Πολιτικη & Οικονομια

Το μισό δις αγγίζουν οι ρευματοκλοπές - Πώς επηρεάζεται ο καταναλωτής για να καλυφθούν οι απώλειες

«Παγώνουν» οι μειώσεις ρεύματος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρευματοκλοπές: Φτάνουν το μισό δις - Πώς επηρεάζεται ο καταναλωτής για να καλυφθούν οι απώλειες το 2021 και 2022

Με ποιον τρόπο, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τις ρευματοκλοπές και έτσι δεν θα βλέπουν μεγάλη μείωση στο τιμολόγιο;

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/MWh από τα 73,61 ευρώ/ΜWh τον Φεβρουάριο και οι προβλέψεις για τον Απρίλιο αναφέρονται σε περαιτέρω υποχώρηση στα 60 ευρώ/MWh.

Αυξήθηκε η μέση τιμή κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος 

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αποτελεί τη βάση τιμολόγησης των χρεώσεων της κιλοβατώρας στη λιανική και στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωσή τους οφείλονται οι μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν οι καταναλωτές τους τρεις πρώτους μήνες του έτους με την καθιέρωση των νέων χρωματιστών τιμολογίων. Η λογική αυτή των πραγμάτων ανετράπη τον Απρίλιο. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα πράσινα τιμολόγια, όπου βρίσκεται πάνω από το 90% των καταναλωτών, αντί της αναμενόμενης μείωσης αυξήθηκε κατά 3% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά από τα 10,5 λεπτά τον Μάρτιο.

Οι μειώσεις όμως από τη χονδρική τιμή ρεύματος δεν «έφτασαν» στους καναταλώτες. O λόγος είναι πως το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στον μετρητή για να καλύψουν, με υστέρηση τουλάχιστον δύο ετών (2021 και 2022) τις απώλειες δικτύου που αγγίζουν το ποσό των 800 εκατ. ευρώ. Οι προμηθευτές έχουν ήδη συμπεριλάβει στα κοστολόγιά τους και έχουν ήδη μεταφέρει στους καταναλωτές αυτά τα κόστη.

Πληρώνουν οι «συνεπείς» καταναλωτές

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, οι καταναλωτές με λίγα λόγια πληρώνουν στον ΔΕΔΔΗΕ ένα 13,54% επιπλέον της ενέργειας που περνάνε από το δίκτυο για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Η ενέργεια αυτή καταναλώθηκε, αλλά δεν τιμολογήθηκε γιατί αντιστοιχεί σε τεχνικές απώλειες του δικτύου κατά τη μεταφορά της και σε ρευματοκλοπές.

Εν κατακλείδι, η σημαντική αύξηση του συντελεστή κανονικοποίησης (έτσι ονομάζονται τεχνικά οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου του 2022) έχει δύο παραμέτρους. Ωφείλεται αφενός στην αύξηση των ρευματοκλοπών αλλά και στην αδυναμία καταμέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ ενός σημαντικού αριθμού μετρητών, με αποτέλεσμα και το κόστος αυτής της ενέργειας να μεταφέρεται στους συνεπείς καταναλωτές.