- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πρόταση μομφής: Άνοιξε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου
Οξεία αντιπαράθεση για τα Τέμπη με φόντο το κράτος δικαίου στην Ελλάδα
Πρόταση δυσπιστίας: Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξάγεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές
Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί η αναμέτρηση για την Ευρωβουλή να απέχει ακόμη χρονικά, ωστόσο τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων αιτιολογούν επαρκώς την πλήρη ετοιμότητα για σκληρή σύγκρουση.
Με πρόταση δυσπιστίας άνοιξε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου
Η ΝΔ θέλει να διατηρήσει τις δυνάμεις της σε μια εκ των πραγμάτων δύσκολη κάλπη, καθώς το πάνω χέρι παραδοσιακά παίρνει η διαμαρτυρία και η λεγόμενη «χαλαρή ψήφος». Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη μεταξύ τους για τη 2η θέση, με το αποτέλεσμα να κρίνει πιθανώς και το ίδιο το μέλλον των ηγεσιών των δύο κομμάτων, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κριθεί σε εθνικές κάλπες, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί -στην περίπτωση, βέβαια, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει τον πήχη που θέτουν οι διάφοροι πόλοι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ η ένταση είναι μάλλον υπόκωφη, αλλά υπαρκτή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, ωστόσο τα μηνύματα είναι καθαρά και επίμονα: υπάρχει φθορά για το κόμμα (που προκαλείται κυρίως από το ζήτημα της ακρίβειας). Παράλληλα, στις ίδιες έρευνες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιμένει ότι δεν βλέπει πρόοδο από το πολιτικό και δικαστικό σύστημα σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να αγνοηθεί από οποιοδήποτε κομματικό επιτελείο.
Πρόταση δυσπιστίας: Τέμπη, υποκλοπές, email και κράτος δικαίου
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ακριβώς ένα δημοσίευμα για τα Τέμπη αποτέλεσε την αφορμή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με μια κορυφαία θεσμική διαδικασία, και πέτυχε να δημιουργήσει ένα αντιπολιτευτικό μπλοκ απέναντι στην πλειοψηφία. Την πρόταση δυσπιστίας υπέγραψαν 85 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ αναμένεται να υπερψηφιστεί και από βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, το κείμενο της πρότασης μομφής συνδιαμορφώθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σπάνια έκφραση διακομματικής συνεννόησης -ειδικά εν όψει της κρίσιμης για τα δύο κόμματα εκλογικής αναμέτρησης.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης, σημειώνουν πολιτικοί σχολιαστές, επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο Μάκης Βορίδης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε «εντολοδόχος εκδοτικών συμφερόντων» και καταγγέλθηκε οργανωμένο σχέδιο εις βάρος της κυβέρνησης από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Στόχος: η αποδυνάμωσή της.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση επικαλείται παραβίαση του κράτους δικαίου τόσο στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών, όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ στο κάδρο μπαίνει και το ζήτημα με τα email των απόδημων.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια, αντί να ακολουθείτε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κατάθεση της πρότασης μομφής.
Ο στόχος της κίνησης Ανδρουλάκη, περιγράφεται από τον ίδιο: «Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα και να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού. Γιατί επιτέλους πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία σας, στην ασυδοσία σας, που οδηγούν τη χώρα σε θεσμική παρακμή, την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη.»
Διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές και τραμπισμός
Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, υπερέβη τα εσκαμμένα, ζητώντας διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές, σε μια αντιπολιτευτική κορώνα που άφησε άναυδους -όπως συνήθως- πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του αντιγύρισε ότι είναι υπονομευτής του πολιτεύματος. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι αυτές οι τοποθετήσεις ξεφεύγουν από το επίπεδο της άγνοιας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και είναι επικίνδυνες για τη χώρα, ειδικά που τις ξεστομίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γεγονός είναι ότι το αίτημα Κασσελάκη παραπέμπει σε πολιτικά υπανάπτυκτες ή απολυταρχικές χώρες (τύπου Ρωσίας για παράδειγμα). Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για τραμπισμό, εννοώντας ότι πιθανώς αποτελεί προάγγελο αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο Μάκης Βορίδης, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει καθαρά εάν έχει την πρόθεση να αμφισβητήσει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και εάν αυτό πρόκειται να το κάνει επειδή έρχεται ένα δύσκολο αποτέλεσμα.
Στα άκρα η σύγκρουση
Είναι επικίνδυνα τα μονοπάτια που παίρνει η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με τέτοιου είδους αλληλοκατηγορίες, σχολιάζουν αναλυτές και αναμένουν μια ιδιαίτερα σκληρή και εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση στην τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση, το ζητούμενο -λένε- είναι να της καταφέρει ένα καίριο πλήγμα. Άλλωστε, φθορά της κυβέρνησης σημαίνει πως ένας αριθμός ψηφοφόρων της ΝΔ θα αναζητήσουν να ρίξουν στην κάλπη κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο. Και θα πρέπει να απαντήσει πολύ πειστικά και αποφασιστικά η ΝΔ για να εμποδίσει τέτοιου είδους μετακινήσεις.
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα υπάρχει εικόνα για τους νικητές και τους ηττημένους της τριήμερης αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά παρόμοιες ακραίες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα θα αποτελέσουν το μοτίβο μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.