- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η τιμή της βενζίνης ίσως φτάσει τα 2 ευρώ το λίτρο, πλησιάζοντας προς το Πάσχα
Οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων
Πρατηριούχοι: Η τιμή της βενζίνης ίσως φτάσει τα 2 ευρώ το λίτρο
«Aπό τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία ζούμε μια περίοδο αβεβαιότητας όσον αφορά τα ενεργειακά προϊόντα«, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΣΑΠΕΚ), Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας για την τιμή της βενζίνης.
Όπως σημείωσε, η ανασφάλεια στο διεθνές πεδίο αφήνει το περιθώριο να ανέβουν οι τιμές σε απρόσμενα επίπεδα, καθώς οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο γεγονός πυροδοτεί την ανασφάλεια της αγοράς και εκτοξεύει τις τιμές. Ακόμη και αναλυτές του εξωτερικού, συμπλήρωσε ο ίδιος, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν γιατί το πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχει προσεγγίσει τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια ανέφερε κάποιες αιτίες γι' αυτή την άνοδο, όπως ότι τα διυλιστήρια τιμολογούν με βάση την ανασφάλεια που υπάρχει, σε πεδίο τεσσάρων ημερών, για να μπορούν να καλύψουν οποιουσδήποτε κινδύνους παρουσιαστούν. Εκεί λοιπόν, όπως είπε, υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους που έχει να κάνει με την ασφάλεια των διυλιστηρίων, όταν διυλίζουν τα προϊόντα και τα προμηθεύουν στις αγορές.
Ένας δεύτερος λόγος, συνέχισε ο ίδιος, είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα κόστη των άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη διύλιση.
Πρόεδρος ΣΑΠΕΚ: Έως και 2,12 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στα πιο απομακρυσμένα νησιά
«Η τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα δύο ευρώ το λίτρο. Εδώ και δέκα μέρες καταγράφεται στην ελληνική αγορά μια αύξηση, η οποία έχει φτάσει πια τα εννέα με δέκα λεπτά το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή. Το Σάββατο, ενδεχομένως, να δούμε ένα-δύο λεπτά ακόμη περισσότερο» είπε ο πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Μια μέση τιμή σήμερα που μιλάμε είναι το 1,93 ευρώ το λίτρο για όλη η χώρα, ενδεχομένως να το βρούμε και 1,89 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες αστικές πόλεις, αλλά και 2,12 ευρώ το λίτρο στα πιο απομακρυσμένα νησιά».
Ο κ. Παπαγεωργίου προτείνει οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν βλέπουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Όπως σημείωσε, «σήμερα τα ελληνικά διυλιστήρια δίνουν το βυτίο με 1,81 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, όλοι ότι από το 1,81 και πάνω πρέπει να κερδίσει η εταιρεία χονδρικής πώλησης, το βυτίο, το κόστος μεταφοράς, και ο πρατηριούχος. Ας αναλογιστεί ο καθένας πόσο μπορεί να είναι αυτό το κέρδος, 9 λεπτά, 10 λεπτά, 12 λεπτά, 15 λεπτά. Άρα, πρέπει να υπολογίσει σε αυτό το 1,81 και άλλα 10, 12, 14 λεπτά στην τελική τιμή, για να είναι ασφαλής η εκτίμησή του».
Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, πρόσθεσε ο ίδιος, ενδεχομένως να δούμε, πλησιάζοντας το Πάσχα, η τιμή της βενζίνης να φτάνει και τα 2 ευρώ το λίτρο.
Επίσης, τόνισε ότι «από την έναρξη του πολέμου εμείς οι πρατηριούχοι δεν έχουμε το δικαίωμα να πουλάμε όσο θέλουμε. Υπάρχει επιβολή πλαφόν στο κέρδος μας. Άρα, δεν μπορεί να πούμε για κερδοσκοπικά παιχνίδια όσον αφορά στους πρατηριούχους στην εγχώρια αγορά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα Γεωργιάδη από το Μετρό Συντάγματος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών θέτει μάλιστα ερωτήματα προς την αρχή
Με αφορμή το street party ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λαμπρινή
Μελέτη δείχνει υψηλή διείσδυση του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου - Βασικό κίνητρο η χαμηλή τιμή
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.