Πολιτικη & Οικονομια

Το μέλλον των προσλήψεων: Οι 6 προβλέψεις του LinkedIn

Πώς η εργασιακή πραγματικότητα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η έρευνα του LinkedIn για τις αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων και οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας.
© We Are

Η έρευνα του LinkedIn για τις αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων και οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας.

Οι προσλήψεις (recruitment) αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα ξεχωριστό λειτουργικά κομμάτι των μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως. Από την ανάπτυξη των soft skills των υποψηφίων και την απαίτηση των εργοδοτών για αυτά, μέχρι και την εν γένει εικόνα των υποψηφίων στα social media, η οποία και αποτελεί όλο και πιο σημαντικό κριτήριο για την τελική απόφαση, η διαδικασία των προσλήψεων αλλάζει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, όντας σήμερα έτοιμη για τη μετάβαση της σε μια νέα ξεχωριστή εποχή. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία έχει γνωρίσει κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς χρησιμοποιείται σε διάφορα στάδια της όπως οι αναρτήσεις των θέσεων εργασίας, η αξιολόγηση των βιογραφικών, αλλά και η μελέτη των ειδικών δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η μερική αυτοματοποίηση των προσλήψεων έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, καθώς αφενός υπάρχει αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας και μείωση την προκαταλήψεων, αφετέρου όμως χρειάζεται πάντοτε η ανθρώπινη επίβλεψη, ενώ ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της μεροληψίας ενός σχετικού αλγορίθμου.

Αγορά εργασίας: Τα νέα δεδομένα στον εντοπισμό ταλέντων και τα κριτήρια προσλήψεων

Έρευνα του 2022, της οποίας κύρια επιμελήτρια ήταν το στέλεχος της Goldman Sachs στην Ινδία, Siddhi Mehrotra, έδειξε πως η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον διάχυτα στον συνεχώς εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο. Οι λειτουργίες της διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση των διαδικασιών του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που βρίσκει σύμφωνους όλο και περισσότερους εργοδότες. Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικά στην όλη διαδικασία, όπως π.χ. η αδυναμία της Τεχνητής Νοημοσύνης να λάβει υπόψη της όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εργασιακή απόδοση των υποψηφίων, την ευκολία προσαρμογής τους στο εργασιακό περιβάλλον, ακόμα και πιθανές προκαταλήψεις που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος, λόγω του πολιτιστικού του υποβάθρου. Γίνεται έτσι κατανοητό πως το να βασίζεται κάποιος αποκλειστικά σε στρατηγικές πρόσληψης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να οδηγήσει στην παράβλεψη ή απόρριψη υποψηφίων υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι δεν πληρούν προκαθορισμένα κριτήρια τα οποία πιθανόν να ορίζονται από τον εκάστοτε αλγόριθμο.

Αιχμή του δόρατος για τη διαδικασία του recruitment παραμένει ο «εντοπισμός των ταλέντων» (Talent Acquisition). Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ο εντοπισμός αυτός έχει αλλάξει κατά πολύ τις μεθόδους και την εν γένει λειτουργία του, ωστόσο η σημασία του παραμένει το ίδιο κομβική, αν όχι περισσότερο σήμερα. Το Talent Acquisition είναι μία από τις βασικότερες ενέργειες ενός οργανισμού που ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα του, την καινοτομία και το μελλοντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του. Στο παρελθόν και για τις εταιρικές προσλήψεις, οι εργοδότες βασίζονταν σε δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, σε πίνακες ανακοινώσεων, ακόμα και σε προτάσεις φίλων και γνωστών. Μέθοδοι σε κάποιο βαθμό λειτουργικές που ωστόσο δεν έπαιρναν υπόψη το σύνολο των απαιτούμενων παραγόντων και πτυχών των υποψηφίων. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου έφερε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, καθώς πολλά αξιόλογα βιογραφικά χάνονταν ανάμεσα στον τεράστιο όγκο που κατά καιρούς κατέληγε στο e-mail και τα γραφεία των recruiters. Σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn, περίπου το 72% των υπευθύνων ανθρωπίνων πόρων χρησιμοποιούν σήμερα την πλατφόρμα για την εύρεση των ιδανικών υποψηφίων. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη εταιρειών Managed Service Providers (MSPs) και Recruitment Process Outsourcing (RPO) έχει εκσυγχρονίσει κατά πολύ τις σχετικές διαδικασίες, βοηθώντας τους recruiters να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερες «δεξαμενές» υποψηφίων.

Η έρευνα του LinkedIn για τις αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων και οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας.
© Unsplash+ In collaboration with Planet Volumes

Η έρευνα του LinkedIn για το μέλλον των προσλήψεων

Σε κάθε περίπτωση η εργασιακή πραγματικότητα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, με τη χρήση της ΑΙ και τη μακροοικονομικη αβεβαιότητα να αναδιαμορφώνουν το επιχειρηματικό τοπίο, όπως αντίστοιχα και αυτό των προσλήψεων. Ο εντοπισμός ταλέντων θα είναι πάντα ένα σημαντικό εργαλείο για τους εργοδότες, αλλά πλέον οι προτεραιότητες τους έχουν αλλάξει και δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε δεξιότητες που ίσως δεν είχαν το ίδιο ειδικό βάρος στο παρελθόν. Το LinkedIn διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα, μιλώντας με recruiters και κυνηγούς ταλέντων, βάσει της οποίας κατέληξε σε έξι προβλέψεις για το μέλλον των προσλήψεων:

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην επιτάχυνση των προσλήψεων

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχύνει τις προσλήψεις σε μεγάλο βαθμό. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως μόλις το 27% των recruiters τη χρησιμοποιούν σήμερα κατά την αξιολόγηση υποψηφίων, περίπου έξι στους δέκα πιστεύουν στη μελλοντική εκτεταμένη χρήση της. Χαρακτηριστικό είναι το ότι η εύρεση και αξιολόγηση μέσω μεθόδων ΑΙ σημείωσε αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι.

