- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
9ο Φόρουμ Δελφών: Τα μηνύματα που εξέπεμψε για τη Μεγάλη Μετάβαση
Τα σημαντικότερα σημεία από τις 4 ημέρες εργασιών
9ο Φόρουμ Δελφών: Η Μεγάλη Μετάβαση και τα συμπεράσματα από τις 4ημερες εργασίες του συνεδρίου
Το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ολοκληρώθηκε το Σάββατο, μετά από 4 ημέρες εντατικών εργασιών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ομιλητές από διάφορες χώρες, προσφέροντας στους συνέδρους άφθονη τροφή για σκέψη σχετικά με τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής.
Φόρουμ Δελφών: Το μήνυμα της «Μεγάλης Μετάβασης»
Η «Μεγάλη Μετάβαση», που ήταν η κεντρική θεματική του φετινού Φόρουμ, έχει ξεκινήσει και αν θέλουμε να πλοηγηθούμε με επιτυχία, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς επίσης την ανθρώπινη εφευρετικότητα, την ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, αλλά και τη συνεργασία εντός ομάδων, μεταξύ οργανισμών και σε χώρες και ηπείρους, ήταν το γενικό μήνυμα που εξέπεμψε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στο επίκεντρο τέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ χωρών για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων, της Κλιματικής Αλλαγής και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας επισημάνθηκε ο κρίσιμος ρόλος που έχει σε ένα πλαίσιο ανακατατάξεων και σημαντικών εξελίξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα αναπτύσσει δυναμική δράση σε τομείς εξωτερικής πολτικής, πιστή στις βασικές αρχές και αξίες της δημοκρατίας, ειρήνης, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Αξίες που μοιράζεται με άλλες συμμαχικές χώρες. Παράλληλα, η χώρα κινείται δραστήρια για την ανάπτυξη της Οικονομίας της, μέσα σε ένα περιβάλλον ευκαιριών και προκλήσεων. Στη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ δεν έλλειψαν οι τοποθετήσεις για θέματα εσωτερικής πολιτικής και οικονομίας, αλλά και ανάλυσης των κοινωνικών τάσεων.
ΝΑΤΟ και Μέση Ανατολή
H αυλαία του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών έκλεισε το Σάββατο (13/4) με την τελευταία ημέρα να είναι επικεντρωμένη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την άμυνα και το μέλλον του πολέμου, το ρόλο του ΝΑΤΟ στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για τη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε στη σκιά των απειλών του Ιράν για επίθεση κατά του Ισραήλ -κάτι που υλοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα.
«Πιστεύω πως η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών Ασφαλείας είχαν τη - λανθασμένη όπως αποδείχθηκε - πίστη πως η Χαμάς ήταν σε παρακμή. Ότι ήταν πλέον ανενεργή. Δεν μπορούσαν να φανταστούν πως είχε τη δυνατότητα να κάνει την επίθεση που έκανε. Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έπεισαν τον εαυτό τους πως η Χαμάς είναι σε παρακμή, αφοπλισμένη. Οπότε δεν είχαν λόγο να της επιτεθούν. Αντιθέτως είχαν λόγο να υπάρχει, σε κάποια εκδοχή, στη Γάζα για να λειτουργεί ως αντίπαλος της Παλαιστινιακής Αρχής», ανέφερε ο πρώην διοικητής της Μοσάντ και επιτελάρχης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ehud Barak, στρατηγός (ε.α.) Danny Yatom. Έφερε δε ως παράδειγμα το τηλεφώνημα μεταξύ ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων τη νύχτα μεταξύ 6 και 7 Οκτωβρίου. «Είχαν σημαδια πως κάτι θα συμβεί, αλλά παρόλα αυτά έκαναν λόγο για ίσως 70 τρομοκράτες. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν την επίθεση από 3.000», τόνισε ο κ. Yatom, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο έμπειρος στρατιωτικός εκτίμησε ότι το Ιράν τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η πιθανότητα μιας στρατιωτικής απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Ebtesam Al-Ketbi, προέδρου του επιδραστικού Emirates Policy Center των HAE. «Το Ιράν θα απαντήσει αλλά δε θα πάει σε ανοιχτό πόλεμο, θα χρησιμοποιήσει αντιπροσώπους που έχει στην περιοχή και θα κάνει την κατάσταση επώδυνη για το Ισραήλ» εκτίμησε. «Σήμερα, και τα δύο μέρη βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο Νετανιάχου δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο και οι ηγέτες της Χαμάς ξέρουν ότι αν σταματήσουν τον πόλεμο, το Ισραήλ θα τους καταδιώξει και θα τους σκοτώσει» τόνισε.
Εκτεινείς συζητήσεις έλαβαν χώρα την τέταρτη μέρα του Φόρουμ για την άμυνα και το ρόλο του ΝΑΤΟ στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Οι νέοι πόλεμοι, π.χ. Ουκρανία, θα αλλάξουν τον τρόπο που οι χώρες προετοιμάζουν την άμυνά τους, τόνισε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο εξοπλισμού, την εκπαίδευση των εφέδρων, αλλά και τον τρόπο που επιλέγουμε συστήματα άμυνας. Έδωσε δε το παράδειγμα του ρόλου που παίζουν οι νέες τεχνολογίες (drone, κινητά, δορυφόροι) στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχοντας δώσει πλεονέκτημα στο Κίεβο στα πεδία των μαχών. Και πρόσθεσε ότι ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ευάλωτος λόγω των παλαιών συστημάτων που χρησιμοποιούν τα πλοία, γι' αυτό και έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από ουκρανικά χτυπήματα.
Σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη δημιουργία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, με τη συμμετοχή στελεχών του ΝΑΤΟ, αναλυτών, πολιτικών αλλά και εκπροσώπων της GEN Z, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η συμμαχία, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διάχυση της παραπληροφόρησης. «Το ΝΑΤΟ δεν επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιες και γι αυτό συνεργαζόμαστε με τα φιλικά κράτη. Ό,τι συμβαίνει στα μέτωπα στην Ουκρανία επηρεάζει ευθέως τον Ινδο-Ειρηνικό» ανέφερε η Barbora Maronkova, σύμβουλος επικοινωνίας του ΝΑΤΟ. «Ο παραδοσιακός πόλεμος δεν υπάρχει πλέον. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος πολέμου», ανέφερε από τη μεριά του ο Νίκος Λούτας, επικεφαλής της πολιτικής δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ για να μείνουν.
Σε άλλη δε συζήτηση, ο Πρέσβης Ivo H. Daailder από το Chicago Council of Global Affairs υποστήριξε ότι η Ουκρανία προκάλεσε μια εσωτερική αλλαγή στο ΝΑΤΟ, δίνοντας νέα πνοή, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το ΝΑΤΟ αναπτύσσει αμυντικά σχέδια..
Η Ελλάδα μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις
Οι εργασίες είχαν ανοίξει την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο να σημειώνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μία νέα ιστορική στιγμή, τη «Μεγάλη Μετάβαση» που αποτελεί και τον τίτλο του φετινού Φόρουμ, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον οικοδεσπότη μιας ευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας συζήτησης για τις προκλήσεις που βιώνουμε, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρήνης.
Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στις δύο συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις. Όπως τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, καθώς η στήριξη από τις διεθνείς δυνάμεις είναι το βασικό μέσο ανάσχεσης της ρωσικής απειλής. Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας σημείωσε ότι ο κίνδυνος διάχυσης της σύρραξης αυτής είναι μεγάλος. “Η ειρήνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη”, συμπλήρωσε και μίλησε για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις προοπτικές διεύρυνσής της. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η Ελλάδα, ως χώρα με εμπεδωμένη δημοκρατία στηρίζει την ενταξιακή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στις αρχές του Κράτους Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρθηκε σε όλες τις προκλήσεις που βιώνουμε (κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση), αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταναστευτική κρίση και τόνισε ότι η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλης της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στην ομιλία του μέσω βίντεο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας από τις χώρες της Δύσης, ενώ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η ενότητα της βοήθειας από τη Δύση είναι απαραίτητη για την προάσπιση των θέσεων της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. Τόνισε ότι για τον ίδιο, στόχος είναι η αποδυνάμωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως χαρακτηριστικά είπε να “χάσει το στοίχημα” της κυριαρχίας που τόσο θέλει και να απομονωθεί από Δύση. Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου του CNN Frederik Pleitgen, εξήγησε ότι όλα τα δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται για αποτρεπτικούς σκοπούς και ότι όλες οι επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους διαπράττονται αποκλειστικά με όπλα που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Jakov Milatovic, μίλησε για την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η χώρα του τα τελευταία χρόνια για να καταστεί μία δημοκρατική χώρα με οικονομική σταθερότητα και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αφού αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια σημείωσε ότι ελπίζει ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2028.
