Πολιτικη & Οικονομια

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας απαντούν για τον χειρισμό τους από τους αστυνομικούς

Έλεγχος διαδικασιών μέσω ερωτηματολογίου

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα που κλαίει
Ενδοοικογενειακή βία: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των αστυνομικών μέσω ερωτηματολογίου © Unsplash+/ Getty Images

Ενδοοικογενειακή βία: Έλεγχος μέσω ερωτηματολογίου για τη διαχείριση της υπόθεσης από τους αρμόδιους αστυνομικούς.

«Επικοινώνησε ο αστυνομικός με τις δομές υποστήριξης για να παρασχεθεί η κατά περίπτωση βοήθεια;»: Αυτή είναι μόλις μία από τις 18 ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο το οποίο θα καλούνται να συμπληρώσουν τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας που έρχονται σε επαφή με την ΕΛ.ΑΣ.

Το δισέλιδο κείμενο θα παραδίδεται στα θύματα αυτών των περιπτώσεων προκειμένου να το συμπληρώσουν. Όλες οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το πώς έγινε η διαχείριση της υπόθεσης τους από τους αρμόδιους αστυνομικούς.

«Ενημερωθήκατε για τα δικαιώματα σας, τη νομοθεσία και τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει;» αναφέρει συγκεκριμένα η 4η ερώτηση του ερωτηματολογίου. Πρόκειται για μια κίνηση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι αστυνομικοί προχωρούν σωστά τις διαδικασίες για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ενδοοικογενειακή βία: Τα θύματα απαντούν για τον χειρισμό τους από τους αστυνομικούς

Ο έλεγχος των αστυνομικών από ανώτερους αξιωματικούς που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης προφανώς δεν αρκεί και για αυτό τον λόγο θα δίνεται αυτό το ερωτηματολόγιο στους πολίτες. Μια κίνηση βέβαια, που δεν έχει γίνει αποδεκτή με …ικανοποίηση από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι η ασφάλεια των θυμάτων βίας και εάν αυτή η κίνηση είναι προς το καλό, τονίζουν οι συνδικαλιστές, καλώς να γίνει. Επί της ουσίας, αυτό το ερωτηματολόγιο έρχεται να ενημερώσει το θύμα για τις ενέργειες που πρέπει να έχουν γίνει, με τη μορφή ερωτήσεων.

Το δισέλιδο κείμενο θα υπάρχει για αρκετό καιρό στα γραφεία των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας και τα θύματα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα καλούνται να το συμπληρώσουν. Τα έγγραφα θα αποστέλλονται σε ανώτατο αξιωματικό ο οποίος θα καταγράφει τα αποτελέσματα προκειμένου, εάν κάπου υπάρχουν παρατυπίες ή λανθασμένες κινήσεις από τους αστυνομικούς να επισημαίνονται τα λάθη, με στόχο η διασφάλιση των πολιτών.

Δείτε το ερωτηματολόγιο:

Ερωτηματολόγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Ερωτηματολόγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Ενδοοικογενειακή βία: Το ερωτηματολόγιo για τα θύματα που απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ
Ενδοοικογενειακή βία: Το ερωτηματολόγιo για τα θύματα που απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.