Βρυξέλλες: Ικανοποιημένη η Αθήνα για τα συμπεράσματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις
Για την έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία μίλησε ο πρωθυπουργός
Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποιημένη η Αθήνα - Για την έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία μίλησε ο πρωθυπουργός
Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ότι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Όπως τονίστηκε στο κείμενο συμπερασμάτων οι διεργασίες ανάμεσα σε ΕΕ και Άγκυρα θα γίνονται από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους αλλά με έναν αστερίσκο: θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με απλά λόγια κάθε κράτος-μέλος θα έχει δυνατότητα παρέμβασης.
Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους Μόνιμους Αντιπροσώπους, σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμικών οργάνων, να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εποικοδομητική δέσμευση της Τουρκίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, καταλήγουν οι «27».
Η δεύτερη μέρα της Συνόδου των «27»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σήμερα ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της Συνόδου των «27» όπου θα τεθεί επί τάπητος το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια περίοδο, όπου οι προκλήσεις είναι σύνθετες και απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η λειτουργία της ενιαίας αγοράς πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες
Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
«Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», είπε αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Τι είπε για Κυπριακό, Τουρκία και οικονομία
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης στο Κυπριακό, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι θετική η συζήτηση που γίνεται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Μιλώντας επίσης για το μεταναστευτικό σημείωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές ενώ έκανε ειδική αναφορά στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί στον Λίβανο προκειμένου να σταθεροποιηθεί.
«Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο και στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στο Λίβανο υποστήριξη όσο χρειάζεται, προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά, να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος και σημείωσε πως αναγνωρίζει πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις μπορούν να προοδεύσουν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ σημείωσε πως δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά πρέπει να συνδέεται και με το εισόδημα των πολιτών της Ευρώπης.
Οι 3 άξονες συζήτησης για τη Μέση Ανατολή στις Βρυξέλλες
Η κρίση Ιράν - Ισραήλ μετά τις ιρανικές επιθέσεις, η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ο Λίβανος είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τη Μέση Ανατολή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τον ισραηλινό λαό και τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα.
Οι «27» ηγέτες αναμένεται να καλέσουν το Ιράν και τους «δορυφόρους» του να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις. Οι «27» προτρέπουν, επίσης, όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από κάθε ενέργεια ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.
Επίσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τους πυραύλους.στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.
Οι Ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό
Το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αναμένεται να γίνει μια στρατηγική συζήτηση (συζήτηση σε βάθος) για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, βάσει της έκθεσης Μπορέλ (Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ) που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη.
Η «ενιαία αγορά» και η οικονομία
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής είναι αφιερωμένη στο θέμα της οικονομίας και συγκεκριμένα στη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ανταγωνιστικότητας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με την παρουσίαση στους ευρωπαίους ηγέτες της έκθεσης για την «ενιαία αγορά» που έχει προετοιμάσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
Σύνοδος Κορυφής: Καταδίκασε την επίθεση του Ιράν
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε» σημείωσε προσθέτοντας ότι σκοπός είναι η προστασία των αμάχων, ενώ παράλληλα οι 27 ζητούν απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» και της διανομής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στη Γάζα.
Υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να απομονωθεί το Ιράν.
The EU condemns Iran’s attack against Israel.
— Charles Michel (@CharlesMichel) April 17, 2024
All efforts must be made to help bring stability to the region and avoid escalation.
We call on all parties to exercise utmost restraint.#EUCO is committed to working with partners to end the crisis in Gaza, including through:…
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει σύντομα την επίθεση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της G7 και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που παροτρύνουν όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Αυτό είναι το σαφές μήνυμα. Αυτή είναι πραγματικά η κοινή μας θέση», επέμεινε.
Για την Τουρκία και την Ουκρανία μίλησε επίσης ο Σαρλ Μισέλ
Για την Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει να αναπτύξει σταθερή σχέση και να εργαστεί με βάση σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση. Θύμισε το ζήτημα της Κύπρου, που παραμένει πάντα εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.
Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και τα κράτη μέλη, ιδίως όσα έχουν περισσότερες δυνατότητες, αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η χορήγηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η δίωξη δεν έχει βρει όλα τα στοιχεία
«Προτεραιότητα είναι η επέκταση του έργου προς τα δυτικά», τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.