Πολιτικη & Οικονομια

Τέμπη: Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Εξεταστικής

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εντάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών»

Με αντεγκλήσεις μεταξύ ΝΔ και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης (20/3) η συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Στο πόρισμα, που είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία της Επιτροπής, τονίστηκε ότι, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, δεν θα είχε συμβεί.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Στο ίδιο πόρισμα έχουν κατατεθεί οι γνώμες της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τονίζει ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κάνει λόγο για απόπειρα κυβερνητικής συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη, το ΚΚΕ να σημειώνει πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς από το 2010 και μετά, την Ελληνική Λύση να ζητά την παραπομπή των υπουργών Μεταφορών από το 2012 και μετά, τη Νέα Αριστερά να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την ΚΟ Σπαρτιάτες να καταγράφει ως αυτονόητη την καταρχήν αρμοδιότητα των Δικαστικών Αρχών, και την ΚΟ Νίκη να αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς 2009-2023. Η Πλεύση Ελευθερίας, που δεν κατέθεσε πρόταση πορίσματος, ανέφερε διά της προέδρου της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι υπήρξε συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, με εντολή της κυβέρνησης.

Μ. Συρεγγέλα: Η τραγωδία των Τεμπών, πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών

«Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό μπροστά στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Τον πόνο όμως αυτών των ανθρώπων δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τον εκμεταλλευθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να γίνει η τραγωδία πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών για το ποιος θα κερδίσει περισσότερες ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών. Είδαμε ακόμα και βουλευτές να "κολλάνε στον τοίχο", για εντυπωσιασμό, παιδιά που επέζησαν από το δυστύχημα και κατέθεσαν ως μάρτυρες στην επιτροπή. Παιδιά που έσωσαν άλλα παιδιά», είπε, αναφερόμενη στην στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα.

Ν. Ανδρουλάκης: Το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι διαφθορά- συγκάλυψη- ατιμωρησία

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την για καθεστωτική νοοτροπία, και προσπάθεια να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τόνισε ότι η στρατηγική της συμπυκνώνεται «στη διαφθορά, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βάσει του ευρωπαϊκού εισαγγελικού πορίσματος το οποίο όπως είπε, επισημαίνει ότι εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής του.

«Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη που είχε καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Θ. Τζάκρη: Να παραπεμφθεί ο Κ. Αχ. Καραμανλής στο φυσικό του δικαστή

Την άρση της ασυλίας του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλή και την παραπομπή του στο φυσικό δικαστή ζήτησε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Τζάκρη, κατά την ομιλία της στη συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Όπως είπε η κ. Τζάκρη, επειδή «έχει προκύψει το πάνδημο αίτημα του 1,5 εκατ. υπογραφών για παραπομπή των ενόχων στη δικαιοσύνη και επειδή σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκριτων νομικών τα δια παραλείψεως τελούμενα εγκλήματα των Υπουργών, σύμφωνα με τα παραπάνω, δικάζονται από τον φυσικό τους δικαστή ζητούμε την άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή και την παραπομπή του στο φυσικό δικαστή, για διερεύνηση εγκλημάτων δια παραλείψεως τελούμενα. Κάτι που ο κ. Καραμανλής όφειλε να ζητήσει μόνος του» παρατήρησε η κ. Τζάκρη, συμπληρώνοντας ότι «θέλει όμως τόλμη και αρετή η δημοκρατία και όχι τις μοιραίες μαριονέτες του συγχρόνου πολιτικού θεάτρου σκιών».

Αλέξης Χαρίτσης: Ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρυφτεί

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκεο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ανέφερε: «Μιλούσατε 35 λεπτά για να διαστρεβλώσετε και για να βγάλετε λάδι τον πρωθυπουργό σας ο οποίος επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών».

Κωνσταντοπούλου σε Μαρκόπουλο: Επιλεχθήκατε για να επιτελέσετε το «διόλου ευγενές έργο της συγκάλυψης»

«Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την παρουσία στη Βουλή του Δημήτρη Μαρκόπουλου που διατέλεσε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας στις προσωπικές αναφορές στο πρόσωπό της κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον βουλευτή της ΝΔ ότι επιλέχθηκε για να επιτελέσει το «διόλου ευγενές έργο της συγκάλυψης» και να «αποσοβήσει κάθε στοιχείο που ενοχοποιεί τον πρώην υπουργό Μεταφορών, αλλά και τον πρωθυπουργό», ενώ του καταλόγισε ότι μετέρχεται μεθόδων «μπούλινγκ» και «κατατρομοκράτησης όποιου τολμά να υπερασπίζεται τα θύματα».

Αντιπαράθεση Πλεύρη - Κωνσταντοπούλου

Για συνεχές κοινοβουλευτικό μπούλιγκ σε βάρος βουλευτών της πλειοψηφίας, επέκρινε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αθ. Πλεύρης. Η κ. Κωνσταντοπούλου διακόπτει συνεχώς τους βουλευτές είπε ο κ. Πλεύρης, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να απαντά ότι «υπάρχουν κάποιοι από εμάς που δεν εξαγοραζόμαστε και ότι θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας κάθε φορά που θα προσπαθείτε να μπαζώσετε την αλήθεια. Σκοτώσατε 57 ανθρώπους και θέλετε να καλύψετε τα ίχνη σας», είπε η κα Κωνσταντοπούλου. Να ανακαλέσει ζήτησαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, κάτι που η κα Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να πράξει.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης είπε ότι «σε αυτή την αίθουσα έχουμε ακούσει απίστευτες ακρότητες από την εποχή που ήταν πρόεδρος η κυρία Κωνσταντοπούλου και ότι αυτό το ζούμε και πάλι τώρα: Μην σας προκαλεί έκπληξη. Το έχουμε ξαναπεράσει. Ο τοξικός ο λόγος και όσοι τον εκπροσώπησαν, εξαφανίστηκε πολιτικά, ευτυχώς. Κάποιοι νομίζουν ότι θα ξανακάνουν καριέρα με αυτό», είπε ο κ. Βορίδης.

«Aντιμαχία» Μ. Βορίδη και Δ. Μάντζου            

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, είπε ότι "επαναφέρουμε την πρόταση σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής, επί τη βάσει του πορίσματος της Ευρωπαίας εισαγγελέως". Καλά κατανόησα; Να ρωτήσω. Η πρόταση αυτή θυμίζω ότι δεν αφορούσε ούτε κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών ούτε κατηγορίες για ανθρωποκτονίες ούτε από αμέλεια ούτε για ενδεχόμενο δόλο. Αλλά αφορούσε για παράβαση καθήκοντος και απιστίες. Επειδή επ΄αυτής της πρότασης το κοινοβούλιο έχει αποφανθεί. Σήμερα αυτό θέλετε να πείτε στο Σώμα, ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ;», απευθύνθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο κ. Μάντζος. «Αυτό που λέει ο κύριος Ανδρουλάκης, είναι ότι εμείς θα επιμένουμε στην ανάγκη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κατά το άρθρο 86, για τις ποινικές ευθύνες διατελεσάντων υπουργών, διότι αυτές στηρίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν έρθει, με τα νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν, και προκύπτουν διαρκώς, και από την εξεταστική επιτροπή αλλά και από την ανάκριση της Λάρισας, που δένουν ακόμα περισσότερο τον αιτιώδη σύνδεσμο, ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της αυτής διοικητικής σύμβασης και της ίδιας της επέλευσης του εγκληματικού αποτελέσματος των 57 θανάτων. Αυτό είναι κάτι που θα το βρείτε μπροστά σας, θέλοντας και μη», είπε ο Δημήτρης Μάντζος

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος είχε δηλώσει ότι «σήμερα αποδεικνύεται ο κυνισμός και η έλλειψη της ελάχιστης ενσυναίσθησης, η αλαζονεία, η συγκάλυψη και η υποτίμηση μιας εθνικής τραγωδίας, εκ μέρους της κυβέρνησης. «Μιλάμε για ένα έγκλημα που απαιτεί δικαιοσύνη. Αν είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση, οι 57 συνάνθρωποί μας, θα ζούσαν», είπε ο Δ. Μάντζιος.

Προηγουμένως είχε προηγηθεί κόντρα μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου

Ν. Καραθανασόπουλος: Διαχρονικές ευθύνες οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών     

«Τα κόμματα που σήμερα λένε ότι πρέπει να ξεπεραστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη ευθύνη υπουργών, είναι τα ίδια κόμματα που μπλόκαραν την κατάργησή του, στην αναθεώρηση του Συντάγματος», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή.

«Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, και οι πραγματικές αιτίες του εγκλήματος να φωτιστούν ακόμη περισσότερο και να καταλογιστούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Έχουν όλοι ευθύνες. Έχουν ευθύνες όλοι εκείνοι που, μολονότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία συστήματα, για την ασφαλή λειτουργία, έλεγαν ότι θα φτάνεις σε τρεις ώρες στη Θεσσαλονίκη».

Κυρ. Βελόπουλος: Κάψατε ανθρώπους με τα λάθη σας

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνολικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

«Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος των Τεμπών: Ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ρίψασπις. Έπρεπε να είναι εδώ, είτε για να υπεραμυνθεί σε όσα πρεσβεύει η ΝΔ είτε για να αναλάβει ευθύνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.