- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Αλεξάνδρεια - Φωτογραφίες από την επίσκεψή της
Τα εγκαίνια της Οικίας Καβάφη, η συνάντηση με τους Έλλήνες της παροικίας και οι Αφρικανοί φοιτητές που τραγούδησαν Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Φωτογραφίες από την επίσκεψή της στην Αλεξάνδρεια - Η συνάντηση με τους Έλλήνες της παροικίας, τα εγκαίνια της Οικίας Καβάφη και οι Αφρικανοί φοιτητές που τραγούδησαν Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη
Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου εγκαινίασε την Οικία Καβάφη την αποκατάσταση της οποίας ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση. Σε σημερινή της ανάρτηση η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο ταξίδι της αυτό, στην επίσκεψή της στην ελληνική κοινότητα και τη βιβλιοθήκη της, το Αβερώφειο Γυμνάσιο και τη συνάντησή της με τους Έλλήνες της παροικίας.
Η Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ταξίδι της στην Αλεξάνδρεια
Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις δύο μέρες που πέρασε στην Αλεξάνδρεια:
Κάθε φορά που ταξιδεύω εκτός Ελλάδας, στα κέντρα εκείνα του μείζονος ελληνισμού που, όσο κι αν φυλλορρόησαν πληθυσμιακά, όσο κι αν συρρικνώθηκαν, διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, το ελληνικό ήθος, την ταυτότητα και τις παραδόσεις μας, δοκιμάζω την ίδια συγκίνηση. Στις δύο μέρες που πέρασα στην Αλεξάνδρεια, εγκαινιάζοντας την ανακαινισμένη από το Ίδρυμα Ωνάση οικία Καβάφη, έναν υποβλητικό χώρο που αποπνέει την ατμόσφαιρα της τέχνης και του βίου του ποιητή, περιηγούμενη στο ιστορικό ελληνικό τετράγωνο του Σάτμπι, επισκεπτόμενη την ελληνική κοινότητα και τη βιβλιοθήκη της, το Αβερώφειο Γυμνάσιο, τον οίκο ευγηρίας «Μάννα», το ελληνορθόδοξο κοιμητήριο, μια εκτενή εντυπωσιακή γλυπτοθήκη επιτάφιας τέχνης όπου βρίσκεται και το μνήμα του Καβάφη, τον χώρο ανασκαφής του Βασιλικού Τετραγώνου στους κήπους Σαλαλάτ, το ελληνορωμαϊκό μουσείο και την ξακουστή Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, δεν γεύτηκα απλώς τη γοητεία μιας πόλης που, κάτω από τη σύγχρονη, πολύβουη όψη της, παραμένει ένα αδιαίρετο σύνολο μύθου και ιστορίας. Γνώρισα από κοντά το πάθος και την πίστη των Ελλήνων της παροικίας μας, ανθρώπων με ευγένεια, καλλιέργεια και ψυχικό σθένος, που έμειναν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν πασχίζοντας να κρατήσουν τη γλώσσα μας ζωντανή, να συντηρήσουν και να μεταδώσουν τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, να δικαιώσουν τις προηγούμενες γενιές που μεγαλούργησαν σ’ αυτόν τον συναρπαστικό τόπο.
Ο ψίθυρος του παρελθόντος είναι ηχηρός στην Αλεξάνδρεια, όπως ανεξίτηλα είναι και τα ίχνη της οικονομικά δυναμικής, πνευματικά ανθηρής και πολιτισμικά γόνιμης ελληνικής παρουσίας. Και είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που δίνουν στους ομογενείς μας τη δύναμη να συνεχίσουν. Όπως και η καθοδηγητική υποστήριξη του Πατριαρχείου, όπου και συναντήθηκα με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, έναν πραγματικό ποιμένα και άξιο πρεσβευτή της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Κι εκεί έζησα μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της επίσκεψής μου, όταν Αφρικανοί φοιτητές της Ιερατικής Σχολής του Πατριαρχείου τραγούδησαν ένα απόσπασμα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και του Μίκη Θεοδωράκη, με τους στίχους τυπωμένους σε χαρτί που έφερε την ελληνική σημαία. Ήταν η στιγμή που επιβεβαίωσε την πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα είναι μια πνευματική κατάσταση που προσφέρεται σε όλους όσους είναι έτοιμοι να την υποδεχτούν, κι ότι υπάρχει μέσα στον καθένα μας και ξαναγεννιέται εντός μας, όσο την τρέφουμε και την καλλιεργούμε.