Η νέα κατεύθυνση των recruiters στις προσλήψεις

Το 73% των recruiters δηλώνουν ότι πλέον προχωρούν σε προσλήψεις βάσει κυρίως των δεξιοτήτων των υποψηφίων. Αντίστοιχα, οι εργοδότες αναγνωρίζουν ότι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης που βασίζεται στις δεξιότητες, είναι κομβική για το μέλλον των εταιρειών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση ότι τα πτυχία έρχονται πρώτα όσον αφορά τα κριτήρια των προσλήψεων, ωστόσο η νέα κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη. Επιπρόσθετα, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η αγορά και για άτομα ιστορικά περιθωριοποιημένων ομάδων, τα οποία είχαν αντικειμενικές δυσκολίες στη λήψη πτυχίων.

Οι παράγοντες για την απόφαση μίας πρόσληψης

Οι προσλήψεις θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια, οπότε οι εργοδότες και οι recruiters θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τους τελικούς υποψήφιους. Σε ένα αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, κύριο μέλημα των εταιρειών είναι η σιγουριά ότι έχουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο θα στηριχτούν. Παράγοντες που καταδεικνύουν την ποιότητα μιας πρόσληψης είναι οι εξής:

  • Απόδοση: Βαθμός κατά τον οποίο ο νέος εργαζόμενος επιτυγχάνει ή ξεπερνά συγκεκριμένους στόχους
  • Ταίριασμα με την ομάδα: Ερευνάται το αν η νέα πρόσληψη βελτιώνει την ευκινησία της ομάδας
  • Κουλτούρα: Πολλοί εργοδότες εξετάζουν εάν οι αξίες μιας νέας πρόσληψης είναι σύμφωνες με τις αρχές και την αποστολή των εταιρειών τους
  • Παραγωγικότητα: Πληροί το άτομο τους στόχους παραγωγικότητάς του;
  • Παραμονή: Το πόσο έχει μείνει ένας εργαζόμενος σε μια εταιρεία είναι σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα της πρόσληψης, παρά το ότι η διάρκεια παραμονής εξαρτάται και από άλλες μεταβλητές
Η έρευνα του LinkedIn για τις αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων και οι προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας.
© Campaign Creators / Unsplash

Το κριτήριο της επιτυχημένης πρόσληψης

Η ευκινησία θα αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες των προσλήψεων. Οι recruiters θα καλούνται να βοηθούν στην πρόβλεψη των διακυμάνσεων στην αγορά εργασίας και αντίστοιχα στις δεξαμενές υποψηφίων. Μία επιτυχημένη πρόσληψη θα σχετίζεται πρωτίστως με συγκεκριμένες εργασίες σε μια εταιρεία, ωστόσο ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει και άλλα καθήκοντα, εάν αυτό απαιτηθεί. Κάτι που ισχύει και για τους ίδιους τους recruiters.

Ευέλικτη εργασία

Η ευέλικτη εργασία, η ελευθερία δηλαδή του εργαζομένου να επιλέξει τον τόπο εργασίας του, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ως πρόταση για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με την έρευνα του LinkedIn, οι πολιτικές ευέλικτης εργασίας οδηγούν σε πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή υποψηφίων, περισσότερες αιτήσεις και ως εκ τούτου ένα καλύτερο όνομα για τον εργοδότη.

Η πρόκληση των recruiters για την προσέλκυση της Gen Z

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι recruiters στο άμεσο μέλλον είναι η προσέλκυση της λεγόμενης Gen Z, η αλλιώς των γεννημένων μετά το 1997. Η γενιά αυτή πρόκειται να καταλάβει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει να την προσελκύσουν με διαφορετικές μεθόδους από ότι στο παρελθόν. Η γενικότερη αντίληψη των recruiters είναι πως η Gen Z έχει πλήρη επίγνωση του αντίκτυπου που έχουν οι επιλογές της, είναι δε ιδιαίτερα απρόθυμη να συμβιβαστεί και να παραβιάσει κάποιες αρχές της, για μια δουλειά ή ένα μισθό.

Με τον κόσμο να επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, οι δεξιότητες ενός εργαζομένου δεν είναι απλά ένα προνόμιο ή extra χαρακτηριστικό για αυτούς, αλλά πλέον ένα από τα σημαντικότερα σημεία του βιογραφικού τους σημειώματος και ταυτόχρονα κομβικός παράγοντας για την εξέλιξη μιας εταιρείας. Καθώς η βιομηχανία των προσλήψεων προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές, οι recruiters αναπτύσσονται εξίσου, μαθαίνοντας να αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και δεξιότητες. Η εργασιακή πραγματικότητα βρίσκεται προ των πυλών μιας ριζικής ανασυγκρότησης και όπως είναι λογικό, όλα θα ξεκινούν από τη βάση της εργασίας, την πρόσληψη των ιδανικών υποψηφίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.