Στην ενότητα για τα 20 χρόνια από τη συμπλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, μίλησε για τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την προώθηση της ειρήνης. Για τους Αγώνες της Αθήνας μίλησε με πολύ θερμά λόγια, λέγοντας ότι η Αθήνα κατάφερε 2 φορές να ξεχωρίσει, μία το 1886 με την πρώτη διοργάνωση αλλά και μία δεύτερη, που δεν συνηθίζεται, με την διοργάνωση του 2004. Χαρακτήρισε την Ολυμπιάδα του 2004 ως μία “αξέχαστη, ονειρική εμπειρία”.
Στην συνέχεια, σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, η Πρέσβειρα εκ Προσωπικοτήτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μίλησε για την μοναδική εμπειρία που έζησε. “Η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που έχει αναλάβει μία τέτοια διοργάνωση και πέτυχε. Πέτυχε γιατί οι αγώνες έγιναν εθνική υπόθεση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας”, είπε χαρακτηριστικά. Για το κόστος των αγώνων, δίνοντας λεπτομερή νούμερα, τόνισε ότι ήταν η δεύτερη φθηνότερη διοργάνωση από τους αγώνες του Λος Αντζελες το 1932. Για το κόστος των υποδομών και τις κατηγορίες πολλών ότι οι αγώνες χρεοκόπησαν τη χώρα, απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κλείνοντας, τόνισε ότι η Ολυμπιακή κληρονομιά της χώρας μας είναι όχι μόνο το κύρος που απέκτησε η χώρα μας διεθνώς, αλλά οι υποδομές που άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών (μετρό, αεροδρόμιο, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων, Αττική Οδός) αλλά και η εκπαίδευση των ανθρώπων που δεν έμεινε αναξιοποίητη και η τεχνογνωσία που κερδήθηκε.
Ο Μathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας παρά τις δυσκολίες που ταλανίζουν τον πλανήτη. Μιλώντας για την Ελλάδα, είπε ότι συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία , ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος τόνισε τη σπουδαιότητα αντιμετώπισης των δεικτών απασχόλησης, είτε δίνοντας κίνητρα στην εργασία των νέων, όσο και στην ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.
Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Neptune Group of Companies, υπογράμμισε την ανάγκη για θωράκιση της σταθεράς που ενώνει τον πλανήτη: της ναυτιλίας. Η κα Τραυλού σημείωσε ότι “βιώνουμε μία πρόκληση πρωτόγνωρα καθολική. Πανανθρώπινη”. “Σε αυτήν την οικουμενική πρόκληση, η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ως ο σοφός μέντορας. . Και η ιστορία συνδέεται άρρηκτα με τα ταξίδια του ανθρώπου στις θάλασσες του κόσμου”, ανέφερε. “Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων, είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πάντα σε εγρήγορση, σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες. Πάντα πρωτοπόρος! Το όραμά μας ήταν, και είναι, η ηγεσία μας να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία. Έτσι, δημιουργήσαμε και εξελίσσουμε το παγκόσμιο επιχειρηματικό success story με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων. Σήμερα, η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής, είναι η ραχοκοκαλιά της. Οι Έλληνες, συμβάλαμε και συμβάλλουμε ουσιαστικά, ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία που αποτελεί το 40% της παγκόσμιας, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος. Είναι ύψιστης προτεραιότητας, σε αυτή τη μετάβαση, οι σταθερές που λειτουργούν για το καλό της ανθρωπότητας να θωρακιστούν. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν, ώστε να προστατευτεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τραυλού.
