Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μητσοτάκη-Spajic: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα» τόνισε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Milojko Spajić
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Milojko Spajić © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Milojko Spajić - «Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα» τόνισε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός 

Τη στήριξη της Ελλάδος στην ενταξιακή προοπτική των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση, που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Milojko Spajić. Από την πλευρά του, ο κ. Spajic χαρακτήρισε τη χώρα μας στρατηγικό σύμμαχο του Μαυροβουνίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Milojko Spajić
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Milojko Spajić © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η βούληση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων. Άλλωστε ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον ομόλογό του για την πρόοδο που έχει πετύχει το Μαυροβούνιο προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία και κάθε βοήθεια στο Μαυροβούνιο για να στηρίξει την πρόοδο αυτή που είναι σημαντική τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για την ευρύτερη ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθούν οι εισαγωγικές τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Milojko Spajić.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Χαίρομαι που σας γνωρίζω, κ. πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη χαρά που σας υποδέχομαι. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να παραστώ στους Δελφούς φέτος, καθώς θα ταξιδεύω αύριο. Είναι χαρά μου που σας συναντώ, ώστε να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί στις διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα όσον αφορά στην οικονομική συνεργασία. Και να σας συγχαρώ για τη δέσμευσή σας να εφαρμόσετε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να έρθετε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

»Έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε σε αυτή την πορεία. Ξέρουμε ότι είναι περίπλοκο και δύσκολο, αλλά βλέπουμε εσάς και τη χώρα σας ως ένα θετικό παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεών σας και πιστεύω ότι η επιτυχία σας αποτελεί ευρύτερη επιτυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και πάλι, καλώς ήρθατε».

Milojko Spajić

«Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την τόσο θερμή υποδοχή. Εμείς, οι Μαυροβούνιοι, νιώθουμε πραγματικά σαν στο σπίτι μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην Ελλάδα. Νιώθουμε ότι έχουμε κοινούς δεσμούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς και σε άλλους τομείς.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Milojko Spajić κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Milojko Spajić © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

»Θεωρώ την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο για το Μαυροβούνιο. Είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και θέλουμε να συνεργαστούμε στο πεδίο του εμπορίου. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για εμένα. Εστιάζω πολύ στην οικονομία και την οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου. Είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα για τα οποία βρισκόμαστε εδώ».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά: Η Άκρα Δεξιά σε αναζήτηση οχήματος
Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά: Η Άκρα Δεξιά σε αναζήτηση οχήματος

Η τακτική υπονόμευσης του πρωθυπουργού προσωπικά και του συστήματος εξουσίας Μαξίμου γενικότερα με στόχο προφανώς την ανατροπή των συσχετισμών εντός της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη αρχίσει με την υπόθεση των Υποκλοπών η οποία κατέληξε στην καρατόμηση του άμεσου συνεργάτη και μέλους της οικογενείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για όσους γνωρίζουν η απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την νευραλγική θέση του «Επιτελάρχη» κόστισε έκτοτε τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στην κυβερνητική αποδοτικότητα εν τω συνόλω. Με εφαλτήριο τους ίδιους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κυκλους και με επιχειρησιακό πυρήνα πάντα τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, πρώην πρόεδρο της «Πολιτικής Άνοιξης», βασικό μοχλό της ανατροπής της κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τότε με την υπόθεση Συμπιλίδη, τον Αντώνη Σαμαρά, η υπονόμευση συνεχίστηκε για να κορυφωθεί με την συνέντευξη του Μεσσήνιου πολιτικού στο «Βήμα της Κυριακής» . Είχε προηγηθεί η επιθετική εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην Λευκωσία και είχαν ήδη παίξει τον ρόλο τους οι κοινές και πάντα στρατηγικά προετοιμασμένες συναντήσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, άλλοτε σε κάποιο απόμερο δήθεν εστιατόριο αλλά με τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων να καραδοκούν, είτε Αθήνεσι είτε στην Θεσσαλονίκη. Το «Timing» της καθοριστικής παρέμβασης Σαμαρά δια της οποίας ήταν δεδομένο ότι θα εξασφάλιζε και την διαγραφή του, διότι αυτό ήταν προφανώς το ζητούμενο εκ μέρους του, προκαλεί ορισμένα ερωτήματα. Ο Αντώνης Σαμαράς ελέγχει (ή εκλέγει) 8 βουλευτές όπως διαβεβαιώνουν εσωκομματικοί παράγοντες εκ των 157 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αυτός δεν περιλαμβάνονται οι Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης που προέρχονται από οργανωτική δομή του Γιώργου Καρατζαφέρη. Θεωρητικά λοιπόν και αν όλα λειτουργήσουν όπως θα το ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει την δυνατότητα να «ρίξει» την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί εάν επί παραδείγματι και οι 8 αυτοί βουλευτές θα καταψήφιζαν τον Προϋπολογισμό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.