- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην ATHENS VOICE: «Μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπίες μπορούμε να γίνουμε συμπεριληπτικοί»
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος σε απολογισμό έργου
Ευρωεκλογές 2024: Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος, μιλά στην ATHENS VOICE
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μπήκε για πρώτη φορά στο γραφείο του στο κτίριο Louise Weiss στο Στρασβούργο. Από τότε, κάθε εβδομάδα μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Στρασβούργο· τρεις πόλεις στις οποίες έπρεπε να ισορροπήσει τις υποχρεώσεις του ως ευρωβουλευτής, αλλά και ως ψυχίατρος. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό στην ATHENS VOICE πιστεύει ότι το πρόσημο είναι απόλυτα θετικό. Γι' αυτό, άλλωστε, αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των εκλογέων στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Είναι Τετάρτη 24 Απριλίου. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πανηγυρικό και συγκινητικό κλίμα. Είναι η τελευταία Ολομέλεια της θητείας που ολοκληρώνεται και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν θα μπορούσε να είναι απών. Μέσα σε ένα άκρως φορτωμένο πρόγραμμα, συναντιόμαστε στο γραφείο του και κάνουμε περισσότερο μία πολιτική συζήτηση, παρά μία τυπική συνέντευξη. Αποκαλύπτει ότι όλα αυτά τα χρόνια που είναι ευρωβουλευτής δεν σταμάτησε ποτέ να είναι παράλληλα και ενεργός ψυχίατρος, αφού δεν ήθελε να διαταράξει τον ισχυρό δεσμό που έχει με τους θεραπευόμενούς του. Επιδιώκει, αν οι ψηφοφόροι επαναλάβουν την εντολή να βρεθεί στην Ευρωβουλή, να συνεχίσει να είναι δίπλα τους, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη η ισορροπία που κρατά μεταξύ πολιτικής και ιατρικής. «Αυτή τη στιγμή έχω διαλέξει μία πορεία και γιατρεύω πληγές και με άλλον τρόπο», θα πει στην ATHENS VOICE ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ευρωεκλογές 2024: Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην ATHENS VOICE
«Ωρίμασα πολιτικά», λέει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και συνεχίζει με εξομολογητική, χαλαρή διάθεση. «Ήταν μία εμπειρία που μου έδειξε πώς πρέπει να παλεύεις με έναν άλλον τρόπο για να καταφέρεις να πείσεις τον συνομιλητή σου ότι η θέση σου είναι λίγο καλύτερη από τη θέση του άλλου. Έχει πολύ δουλειά. Έχει σημασία ακόμη και μία λέξη που θα βάλεις περισσότερη ή λιγότερη σε ένα κείμενο. Μέσα σε όλα αυτά τα πέντε χρόνια έκανα πολλά ταξίδια Ελλάδα – Βρυξέλλες, Βρυξέλλες – Στρασβούργο, αλλά ήταν ένα πολύ ωραίο κοινωνικό ταξίδι, με την έννοια ότι η δουλειά που έκανα αφορά την Κοινωνία των Πολιτών. Ο απολογισμός έχει απόλυτα θετικό πρόσημο. Ξέρετε, είναι πολύ μαγικό το να έρχεται ένας άνθρωπος από την Ελλάδα, ένας άνθρωπος από μία χώρα 10 plus εκατομμυρίων ανθρώπων, να επιλέγεσαι να είσαι ένας από τους 21 και από εκεί να γίνεσαι ένας από τους 705. Είναι μεγάλη τιμή, πόσο μάλλον όταν αυτός ο ένας είναι μέσα στους 7 που έχουν αναπηρία και ένας από τους δύο που είναι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Άρα, ένα ελληνόπουλο βγαίνει έξω και μιλά για αυτήν την Ελλάδα, την Ελλάδα της εξωστρέφειας και με την κοινωνική διάσταση ότι καθεμία και καθένας μπορεί να κάνει αυτό που ονειρεύεται. Δεν είναι εύκολο και σε μία Ελλάδα, που δυστυχώς, ακόμα και σήμερα έχει εμπόδια. Είναι η μετάβαση ότι η Ελλάδα αλλάζει».