Ο Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, ξεκίνησε αναφέροντας ότι η χώρα μας κέρδισε φέτος την επενδυτική βαθμίδα και ότι η κρίση που πέρασε την δίδαξε πολλά. Γενικά για την Ευρώπη τόνισε ότι πλέον κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της σταθερότητας και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που επωφελείται από όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την βελτίωση της οικονομίας της. Τέλος, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η καθυστέρηση της Πράσινης Μετάβασης είναι λάθος και ότι πρέπει να προχωρήσει σύντομα.
Οικονομία, ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτικοί συσχετισμοί
H πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται όπως συνέβαινε στο παρελθόν – στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό, ανέφερε από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Philipp Hildebrand, Αντιπρόεδρος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον πλανήτη, με assets που αγγίζουν τα 10 τρισ.
Μιλώντας στον Managing Editor των Financial Times Peter Spiegel, υποστήριξε πως «ο κόσμος υπέστη μια σειρά από σοκ μεγάλης κλίμακας στην αλυσίδα εφοδιασμού», όχι μόνο εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων, «τα οποία άσκησαν πιέσεις στις δυνατότητες της παγκόσμιας οικονομίας». Όπως πρόσθεσε, σε περιόδους που σημειώνονται πολλαπλοί μετασχηματισμοί σε διάφορους τομείς, προκαλώντας μια διευρυμένη κρίση, τη διέξοδο συνήθως τη δίνει η καινοτομία. «Ας ελπίσουμε ότι η πολιτική και ενεργειακή κρίση δεν θα μας οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου σε 10 χρόνια από τώρα θα συζητάμε πώς η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία να παραμείνει ανταγωνιστική στη βιομηχανία μετά την πανδημία – όπως έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στο τραπεζικό πεδίο μετά την οικονομική κρίση» ανάφερε.
Μια από τις τοποθετήσεις που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Φόρουμ ήταν εκείνη του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski αναφορικά με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και την ρωσική επιθετικότητα. Ο κ. Sikorski υπογράμμισε ότι το βασικό στοιχείο που θα κρίνει την έκβαση του πολέμου είναι το «ποιος θα κρατήσει περισσότερο». «Η Ουκρανία δεν μπορεί μόνη της, πρέπει εμείς να τη βοηθήσουμε» σημείωσε με έμφαση. Σε άλλο δε σημείο, αναφερόμενος στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, υποστήριξε: «επειδή δεν ξέρουμε τις προθέσεις του επόμενου Αμερικανού Προέδρου, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες άμυνας στο εσωτερικό της Ευρώπης». Χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον Πούτιν, κατέληξε.
Απαντώντας σε ένα αντίστοιχο ερώτημα για το αν μια πιθανή εκλογή Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, με βάση τις διαρροές από το περιβάλλον του πρώην Προέδρου ότι θα επιδιώξει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, η βραβευμένη με Pulitzer δημοσιογράφος του περιοδικού Atlantic Anne Applebaum απάντησε: «Γιατί όλοι υποθέτουν πως ο Πούτιν θα δεχθεί μια συμφωνία; Έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως ο στόχος του είναι να εξαφανίζει το Ουκρανικό έθνος».
H Eυρώπη σε μετάβαση
Εκτενείς συζητήσεις με σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες έγιναν τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης στη νέα μεταβατική φάση που διανύουμε. H επόμενη διεύρυνση της ΕΕ θα υλοποιηθεί υπό τελείως διαφορετικούς όρους μετά τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, υποστήριξε από τη μεριά του ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies Ivan Krastev, καθώς η Ευρώπη πλέον προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα δεδομένο γεωπολιτικό χώρο. «Η ΕΕ δεν είναι πια ένα έργο ειρήνης. Αυτή την περίοδο επαναπροσδιορίζεται ως έργο ειρήνης – πολέμου. Η Ευρώπη είναι θύμα της επιτυχίας, όχι της αποτυχίας της. Το μεγαλύτερο επίτευγμά της, η ειρήνευση του Γερμανικού νου, γίνεται σήμερα αντιληπτή ως τρωτότητα» υποστήριξε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso υποστήριξε ότι ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει ωριμάσει γεωπολιτικά ακόμη, αλλά σίγουρα βήμα-βήμα προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση. «Μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο (ευτυχώς) αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους», ανέφερε.
Η ανάγκη για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ρουμανίας-Μολδαβίας ήταν το βασικό σημείο ενός σημαντικού πάνελ του Φόρουμ σχετικά με τον Κάθετο Διάδρομο. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε ότι για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαφοροποίηση θα χρειαστεί να υπάρξει καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία και ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει μία πύλη transit για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και μακροπρόθεσμα για το υδρογόνο. «Χρειαζόμαστε περισσότερους ενεργειακούς διαδρόμους», σημείωσε. Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Dan Dragoș Drăgan, ανέφερε ότι η Ανατολική Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη χωρητικότητα, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Constantin Borosan, δήλωσε «συνεργαζόμαστε στενά με την Ουκρανία για την κατασκευή αυτού του κάθετου διαδρόμου».
Η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα
Ειδήσεις στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας είχε η δεύτερη ημέρα του Φόρουμ. Σε ερώτηση για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα αυξήσει τα ποσοστά του, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, διότι, όπως είπε, «ο λαός θέλει σοβαρή αντιπολίτευση, όχι lifestyle και show». Την ίδια στιγμή, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε στη δέσμευσή της να αποκαταστήσει τους θεσμούς που είχαν πληγεί, όπως είπε, επί διακυβέρνσησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε άλλη συζήτηση, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο μεγάλος κίνδυνος των ευρωεκλογών είναι μια πιθανή άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού. Για αυτό και, όπως είπε, «η αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία, και να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου». Αναφορικά με τα επόμενα βήματα του ιδίου στη δημόσια σφαίρα, ανέφερε: «έχω παραιτηθεί από αυτό που έκανα για 15 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική». Όπως προσέθεσε δε: «Θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο παραγωγής πολιτικής μέσα από ένα Ινστιτούτο που φτιάχνω με συνεργάτες μου».
«Αν και καταγράφεται μια έκρηξη τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη στο σημείο που θα θέλαμε» υποστήριξε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σε συζήτηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. «Προσπαθούμε να καλύψουμε το επενδυτικό κενό που μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή και τα logistics. «H ελληνική εμπειρία είναι ένα αισιόδοξο δίδαγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο τέλος τα πράγματα διευθετούνται και ο λαϊκισμός που προσφέρει απλές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα δεν λειτουργεί», σημείωσε μεταξύ άλλων.\
«Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα. Η επιτυχία της γίνεται εμφανής από την ισχυρή ανθεκτικότητα της οικονομίας» ανέφερε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, αναπληρώτρια διοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρόα αυτά δεν έχουμε διαφύγει των κινδύνων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, υποσημείωσε η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ. «Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους κινδύνους επιτοκίων και στους κινδύνους αναχρηματοδότησης» διευκρίνισε, προσθέτονας ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε τη συνέχιση των προσπαθειών μας, είναι να χαμηλώσουμε το λόγο χρέους προς ΑΕΠ και να φτάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε τώρα, δηλαδή να έχουμε μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα περίπου στο 2% κατά μέσο όρο. Αυτά θα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν με την πορεία του χρέους».
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τις βασικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025, σε σχέση με την ενίσχυση εισοδημάτων και τη μείωση φόρων και εισφορών, τονίζοντας ότι αυτές «τις έχουμε προϋπολογίσει και τις αντέχουμε».
Αναφερόμενος στην συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε ότι δε μπορούμε να έχουμε ασφάλεια αν δεν μετέχουμε στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή με το ρόλο που μας αναλογεί. «Δεν γίνεται να περιοριζόμαστε στα στενά γεωγραφικά μας όρια», διευκρίνισε.
«Η μεταρρύθμιση [του δικαστικού χάρτη] δεν ήταν εύκολη. Στην Ελλάδα οι βαθιές τομές θέλουν χρόνο ωρίμανσης από 50 έως 100 χρόνια και η συγκεκριμένη είχε 114 χρόνια ωρίμανσης, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου» τόνισε από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Διαβάστε επίσης:
Φόρουμ Δελφών: Η φιλανθρωπία στο επίκεντρο στρογγυλού τραπεζιού
Φόρουμ Δελφών: Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Δημοσκόπηση «διαΝΕΟσις»: «Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία»