Πολιτικη & Οικονομια

Το σχέδιο τεσσάρων σημείων της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Τηλεδιάσκεψη Χρυσοχοΐδη με 2.500 αστυνομικούς

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ενδοοικογενειακή βία: Το σχέδιο 4 σημείων που παρουσίασε ο Χρυσοχοΐδης 

Έλεγχο στους αστυνομικούς που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας θα διενεργούν ειδικά γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τα θύματα διαχειρίζονται με γνώμονα την ασφάλεια τους, εξήγγειλε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας σε περίπου 2.500 αστυνομικούς μέσω διαδικτύου - όλοι ανώτατοι αξιωματικοί -  στελέχη γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και διοικητές τμημάτων, τόνισε πως πάνω από όλα, πρέπει να σώζονται οι ζωές, καθώς και ότι δεν υπάρχει χώρος για επιπλέον λάθη, όπως αυτά που συνέβησαν στην περίπτωση της Κυριακής Γρίβα με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Ενδοοικογενειακή βία: Το σχέδιο τεσσάρων σημείων της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο υπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη διαχείριση των καταγγελιών περί ενδοοικογενειακής βίας:

  • Δημιουργία κεντρικής παρακολούθησης και εποπτείας όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Από τώρα και στο εξής όσοι αστυνομικοί ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις θα είναι υποχρεωμένοι σε εβδομαδιαία βάση να στέλνουν απολογισμό για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει παρακολούθηση των αστυνομικών ενεργειών και σε περίπτωση λανθασμένος ή ελλιπών ενεργειών θα υπάρχει λογοδοσία.
  • Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας θα πρέπει να ενημερώνει, για κάθε περιστατικό που θα προκύπτει, τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  • Τέταρτο και τελευταίο μέτρο, το οποίο ίσως και να είχε σώσει τη ζωή της Κυριακής, για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Με απλά λόγια, τα θύματα θα παραμένουν στα τμήματα ή άλλους ασφαλείς χώρους έως ότου συλλαμβάνονται οι θύτες.

Ήδη 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη χώρα αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος Μαΐου με ειδικά εκπαιδευμένες γυναίκες, κυρίως, αστυνομικούς.