Στέλιος Κυμπουρόπουλος: «Στο Ευρωκοινοβούλιο όλες οι φωνές ακούγονται»
Πριν την εκλογή του το 2019, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είχε πει ότι όνειρό του είναι να κάνει «τα αδύνατα δυνατά». Όπως μας λέει, όσο το επέτρεψε ο ρόλος του, αυτή του η δέσμευση βρήκε εφαρμογή στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είμαι εδώ για όλους τους Έλληνες. Μπορεί να είμαι κι εγώ ανάπηρος, αλλά είμαι ένας πολίτης μιας κοινωνίας που έχει και άλλα προβλήματα και φυσικά επηρεάζεται από πολλές προσλαμβάνουσες σε διάφορες καταστάσεις. Είμαι εδώ σαν Έλληνας πολίτης, με όποια χαρακτηριστικά. Εκτός από τη διάσταση της αναπηρίας, είμαι και γιατρός και Ψυχίατρος, είμαι και ένας άνθρωπος ο οποίος δούλεψε και έφτασε εδώ. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο Στρασβούργο εφαρμόζονται μετά από λίγα χρόνια, δεν έχουν άμεση ισχύ, οπότε αυτό που κάνω εγώ είναι να δω τι έχει ανάγκη η Ελλάδα, να το φέρω εδώ στην Ευρώπη, να το παλέψω, να το προσπαθήσω και όταν εφαρμοστεί σε Κανονισμό ή σε Οδηγία, να έχει καλύτερη ισχύ και στην Ελλάδα, γιατί θα έχει τις επιρροές από Έλληνα ευρωβουλευτή. Αυτό είναι το σκεπτικό μου. Είμαι περήφανος - μπορεί να μην ακουστεί κάτι φοβερό - γιατί με επιχειρήματα έπεισα την ευρωομάδα μου να υιοθετήσει τη δική μου θέση σε ένα ψήφισμα έναντι άλλων θέσεων μέσα στην ομάδα. Το ότι κατάφερε ένας Έλληνας να πείσει μία ολόκληρη πολιτική ομάδα, είναι πολύ σημαντικό. Το ότι με διαβουλεύσεις καταφέραμε και επηρεάσαμε όλη την ομάδα, το θεωρώ πολύ μεγάλο. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά και τη συνεργασία και, ξέρετε, δεν ήταν η μόνη φορά που έγινε αυτό».
Ο ευρωβουλευτής μού μιλά για τους συνεργάτες του. Αυτούς σκέφτεται και αυτούς ευχαριστεί όσες φορές και αν βραβεύτηκε για το έργο του μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πράγματα που γρήγορα διαπίστωσε ήταν ότι στην Ευρωβουλή οι συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά. «Στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ακουστεί λίγο πιο ψηλά η δική σου φωνή, λίγο πιο χαμηλά η δική μου, αλλά θα ακουστεί. Για εμένα αυτό έχει σημασία. Δεν ξέρω τι γίνεται όταν οι ευρωβουλευτές πηγαίνουν στη χώρα τους, αν τους βρίζουν, αν τρώνε ξύλο... Στην Ελλάδα γυρνώντας, δεν ξέρουν οι πολίτες – και αυτό είναι το λυπηρό – πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Φαίνεται η εικόνα των ταξιδιών, του μισθού, της εύκολης ζωής. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο. Προς Θεού, δεν σηκώνομαι να πάω στο κτήμα να καλλιεργήσω, ή να σηκώσω οικοδομή, δεν κάνω χειρονακτική δουλειά, κάνω πνευματική και είναι και αυτή δύσκολη. Αποφάσισα να έρθω εδώ για να δουλέψω. Αυτήν την εντολή μου έδωσαν οι πολίτες, με αυτήν την εντολή είχα το χρέος να έρθω, η ψήφος αυτή να γίνει έργο». Αναγνωρίζει - και εκφράζει ένα μικρό παράπονο - ότι τα ΜΜΕ δεν βοηθούν στο να αναδειχθεί η πραγματική δουλειά των Ευρωβουλευτών και εξηγεί ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει μία επιτροπή, οι ευρωβουλευτές ένα ζήτημα, μπορεί να χρειαστούν ένα ή και δύο ακόμη χρόνια για να γίνουν κείμενο, Κανονισμός ή Οδηγία. Περιγράφει μία αχανή διαδικασία και είναι πράγματι έτσι. Δεν κρύβει, όμως, τον φόβο του για το πόσο δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα αν οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις για άνοδο της Ακροδεξιάς επιβεβαιωθούν.
Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η άνοδος της Ακροδεξιάς, το Qatargate και τα πρόσωπα των media στο ευρωψηφοδέλτιο
«Οι Ευρωεκλογές είναι μία διαφορετική εκλογική διαδικασία από εκείνη των εθνικών και περιμένουμε πολύ διαφορετικά ευρωπαϊκά αποτελέσματα. Βλέπουμε μία Ακροδεξιά να ανεβαίνει και περιμένουμε το ΕΛΚ λιγάκι να πέσει. Βλέπουμε αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκτιμώ ότι κατά συνέπεια θα επηρεάσει και τα εθνικά αποτελέσματα. Τα ποσοστά θα είναι περίπου στα αντίστοιχα του 2019. Σε εθνικό επίπεδο έχει γίνει καλή δουλειά: έχουν δοθεί κίνητρα για επενδύσεις, αυτά τα 5 χρόνια έχει γίνει μία πολιτική που αναδεικνύει την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει τουλάχιστον 8 ευρωβουλευτές. Στο ΕΛΚ ήμασταν 8 Έλληνες ευρωβουλευτές και δύο από την Κύπρο, όταν η Γαλλία είχε 7 ευρωβουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αναδείξουμε θέσεις, που θα επηρεάσουν το κόμμα, θα επηρεάσουν τις πολιτικές τάσεις, θα επηρεάσουν το Ευρωκοινοβούλιο, θα επηρεάσουν το τελικό κείμενο, το οποίο κατά συνέπεια θα επηρεάσει την όποια οδηγία. Έτσι, τελικά, θα έχουμε δυνατές θέσεις», σημειώνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σχολιάζει τις αντιδράσεις για τα πρόσωπα από τον χώρο των media που επέλεξαν τα κόμματα - ανάμεσα σε άλλα και το δικό του - για το ευρωψηφοδέλτιο και υποστηρίζει ότι ο τελικός κριτής είναι ο ψηφοφόρος. «Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας, το ίντερνετ, για να διαβάσουμε για αυτά τα πρόσωπα, να τα κρίνουμε και να αποφασίσουμε αν θα τα ψηφίσουμε ή όχι. Ξεχνάμε ότι πίσω από την persona των media υπάρχουν άνθρωποι, άνθρωποι με θέσεις, με πτυχία, με απόψεις και εμπειρία».
Η Ευρωβουλή χρειάστηκε να κινητοποιηθεί για αρκετά εσωτερικά ζητήματα. Ανάμεσά τους, η υπόθεση του Qatargate και η καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος εκτιμά ότι «καλώς αποκαλύφθηκαν αυτές οι υποθέσεις. Το Qatargate δεν ήτα μία ελληνική περίπτωση, αλλά ένα πανευρωπαϊκό γεγονός. Η υπόθεση Γεωργούλη ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση, όπως υπήρξαν και για άλλους Ευρωβουλευτές. Μην το μεγεθύνουμε ότι ήταν μόνο Ελλάδα. To Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ούτε το Qatargate, ούτε η υπόθεση Γεωργούλη, να μην μείνει αυτή η εικόνα. Είναι δύο δυστυχείς περιπτώσεις και καλώς αποκαλύφθηκαν. Υπάρχουν οι άνθρωποι σε όλους τους χώρους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, το θέμα είναι να δούμε πώς θα κλείσουν αυτές οι πληγές, για να γίνει το σύστημα ακόμη καλύτερο», εξηγεί ο ευρωβουλευτής.
Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Τα βήματα για μία συμπεριληπτική Ελλάδα
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος επέλεξε να ψηφίσει με φυσική παρουσία, όπως πάντα και να βρεθεί ξανά στο εκλογικό τμήμα, μιας και θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Εκτιμά ότι η Επιστολική Ψήφος με την οποία θα ψηφίσουν φέτος περισσότερες από 202.000 ψηφοφόροι είναι μία διαδικασία που έρχεται να «σβήσει» κάθε δικαιολογία, όμως, αποτελεί και έναν πρώτο χάρτη - ένα ξεκαθάρισμα - για τα προσβάσιμα ή μη εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα. «Δόθηκε μία παράλληλη οδηγία από το ΥΠΕΣ οι δήμοι να καταδείξουν τα σχολεία που είναι προσβάσιμα και μόνον εκείνα θα γίνουν εκλογικά κέντρα», μας θυμίζει. Για εκείνον είναι ξεκάθαρο ότι η Επιστολική Ψήφος λειτουργεί ευεργετικά. «Χαίρομαι που έχουμε την επιλογή για την επιστολική ψήφο, θα ήταν, όμως, λάθος να γίνεται επιλογή - μονόδρομος εξ αποκλεισμού, όταν πολλά σχολεία έχουν σκάλες και δεν έχουν ασανσέρ, δεν είναι προσβάσιμα».
