Πολιτικη & Οικονομια

Φόρουμ Δελφών: Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Οι ομιλίες την τελευταία ημέρα στους Δελφούς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φόρουμ Δελφών: Για ανθρώπινα δικαιώματα και ΛΟΑΤΚΙ - Οι ομιλίες την τελευταία ημέρα στους Δελφούς

Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει και η προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ “DEI Strategies: Expectations vs. Outcomes”, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 - 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με συντονίστρια την Κατερίνα Παπανικολάου, Senior Manager, Head Skills and Diversity & Inclusion services, PwC, Greece.

Συμεών Κελετζής: «Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που δείχνουν ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι υπό διωγμό»

Ο Vice President της Egalite, Συμεών Κελετζής ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά που δείχνουν ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι υπό διωγμό αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία της θεωρεί τρομοκρατική και εξτρεμιστική οργάνωση. Πρόσθεσε, ότι ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέχει από lifestyle δικαιώματα, και ότι άτομα σκοτώνεται για την προαγωγή και την υπεράσπιση τους.

Ο κ. Κελετζής επισήμανε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τον αγώνα το ΛΟΑΤΚΙ καθώς υπάρχει Επίτροπος Ισότητας, σχέδια δράσης για δικαιώματα τη δημοκρατία και το φύλλο, ενώ εφαρμόζεται και το gender diversity στη διπλωματική υπηρεσία. Τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν πήχη και ότι δεν πρέπει να εξασφαλίζεται μόνο η ασφάλεια, αλλά στόχος είναι κάθε άνθρωπος να έχει ενθουσιασμό που ξυπνάει και πηγαίνει στη δουλειά του.

Για την προσαρμοστικότητα ο κ. Κελετζής ανέφερε επίσης, ότι αυτή δεν είναι κάτι απρόσωπο και πως ο καθένας τη διεκδικεί με το δικό του τρόπο, ενώ οι διοικήσεις δεν έχουν βγει μπροστά για να μιλήσουν για αυτό. Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν δύο όψεις για το πώς τη βλέπει κανείς. Η μία πλευρά λέει ότι δεν γίνεται τίποτα και υιοθετείται ξύλινος λόγος, ενώ η άλλη οπτική προβάλλει ότι ο κόσμος μιλάει μόνο γι’ αυτό και με υπερβολική λεπτομέρεια. Για την Ε.Ε. σχολίασε ότι οι πολίτες της περιμένουν από αυτή να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως τα υποψήφια κράτη-μέλη, ενώ τόνισε ότι υπάρχει στόχευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Christelle Foucaul: «Η ΕΕ είναι ανεπτυγμένη στο σύνολό της, αλλά όχι και τοπικά»

Η Diversity, Campaigns & External Engagement Director SANOFI LA BOETIE, Γαλλία, Christelle Foucault, δήλωσε ότι μία μεγάλη εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται και ότι στόχος είναι μην γίνεται pinkwash ή τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ να εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς.

Για τις δράσεις της πολυεθνικής η κα. Foucault ανέφερε ότι υπάρχει προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο η καμπάνια “Immediate Conversation”. Αυτή επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Υγεία δεν είναι η ίδια για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η εταιρεία χρησιμοποιεί τη δύναμη του δικτύου, τόσο για να βοηθήσει τα άτομα της κοινότητας όσο και για να αλλάξει το περιβάλλον. Πρόσθεσε, ότι η SANOFI πρέπει να αντιμετωπίσει το πολιτικό context σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται και να δει πώς θα καταφέρει να φέρει να χρησιμοποιήσει σε κάθε περίπτωση τη γλώσσα της, και για αυτό χρειάζεται ξεχωριστή συνεργασία με τις κοινότητες. Για την ΕΕ ανέφερε ότι είναι ανεπτυγμένη στο σύνολό της, αλλά όχι και τοπικά.

Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη: «Κάθε άτομο μέσω της ορατότητας που πρεσβεύει μπορεί να βοηθήσει και άλλα άτομα να κάνουν το δικό τους come out»

Η αρθρογράφος, ποιήτρια και μεταφράστρια, Polis Publishers / Athens Voice/ Το Βήμα, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, δήλωσε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν στρατηγικές για τη διαφορετικότητα όσον αφορά το χώρο, ενώ από την άλλη πλευρά στη δημοσιογραφία υπάρχει ένα κλειδί για να υπάρξει η ορατότητα. Τόνισε ότι είναι ωραίο ότι υπάρχει μία μακροσκοπική στρατηγική και προσπαθεί να προάγει τα μηνύματά της μέσω της ποίησης που είναι πιο ανεκτική. Ανέφερε επίσης ότι κάθε άτομο μέσω της ορατότητας που πρεσβεύει μπορεί να βοηθήσει και άλλα άτομα να κάνουν το δικό τους come out. Τέλος, για τις εταιρείες και τις βιομηχανίες ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν σεμινάρια για την κατανόηση των όρων και στη συνέχεια να υπάρχουν αφηγητές-λογοτέχνες που να διηγούνται την ιστορία τους.