Πολιτικη & Οικονομια

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι αναφέρει για την Ελλάδα στην έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Καταγράφει καταγγελίες ΜΚΟ χωρίς διερεύνηση» απαντά το ΥΠΕΞ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τι αναφέρει η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η ετήσια έκθεση 46 σελίδων και περίπου 10.000 λέξεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες ανά τον κόσμο κάνει αναφορά και στην Ελλάδα και τις καταγγελίες που υπάρχουν για την παραβίαση τους στη χώρα μας.

«Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στις φυλακές και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου- εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία με στόχο μέλη εθνικών, φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτικών ομάδων- και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο λεσβίες, ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, τρανσέξουαλ, ομοφυλόφιλα ή ίντερσεξ άτομα».

Η έκθεση αναφέρει επίσης στο εισαγωγικό σημείωμα ότι «η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπρατταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρχαν, ωστόσο, καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους».

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ελευθερία του λόγου

Στην παράγραφο για την ελευθερία του λόγου, επισημαίνεται ότι η έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του Pegasus (PEGA) διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιούσε λογισμικό υποκλοπών spyware «ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής», αλλά χρησιμοποιούσε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον «δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών» και εξήγαγε spyware σε χώρες με φτωχές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως τονίζεται στην έκθεση, κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στις 12 Ιανουαρίου, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι «οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα». Τον Μάιο, σε έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εκφράστηκαν ανησυχίες για παρακολούθηση δημοσιογράφων, τονίζεται επίσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοσιεύματα και έρευνες στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μεταξύ άλλων στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιούνται δημοσιεύματα ως πηγές για την επιβεβαίωση των καταγγελιών που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται να δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» η οποία αναφέρθηκε σε 374 περιστατικών απώθησης που αφορούσαν ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία. Πρόκειται για περιστατικά που έγιναν το διάστημα από 2017 μέχρι και το 2022.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης υπάρχει αναφορά σε δημοσίευμα των New York Times το οποίο περιλάμβανε βίντεο της που φέρεται να δείχνει την Ελληνική Ακτοφυλακή να μεταφέρει 12 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών από ένα φορτηγό σε μια σχεδία, να τους βγάζει στη θάλασσα και να τους εγκαταλείπει.

Την ίδια ώρα στην έκθεση υπάρχει και το αποτέλεσμα της έρευνας του Δικτύο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα, το οποίο ανέφερε ευρήματα το 65% βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες βίας από τις αρχές.

«Καταγράφει καταγγελίες ΜΚΟ χωρίς διερεύνηση» απαντά το ΥΠΕΞ

Για έκθεση η οποία καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος, κάνει λόγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνει δε πλήρως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Αναφέρει ότι στην ειδική έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ περιγράφεται «με τα πλέον μελανά χρώματα» το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει θλίψη «που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας». Σημειώνει ότι «ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ», ενώ υποστηρίζει ότι «αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας».