- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
«Πράσινο φως» στην οδηγία - Τα επόμενα βήματα
Το Συμβούλιο των Υπουργών για την οδηγία της ΕΕ για βία κατά των γυναικών - Τα επόμενα βήματα
Το Συμβούλιο των Υπουργών έδωσε το «πράσινο φως» για την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Το Συμβούλιο Υπουργών για τη βία κατά των γυναικών
Η ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά αυτών των πράξεων βίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και της μη διάκρισης. Ο νόμος απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ποινικοποιούν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον καταναγκαστικό γάμο και τη βία στον κυβερνοχώρο, όπως η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων.
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και θέτει πρότυπα για την προστασία των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.
Τα κύρια στοιχεία της οδηγίας για τη βία κατά των γυναικών
Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα ποινικοποιεί τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:
- ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων
- καταναγκαστικό γάμο
- μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων
- καταδίωξη στον κυβερνοχώρο
- παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και υποκίνηση μίσους ή βίας στον κυβερνοχώρο
Η διάπραξη αυτών των εγκλημάτων θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τουλάχιστον ένα έως πέντε χρόνια. Η οδηγία συνοδεύεται επίσης από εκτενή κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων, όπως η διάπραξη του αδικήματος σε βάρος παιδιού, πρώην ή νυν συζύγου ή συντρόφου ή δημόσιου εκπροσώπου, δημοσιογράφου ή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισύρουν αυστηρότερες ποινές.
Η οδηγία περιέχει επίσης λεπτομερείς κανόνες για τα μέτρα βοήθειας και προστασίας που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη στα θύματα.
Θα καταστεί ευκολότερο για τα θύματα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας να αναφέρουν ένα έγκλημα. Τουλάχιστον, θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει επίσης να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από επαγγελματίες. Όταν τα παιδιά αναφέρουν ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος με γονική μέριμνα, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του παιδιού πριν ενημερώσουν τον φερόμενο ως δράστη.
Προκειμένου να προστατευθεί το απόρρητο του θύματος και να αποτραπεί η επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, τα κράτη μέλη πρέπει επιπλέον να διασφαλίσουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την προηγούμενη σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος θα πρέπει να επιτρέπονται σε ποινικές διαδικασίες μόνο όταν είναι συναφή και αναγκαία.Με την ιδέα της οικοδόμησης ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, τα προληπτικά μέτρα στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και στην προώθηση του κεντρικού ρόλου της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις.
Επόμενα βήματα
Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης → Η Frances Fitzgerald στην ATHENS VOICE: Να αλλάξουμε τη σκέψη της κοινωνίας για τη βία κατά των γυναικών
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δηλούμενη αίσθηση περί φτώχειας δεν πηγάζει από τη σημερινή κατάσταση των οικονομικών της χώρας, αλλά μάλλον από μία νοσταλγική σύγκριση με το παρελθόν
Τι είναι η στρατηγική και σε ποιους κανόνες υποκύπτει; Ποια είναι η στρατηγική που προσιδιάζει σε μας;
Ισχυρές επενδύσεις, δημοσιονομικά πλεονάσματα και ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2025
«Πυρετός το Σαββατόβραδο» από την ΑΑΔΕ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις
Πού κυμαίνονται τα ποσά
«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ μια πολιτική συνθήκη συνθηκολόγησης με τις δυνάμεις του συστημικού κυβερνητισμού»
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Tι υποστήριξε η πρόεδρος του Μαρία Καρυστιανού
Το μήνυμα Γεωργιάδη από το Μετρό Συντάγματος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών θέτει μάλιστα ερωτήματα προς την αρχή
Με αφορμή το street party ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λαμπρινή
Μελέτη δείχνει υψηλή διείσδυση του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου - Βασικό κίνητρο η χαμηλή τιμή
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.