- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μαρινάκης για Τέμπη: «Κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός, ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα περί ευθύνης υπουργών
Παύλος Μαρινάκης: Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα Τέμπη και τα περί ευθυνών του Κώστα Αχ. Καραμανλή
«Η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση και είναι υπεράνω όλων», είπε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σχετικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε τη δική του απάντηση στα ερωτήματα περί ευθύνης των πρώην υπουργών και συγκεκριμένα του Κώστα Αχ. Καραμανλή.
«Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται, υπάρχει κάποιος που έδειξε η Δικαιοσύνη, υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο; Όχι είναι η απάντηση. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι apriori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη. Αθώους, ενόχους, κατηγορούμενους, τους καθορίζει η δικαιοσύνη», είπε ο Παύλος Μαρινάκης. Μάλιστα, σε ερώτημα που δέχθηκε για το αν ο εισαγγελέας στη Λάρισα αποδώσει ευθύνες στον κ. Καραμανλή, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταθεί «εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «χυδαία εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση».
Μαρινάκης για Τέμπη: Βέλη στην αντιπολίτευση
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης, διατυπώνοντας τα ερωτήματα γιατί ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών» και «γιατί δεν συντάσσουν κατηγορητήριο για να μπορούν να μας κατηγορήσουν για συγκάλυψη;», προσθέτοντας «θυμήθηκαν όλους τους νεκρούς και όλες τις τραγωδίες». Πρόσθεσε δε ότι ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός και θα ελεγχθεί είτε έχει τη βουλευτική ασυλία, είτε όχι.
«Για τον κ. Σπίρτζη ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή για αυτό που μας κατηγορούσαν ότι βγαίνουν "λάδι" οι υπουργοί επειδή έχουν ειδικό καθεστώς παραγραφής. Πιάνει τον Σπίρτζη και τους υπουργούς που είχαν διατελέσει την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: «τον κ. Καραμανλή από το 2019 δεν τον πιάνει γιατί η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη άλλαξε το άρθρο 89 του Συντάγματος και δεν ισχύει ειδική παραγραφή».
Γιώργος Φλωρίδης κατά Χρήστου Σπίρτζη για τα Τέμπη
Νωρίτερα σήμερα, απαντήσεις για τα Τέμπη έδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Γιώργος Φλωρίδης κατηγόρησε τον Χρήστο Σπίρτζη για θεατρινισμό και εξαπάτηση, σχολιάζοντας το αίτημά του για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμφανίζονται πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τον αληθινό πόνο των συγγενών, για δημιουργήσουν πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση», είπε σήμερα (22.3) στον Ant1 ο Γιώργος Φλωρίδης και απάντησε στις αναφορές συγγενών θυμάτων ότι απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος με πολύτιμα στοιχεία, πριν το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ότι γίνεται δικαστική έρευνα και για αυτό το σημείο, ωστόσο επεσήμανε ότι ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία και παράλληλα προκάλεσε οποιονδήποτε να του πει αν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στον τρόπο που διενεργείται η ανακριτική διαδικασία στη Λάρισα. Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι «ο ανακριτής αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα του, ώστε να μην μείνει κανένα στοιχείο που να μην απαντήσει η έρευνα του. Υπήρχαν τρία σημεία που έπρεπε να διερευνηθούν για να μην μείνουν αναπάντητα: αν μετέφερε εύφλεκτο φορτίο το τρένο, αν υπάρχουν βίντεο που ίσως αποκάλυπταν κάποια πράγματα και η διάσταση ανάμεσα στις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων».
Ο Γιώργος Φλωρίδης στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης σχετικά με την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών. «Είναι θέατρο και ξέρω γιατί γίνεται, αλλά… Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε δεύτερο επίπεδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε η διάταξη εκείνη του 1986 που έλεγε για διαφορετικό χρονικό διάστημα για παραγραφή αδικημάτων των υπουργών. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα με την ανοησία της συγκάλυψης. Δεν χρειάζεται καμία κανονιστική διάταξη περαιτέρω. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη παραγραφή του αδικήματος, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε, οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, παραγράφονται 20 χρόνια μετά. Ανά να πάσα στιγμή, στο όριο της 20ετίας, προκύψουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινική δίωξη των υπουργών, η Βουλή υπό οποιαδήποτε πλειοψηφία της, μπορεί να αποφασίσει τη δίωξη. Τα πολιτικά πρόσωπα θα πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές».
«Ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται προβλέπει ότι θα πρέπει για να γίνει προσφυγή σε αυτήν να υπάρχει πρότερα άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Φλωρίδης: Η απουσία Καραμανλή από τη Βουλή και ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών
Ο κ. Φλωρίδης ρωτήθηκε ακόμη για την απουσία από τη Βουλή και τη συζήτηση για τα Τέμπη του Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει. Όταν τελειώνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία για προσωποποιημένη ποινική ευθύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να ασκηθεί δίωξη. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα κόμματα θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή, όμως κανένα από τα 8 κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκανε τέτοιο αίτημα, προφανώς διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να λέει το δίλημμα είναι εάν θα υποβάλλουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή θα εμπιστευτούμε τη διαδικασία της Δικαιοσύνης και τελικώς αποφασίσαμε το δεύτερο».
«Θα σκύβουμε πάντα το κεφάλι στον θρήνο και στον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Θέλουν να ριχτεί φως και όλοι θέλουμε να ριχτεί φως στην υπόθεση, αλλά υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον αληθινό πολιτικό πόνο για να προκαλέσουν προβλήματα και στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση. Καθυστερούσε πέντε χρόνια η διαδικασία για το Μάτι και μετά επί έναν χρόνο έψαχναν να βρουν αίθουσα για να γίνει δίκη. Υπήρχαν ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψιθυρίζουν και να κατηγορούν την Ελλάδα για αυτό;», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης σε άλλο σημείο και συνέχισε: «Ως υπουργός Δικαιοσύνης καλώ οποιονδήποτε να βγει και να πει σε ποιο σημείο αμφισβητεί την ανάκριση όπως γίνεται από τους Έλληνες ανακριτές. Σε ποιο σημείο υπάρχει κενό στην ανακριτική διαδικασία στη Λάρισα, προκαλώ τον οποιονδήποτε να βγει και να το πει. Η τύχη αυτής της δικαστικής διερεύνησης που μέχρι τώρα είναι άψογη, είναι ότι εκεί τη στιγμή αυτού του φοβερού δυστυχήματος βρέθηκε ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας».
Ο κ. Φλωρίδης μίλησε σε οξείς τόνους και για την Ευρωπαία Εισαγγελέα και τις δηλώσεις της για παρεμπόδιση της έρευνας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «αφού ξεκαθαρίσαμε ότι κατά την άποψη μου, η Δικαιοσύνη κατά την ανάκριση κάνει άψογα τη δουλειά της, να σας πω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει από την ίδρυση του θεσμού αυτού μία και μοναδική αποστολή, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού: ότι διερευνά μόνο περιπτώσεις οικονομικών αδικημάτων που σχετίζονται μόνο με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει σχέση με τη Σύμβαση 717 και μόνο. Δύο εντεταλμένοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, που είναι Έλληνες εισαγγελείς, του ελληνικού εισαγγελικού κλάδου που αποσπώνται με απόφαση του Αρείου Πάγου στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και εδρεύουν στην Αθήνα. Αυτοί επέβαλαν τρομακτικές εγγυήσεις σε δύο από τους εξεταζόμενους που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη Σύμβαση 717 προκειμένου να μην τους προφυλακίσουν. Το έκαναν αυτό, ενώ εμποδίζονται να ερευνήσουν; Είπε κανείς ότι τους εμποδίζει να ερευνήσουν; Αυτό που είπε, διαψεύστηκε δύο ημέρες μετά από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς που υπάγονται στην υπηρεσία της, που επέβαλαν τις εγγυήσεις, που σημαίνει ότι δεν εμποδίζονται στην έρευνα τους».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη