Πολιτικη & Οικονομια

Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Επιστήμη Μπινάζη
Επιστήμη Μπινάζη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Η Μαρινίκη Θεοδώρου δεν είναι τηλεοπτική περσόνα. Δεν έχει σηκώσει τρόπαιο στον αθλητισμό, δεν είναι συνδικαλίστρια, δεν είναι μοντέλο (αν και θα μπορούσε), δεν έχει δραστήρια social media, δεν προβάλει την εικόνα της συζύγου και μητέρας όπως οι περισσότερες γυναίκες συνυποψήφιές της στις Ευρωεκλογές. Διαθέτει ωστόσο το σημαντικότερο «χαρτί». Έχει σπουδάσει Διακυβέρνηση στο ELGS (European Law and Governance School). Έχει σπουδάσει αυτό που οι άλλοι θα μάθουν εμπειρικά μετά την εκλογή τους. Αν και είναι η μόνη με πτυχίο στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, είναι μετρημένη, αντιπαρέρχεται ευγενικά τα σχόλια για την εξωτερική της εμφάνιση και δηλώνει μάχιμη δικηγόρος και γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων. Μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Λυών, των Βρυξελλών, της Αθήνας και της Ηλείας. Γνωρίζει καλά την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ελληνική και ευρωπαϊκή επαρχία, την ελληνική και ευρωπαϊκή νοοτροπία. Διαθέτει την τεχνοκρατική σκευή μιας δεξιάς υποψήφιας αλλά κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζοντας, όπως λέει, «λάθη και παραλείψεις» της κυβέρνησης. 

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη να είμαι υποψήφια για τις...

Posted by Mariniki Theodorou on Sunday, April 7, 2024

Την συνάντησα στο Βυζαντινό Μουσείο, χώρο που επέλεξε η ίδια γιατί, όπως εύστοχα το τοποθέτησε, «ενώ βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας αποπνέει την ηρεμία της υπαίθρου». Το φιλικό και συμπαθητικό της χαμόγελο δεν με εμπόδισε να της θέσω δύσκολες ερωτήσεις αφού εκείνο που με ώθησε σε αυτή την συνέντευξη ήταν ότι έχει τα εφόδια για την δουλειά. Για την αποτελεσματικότητα θα δείξει στο μέλλον και εφόσον εκλεγεί.

Ευρωεκλογές 2024: Συνέντευξη με τη Μαρινίκη Θεοδώρου, υποψήφια ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσες γλώσσες μιλάτε; Πιστεύετε ότι τα αγγλικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ευρωβουλευτή;
Μιλάω Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά. Κακά τα ψέματα. Η καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας διευκολύνει την παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο και τον ζωντανό διάλογο. Δεν αποτελεί όμως πολιτικό εφόδιο η καλή χρήση των αγγλικών. Είναι σημαντικό εργαλείο για να διευκολύνεις τον ρόλο σου. Το 38% των Ευρωπαίων έχουν ως δεύτερη γλώσσα τους τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι η 5η γλώσσα στον πλανήτη, 4η πιο ομιλούμενη γλώσσα στο διαδίκτυο. Ξέχωρα το γεγονός ότι οι καλές συνεργασίες ξεκινούν από τους διαδρόμους, τα παρεξηγημένα στην Ελλάδα Lobby και στις καφετέριες του ευρωκοινοβουλίου.

Πείτε μας τρία πράγματα που θα προσπαθήσετε να αλλάξετε αν εκλεγείτε.
Θα παλέψω για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για την οικονομική προστασία των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, για τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης και όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Υπάρχει τρόπος, να είστε σίγουροι. Δουλεύω χρόνια στο φορολογικό δίκαιο, εξάλλου είναι ο τομέας μου. Είναι θέμα απόφασης. Όταν λύσουμε το επιβιωτικό για όλους τους Έλληνες, θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τρεις, είναι περισσότερες, στέκομαι στη βασικότερη.

Την ίδια πρόθεση έχουν οι περισσότεροι. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως εσείς θα το πετύχετε;
Δεν βλέπω από όλους αυτές τις προθέσεις (χαμογελάει αλλά σοβαρεύει απότομα). Δεν σας κρύβω ότι μέσα από την εργασία μου και τις γνώσεις μου, είμαι ήδη εξοικειωμένη με την Ευρώπη ως γεωγραφική περιφέρεια, ως οικονομική και θεσμική οντότητα. Γνωρίζω τις αδυναμίες της και τα πλεονεκτήματά της. Έχω καθημερινή επαφή με πολλούς ανθρώπους στο εξωτερικό. Γνωρίζω πού λειτουργεί η νομοθεσία και πού επιδέχεται βελτίωσης. Είμαι εξοικειωμένη με διαφορετικές κουλτούρες, νοοτροπίες και πολιτισμούς, γεγονός που μου επιτρέπει να κάνω εποικοδομητικές συγκρίσεις. Βρίσκομαι, ουσιαστικά, με το ένα πόδι στην Ευρώπη χωρίς να έχω εκλεγεί. Μην έχετε την αυταπάτη ότι οι παθογένειες είναι ελληνικό «προνόμιο». Αν σταθώ στο ευρωκοινοβούλιο έχω επιχειρήματα σε όσους μας αντιμετωπίζουν ως βαρίδιο. Ο στόχος μου θα είναι πάντα η συνεργασία και όχι η σύγκρουση, χωρίς να την αποφεύγω αλλά όχι εις βάρος της εικόνας της χώρας μου.