«Τελικά κ. Κυμπουρόπουλε, πόσο συμπεριληπτική είναι η Ελλάδα;» τον ρωτώ. «Επειδή είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα ως Ελλάδα γενικότερα, το ζήτημα της συμπερίληψης το έχουμε αφήσει απ’ έξω. Αναζητούσαμε να φτιάξουμε καλύτερες εργασίες, να φτιάξουμε ένα κράτος το οποίο θα περιφρουρείται, θα έχει σύνορα, να έχουμε μία εξωστρέφεια και επικοινωνία με άλλες χώρες και να μην κλεινόμαστε στο καβούκι μας, να φτιάξουμε μία οικονομία... Τα ζητήματα της συμπερίληψης ήταν μεγάλα και δυστυχώς δεν είχαν ειπωθεί τα προηγούμενα χρόνια με την προσοχή που τους άρμοζε. Τώρα αυξήθηκε 8% το επίδομα αναπηρίας, δεν είναι πολύ... Πρέπει να δούμε πώς μπορούν οι αναπηροί να ενταχθούν σε εργασίες που μπορούν να δουλέψουν. Πρέπει να δούμε πώς δεν θα είναι τα βλέμματα επάνω του και δεν θα λένε "κοίτα κοίτα πώς το κάνει αυτό". Προτού γίνουν αυτά και προτού μιλήσουμε για συμπερίληψη, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες σε όλα τα επίπεδα: από το να πάει το παιδί που έχει μία βλάβη σε έναν κοινό τόπο νηπιαγωγείου, από τον υγειονομικό χώρο, να μπορούν να είναι επιχειρηματίες... Μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπίες μπορούμε να γίνουμε συμπεριληπτικοί και σε αυτό έρχονται και οι πολιτικές. Φτιάξαμε τον Προσωπικό Βοηθό, έχουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία κ.ά. Γίνονται πράγματα που όταν τα συνδυάσουμε όλα μαζί, αλλάζουν και φτάνουμε τη συμπερίληψη. Για εμένα δεν είναι κανείς διαφορετικός», απαντά ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
κ. Κυμπουρόπουλε, γιατί να σας ψηφίσουν ξανά οι πολίτες;
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος βρίσκεται σε προεκλογικό αναβρασμό, διεκδικώντας μία νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. «Το σύνθημα για μία νέα θητεία είναι να ξαναγίνω η φωνή των Ελλήνων, η φωνή της κοινωνίας, να ξαναείμαι εδώ ως ευρωβουλευτής, ο οποίος ακούει και θέλει να συνεχίσει το έργο για τα δύσκολα ζητήματα που έρχονται. Βλέπουμε μία ακροδεξιά που ανεβαίνει – θα πέσει πολιτικό ξύλο είμαι σίγουρος για αυτό γιατί θα πρέπει να στηρίξουμε τη θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να έρχεται πιο κοντά, όχι να διασπάται. Αυτό θα υποστηριχθεί από την ακροδεξία. Πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, γιατί με δύο πολέμους κοντά μας, θα μας χτυπά συνεχώς την πόρτα. Επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε έναν ευρωπαϊκό βραχίονα άμυνας, με έναν πυλώνα υγείας, ο οποίος ξεκίνησε από αυτή τη θητεία και θέλω να μιλήσουμε περισσότερο για διασυνοριακά ζητήματα υγείας, να μιλήσουμε για ένα περιβάλλον το οποίο "φλέγεται"... Πρέπει να μιλήσουμε για περισσότερη συνοχή, για την πολιτική για τα νησιά μας, να διατηρήσουμε την Κοινωνική Ευρώπη, την οποία βάζω και τονίζω για κάθε ζήτημα. Η Ψηφιακή και Πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω. Θα έλεγα στους πολίτες να ξαναψηφίσουν Κυμπουρόπουλο, γιατί είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος και από θέση και από αποτέλεσμα δεν αφήνω τίποτα στην τύχη του και αυτό που θέλω να κάνω με πείσμα, δουλειά, προσπάθεια το πετυχαίνω και το πετυχαίνω μετά από διάλογο, μετά από προτάσεις, έρευνα...»
* Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψηφίος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.