- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Stop-bullying.gov.gr: Ήδη καταγράφηκαν 6 περιστατικά σχολικής βίας σε 12 ώρες
Τι αναφέρει ο νέος κανονισμός για την συμπεριφορά των μαθητών
Stop-bullying.gov.gr: Καταγράφηκαν έξι περιστατικά σχολικής βίας σε 12 ώρες
Σε δύο πυλώνες, αυτούς της πρόληψης μέσω της εκπαίδευσης και της αυστηροποίησης των ποινών, βασίζεται το νέο πλαίσιο των μέτρων, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της βίας στο σχολικό περιβάλλον.
Stop-bullying: Καταγράφηκαν 6 περιστατικά σχολικής βίας
Κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να έχει η νέα πλατφόρμα «Stop-bullying.gov.gr», όπου γονείς και παιδιά θα μπορούν να καταγράφουν τέτοια περιστατικά, το είδος και τη συχνότητα τους, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα από τους αρμόδιους.
Και ήδη, μέσα σε λίγες ώρες λειτουργίας φαίνεται ότι αρκετοί την έχουν επισκεφθεί και κάποιοι έχουν κάνει και αναφορά. Συγκεκριμένα, τις πρώτες 12 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας καταγράφηκαν 6 περιστατικά σχολικής βίας.
Υπενθυμίζεται ότι ένας γονιός ή ένα παιδί του Γυμνασίου και του Λυκείου μπορεί να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να καταγράψει, να αποτυπώσει το είδος του εκφοβισμού που έχει υποστεί, το είδος του περιστατικού, τη συχνότητα του περιστατικού και μετά το σχολείο του να διαχειριστεί το περιστατικό αυτό με πολύ συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς.
Νέος κανονισμός για την αντιμετώπιση σχολικής βίας
Στο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού προβλέπεται παράλληλα, Νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων, με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς, και συνεπειών, για κάθε παράπτωμα, ενώ σε ψηφιακή πλατφόρμα, μαθητές και γονείς, μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας. Ακόμη, προβλέπεται πως, οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών, τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο, είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Για τα σοβαρά περιστατικά σχολικής βίας, η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα έχει μια τετραμελή ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κος Πιερρακάκης
Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνεται η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής για τους μαθητές, που ασκούν bullying. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο μέσα από την νέα πλατφόρμα «e-parents» ψηφιοποιείται η καταγραφή των απουσιών, ώστε «η οικογένεια του μαθητή να παρακολουθεί τους βαθμούς, τις απουσίες του μαθητή, να υπάρχει μία άμεση ψηφιακή ενημέρωση της οικογένειας».
Επίσης αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες, θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες, και η προσμέτρηση για καθυστέρηση, ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση.
Επιπλέον ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί και παράλληλα θα γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Στις περιπτώσεις που κάποιος μαθητής κάνει ηθελημένα ζημιά στις υποδομές του σχολείου, θα υπάρχει μία ρητά διατυπωμένη διαδικασία, ώστε το κόστος των επισκευών να επιβαρύνει την οικογένεια του μαθητή.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο σύλλογος μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ενώ σε περιστατικά καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναπαράγονται στο διαδίκτυοτότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Σχετικά με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο σχολείο, από τον Σεπτέμβριο οι γονείς όλων των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου.
Εντάσσονται στα σχολεία οι δράσεις ενεργού πολίτη
Σε ό,τι αφορά την πολιτική πρόληψης, θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών, καθώς και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών. Συγκεκριμένα, εντάσσονται στα σχολεία οι λεγόμενες δράσεις ενεργού πολίτη, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, οι οποίες αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς δουλεύουμε σε ομάδες, με το πώς αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο του σχολείου μας, της κοινότητάς μας, της πόλης μας. Οι δράσεις αυτές θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές.
Τέλος, τρέχει ήδη ένα σποτ με το οποίο το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους μαθητές που βιώνουν bullying στο σχολείο να μιλήσουν. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε ζήτησε από τους νέους να σπάσουν τη σιωπή τους μπροστά στα φαινόμενα bullying και έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδωρείς για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει.