Πολιτικη & Οικονομια

Eurostat: Τρεις στους 10 Έλληνες έχουν υπερβολικά προσόντα για τη δουλειά τους

Η Ελλάδα είχε το 2o χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ για το 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αίθουσα με τραπέζια, καρέκλες, γραφεία, εργαζόμενους, γλάστρα
Το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. το 2023 είναι το υψηλότερο που σημειώθηκε από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 2009 © Unsplash / Austin Distel

Με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για τις θέσεις απασχόλησής τους, το 31% των εργαζομένων στην Ελλάδα

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. καταγράφει η Ελλάδα το 2023, ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωπαίων με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για τις θέσεις απασχόλησής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. το 2023 είναι το υψηλότερο που σημειώθηκε

Συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών στην Ε.Ε. το 2023 κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ, με τους απασχολούμενους ηλικίας 20 έως 64 ετών να ξεπερνούν το 75% (195,3 εκατομμύρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε. το 2023 είναι το υψηλότερο που σημειώθηκε από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 2009 και σηματοδοτεί τρία συνεχή έτη αύξησης, μετά την πτώση της απασχόλησης στο 72% το 2020, λόγω της πανδημίας.

Στην πρώτη θέση η Ολλανδία - Τελευταία η Ρουμανία

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης είναι η Ολλανδία (84%), η Σουηδία (83%) και η Εσθονία (82%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (66%), στην Ελλάδα (67%) και στη Ρουμανία (69%).

Το 2023, το ποσοστό των απασχολουμένων στην Ε.Ε. με υψηλά προσόντα (υπερ-προσόντα) ήταν 22%, με 21% για τους άνδρες και 23% για τις γυναίκες. Σημειώνεται ότι ως απασχολούμενοι με «υπερ-προσόντα» ορίζονται τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση τα οποία απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα υψηλότερα ποσοστά υπερ-προσόντων στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ισπανία (36%), στην Ελλάδα (31%) και στην Κύπρο (30%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5%), στη Δανία και στην Τσεχία (13%).

Σε 18 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερ-προσόντων από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Μάλτα και τη Σλοβακία (και οι δύο +8 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ιταλία (+7 ποσοστιαίες μονάδες). Ωστόσο, σε εννέα χώρες της Ε.Ε., οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά υπερ-προσόντων, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λιθουανία (+5 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (+4 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Βουλγαρία (+3 ποσοστιαίες μονάδες).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.