τον Αντώναρο, δεν είπες τίποτα κ.λπ. Τώρα, θα κατανοήσεις τη σημασία της φράσης «Ήρθαν τ’ άγρια, να διώξουν τα ήμερα». 

Άρης Σπηλιωτόπουλος

«Δεν υπάρχει τοξικότητα, τα νέα παιδιά δεν λένε το παγωτό αυτό σκοτώνει;»
New Entry στο πάνθεον των χορηγών της στήλης. Κύριε Άρη, μην ακούτε ό,τι λένε. Παλαιότερα κάποιοι υποστήριζαν ότι κάτι άλλο τυφλώνει, αλλά δεν απεδείχθη ποτέ. Οι παρενέργειες είναι προφανώς διαφορετικές. 

Νίκος Μωραΐτης

«Αφαιρέστε τις επιτροπές που έσωσαν την τιμή της “προχωρημένης” Ευρώπης. Το κοινό τι ψήφισε; Μια χώρα που διαπράττει γενοκτονία».
Έχει δίκιο ο στιχουργός. Καλύτερα δεν ήμασταν χωρίς τη γνώμη και τις ψήφους του κοινού και με κομισάριους (οι οποίοι ξέρουν καλύτερα) ν’ αποφασίζουν; USSR θα λέτε και θα κλαίτε.  

Θεανώ Φωτίου

«Όταν λες Βόρεια Ήπειρος, δεν έχεις καταλάβει ότι εδώ αυτό είναι ο αλυτρωτισμός».
Μια ειλικρινής απορία: πώς φτιάχνεται ο αλυτρωτισμός στη Βόρεια Ήπειρο; Με σταφίδα ή με κιμά;

Στέφανος Κασσελάκης

«Αν διανοηθεί να σας πει κανείς τίποτα μου λέτε κατευθείαν και θα τους ξεσκίσω».
Σε πολλούς αρέσουν οι macho τύποι και ίσως σ’ αυτό ποντάρει ο πρόεδρος. Είναι αστείο όμως το γεγονός ότι αν κάποιος είχε απειλήσει τον ίδιο ότι θα τον ξεσκίσει, θα έσκουζε πως τον απειλούν ομοφοβικοί τραμπούκοι. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.