Θα παλέψω για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Υπάρχει τρόπος

Διαβάζουμε συχνά ότι οι αποφάσεις της ΕΕ επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Έχετε τέτοια παραδείγματα;
Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ΚΑΠ, που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μη γνωρίζουν, αλλά πειράζει να μην το γνωρίζουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές (πάλι χαμογελάει). Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι αποφάσεις της Κομισιόν επηρεάζουν άμεσα την αγροτική παραγωγή των χωρών της Ε.Ε. Οι αγρότες δεν διαχειρίζονται απλώς τη γη, δεν παράγουν απλώς τα προϊόντα τους, αλλά παράλληλα διαχειρίζονται τους τοπικούς φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα. Πίνουμε τον καφέ μας και οι δυο με γάλα για παράδειγμα. Ο κτηνοτρόφος που διαθέτει τη φάρμα δεν αρμέγει απλά το γάλα κι εμείς εδώ το ρίχνουμε στον καφέ μας. Φροντίζει καθημερινά για την τροφή, το πότισμα, την ασφάλεια και την υγεία των ζώων του. Συντηρεί την κτηνοτροφική του μονάδα, ακολουθεί κανόνες υγιεινής, συνεργάζεται με κτηνιάτρους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και παστεριώνει το γάλα για να μπορούμε να το καταναλώσουμε εμείς εδώ. Βλέπουμε, λοιπόν, πως για να φτάσει σε μας το γάλα ακολουθείται σειρά εργασιών και διαδικασιών. Η αγροτική παραγωγή, λοιπόν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον επισιτισμό της κοινωνίας.

Αν μας εκπροσωπήσετε θα είστε υπέρ μιας στενότερης εμπλοκής της ΕΕ στο μεσανατολικό και στην βοήθεια στην Ουκρανία;
Όλοι θέλουμε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη, τόσο σε σχέση με την Μέση Ανατολή, όσο και με την Ουκρανία. Αυτές οι αποφάσεις δεν παίρνονται στο πόδι. Χρειάζονται διαβουλεύσεις, διορατικότητα, καλή γνώση της γεωπολιτικής σκακιέρας. Αν με ρωτάτε με ποιον θα συνταχθώ θα σας απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη με το συμφέρον της Ελλάδας. Το οποίο ταυτίζεται με το συμφέρον της Ευρώπης. Γι’ αυτό ψηφίζουμε στις 9 Ιουνίου.

Σας ενοχλεί που κάποιοι συνυποψήφιοι σας έχουν το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας;
Ο καθένας ξεκινά από τη δική του αφετηρία και είναι απόλυτα σεβαστό. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ο ρόλος μου δεν είναι να παρακολουθώ τις πολιτικές εκστρατείες και την δημοφιλία άλλων υποψηφίων, αλλά να επικεντρώνομαι σε αυτά που μπορώ να προσφέρω στη χώρα μου.

Γίνονται πολλές αναφορές για τη μεγάλη αμοιβή των ευρωβουλευτών. Αξίζουν αυτά τα χρήματα οι υπηρεσίες τους;
Τα χρήματα αυτά είναι υπερβολικά για το κόστος ζωής στην Ελλάδα και αρκετά ικανοποιητικά για κάποιον που ζει στην κεντρική Ευρώπη, ταξιδεύει διαρκώς και πρέπει να παρέχει μισθό σε μια ομάδα ικανών συνεργατών που θα μελετούν τα προς ψήφιση νομοσχέδια. Υπάρχουν Ευρωβουλευτές που είναι oneman show, για να μιλήσω με όρους lifestyle. Εύκολα μπορείτε να τους βρείτε. Αν προταθεί μείωση του μισθού έχω αντιπρόταση: να δοθεί ένα μέρος της αποζημίωσής μας σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ.

Αισθάνεστε ως γυναίκα την «γυάλινη οροφή»; Αντιμετωπίζεστε με δυσπιστία στον προεκλογικό σας αγώνα;
Για μένα, ο ρόλος του ευρωβουλευτή δεν είναι θέμα φύλου, αλλά θέμα ικανότητας. Σε πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, άνδρες εκλέγονται χωρίς να είναι ικανοί. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για περιπτώσεις γυναικών. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε μια ιδιάζουσα ισότητα! Αυτό που είμαστε είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, στα λόγια και πιο πολύ στην πράξη.

Δεν φοβάστε με αυτή την απάντηση ότι θα χάσετε κάποιες ψήφους από γυναίκες;
Δεν φοβάμαι την αλήθεια γενικότερα. Αν μου κάνατε ερώτηση για την έμφυλη βία, εκεί αναγνωρίζω σοβαρό πρόβλημα. Όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Θα σας πω το κλισέ για την σωστή παιδεία, αλλά πιστεύω πως τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά.

Ας πούμε ότι βρίσκεστε για γεύμα σε ένα από τα γνωστά εστιατόρια της Grand Sablon στις Βρυξέλλες και ακούτε από το διπλανό τραπέζι κάτι που θίγει την αξιοπρέπεια ή την εικόνα της χώρας μας. Θα επέμβετε;
Δεν συνηθίζω να κρυφακούω σε εστιατόρια και πουθενά αλλού. Ως νομικός, έχω μάθει να υπερασπίζομαι το δίκαιο και θα το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη σε κάθε συζήτηση που θα αφορά την αξιοπρέπεια ή την εικόνα της χώρας μου αλλά με μια προϋπόθεση: να συμμετέχω στη συζήτηση.

Χάρηκα για τη συζήτησή μας και ελπίζω να παραμείνετε στην πολιτική ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να εκλεγείτε.
Σας ευχαριστώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.