Πολιτικη & Οικονομια

Πότε θα πέσει η τιμή του ελαιολάδου - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Αναμένεται αύξηση παραγωγής και πτώση τιμών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
λαδι, μπουκαλια, τενεκεδες
Αισιοδοξία ότι η τιμή λιανικής του λαδιού στην Ελλάδα από το φθινόπωρο θα είναι αρκετά χαμηλότερη © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Ελαιόλαδο: Πότε θα πέσει η τιμή - Οι εκτιμήσεις για τη νέα σοδειά στην Ελλάδα

Την ανθοφορία των ελαιόδεντρων σε όλη την περιοχή της Μεσογείου παρακολουθεί η αγορά ελαιολάδου προκειμένου να προβλέψει με περισσότερες πιθανότητες αν θα πέσουν μέσα τόσο στην πορεία της παραγωγής κατά τη φετινή σεζόν (2024-2025) όσο και στην πορεία των τιμών.

αγροτες, ελιες, φορτηγο, κασελες
H κατακόρυφη πτώση της παραγωγής ήρθε με καθυστέρηση στην Ελλάδα συγκριτικά με Ιταλία και Ισπανία © ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Ελαιόλαδο: Αναμένεται αύξηση παραγωγής και πτώση τιμών

Οι έρευνες και οι προβλέψεις αποπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η παραγωγή θα αυξηθεί πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές έστω για κάποιες από τις ποικιλίες. Έτσι, θα χτυπηθεί - εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις - ο πρωταγωνιστής της ακρίβειας αυτή τη στιγμή.

Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, αποτυπώνουν αύξηση 174% στην τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μέσα στην τελευταία 5ετία και +82% σε ετήσια βάση. Στη δε λιανική, η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης το οποίο ξεπερνά το 65% (πρώτη με βραχεία κεφαλή είναι η Ισπανία).

H κατακόρυφη πτώση της παραγωγής ήρθε με καθυστέρηση στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ιταλία και την Ισπανία και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο βιώνουμε την έκρηξη των τιμών η οποία μάλιστα έχει οδηγήσει και σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ειδικά από το ράφι του σούπερ μάρκετ (σ.σ τα στοιχεία αποτυπώνουν μείωση άνω του 20% αν και ασφαλής εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για την συνολική κατανάλωση δεδομένου ότι διακινούνται πολύ μεγάλες ποσότητες με… τενεκέ).

Η Ισπανία, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει φέτος στους 840 χιλιάδες τόνους από 666 χιλιάδες πέρυσι (και περίπου 1,5 εκατομμύριο τη σεζόν 2021/2022 ενώ ανάκαμψη δείχνουν τα στοιχεία και για την Ιταλία (από 241 σε 330 χιλιάδες τόνους) αλλά και στην Πορτογαλία (από 126 σε 150 χιλιάδες τόνους).

Τι προβλέπεται για τη σεζόν 2024-2025

Αυτή που κινείται φέτος έντονα πτωτικά είναι η Ελλάδα η οποία έχασε το πολυετές υψηλό των 345 χιλιάδων τόνων για να υποχωρήσει ακόμη και στους 155 χιλιάδες τόνους. Για την σεζόν 2024-2025, προβλέπεται σημαντική αύξηση της παραγωγής πολύ πάνω από τα 1,2 εκατομμύρια τόνους αν και ακόμη είναι νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Αισιοδοξία για αύξηση πάνω από τα επίπεδα των 200.000 τόνων υπάρχει και για την Ελλάδα παρά τις περιορισμένες βροχές των προηγούμενων μηνών. Με την τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παραγωγής να είναι ανοδική (άρα την τάση των τιμών να είναι πτωτική) υπάρχει αισιοδοξία ότι η τιμή λιανικής στην Ελλάδα από το φθινόπωρο θα είναι αρκετά χαμηλότερα από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα που έφεραν το κόστος για ένα κιλό λάδι ακόμη και πάνω από τα 13 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.