Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Προχωράμε με το χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε ορίζοντα 10ετίας

«Είναι μια σημαντική παρέμβαση» είπε ο πρωθυπουργός

Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μητσοτάκης: Συνάντηση με αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου -Τι συζητήθηκε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Θεσσαλίας με τους οποίους συναντήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε την δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης «σχετικά με τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες κτηνοτρόφους σε ορίζονται 10ετιας».

Όπως σημείωσε «είναι μια σημαντική παρέμβαση που εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους».

Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών σε εξέλιξη

«Το δεύτερο που θέλω να τονίσω γιατί είναι και επίκαιρο λαμβάνοντας υπόψην το πού βρισκόμαστε στον εκλογικό κύκλο, σε 3 μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα συζητήσουμε είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα με την ΚΑΠ. Η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη, χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην ΚΑΠ, ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει σκέψεις για μείωση της γραφειοκκρατία και ευελιξία στα εργαλεία της ΚΑΠ» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «χρειάζεται και μια συζήτηση που μπορεί να φτάσει και σε επίπεδο αρχηγών κρατών για την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και το τι σημαίνει για την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει και την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα «καθώς έχουμε ενισχύσει τα συνεργατικά σχήματα».

Σε συνεχείς επαφές η κυβέρνηση για τους αγρότες

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους αγρότες. Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση τη Δευτέρα (11.03) με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και αγρότες του νομού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΕΦΚ από το 2025, στις παρεμβάσεις για το αγροτικό ρεύμα, ενώ εστίασε στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) εξηγώντας, και ενόψει ευρωεκλογών, ότι το ΕΛΚ σε αντίθεση με τους πράσινους και τους ευρωσοσιαλιστες έβαζε πάντα «φρένο» στην ταχύτητα υλοποίησης της πράσινης μετάβασης.

Θετικό πρόσημο από τη συνάντηση Μητσοτάκη και αγροτών 

Ικανοποιημένοι, πλην ορισμένων σημείων, δηλώνουν μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θεσμικοί αγροτικοί φορείς.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία»

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός.

Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Τα αιτήματα των αγροτών 

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε.

Τέλος υπόψη του πρωθυπουργού έθεσε το πρόβλημα με τα θηλαστικά που αντιμετωπίζουν οι αλιείς. «Έχουν γίνει κάποια βήματα και σιγά σιγά μας είπαν ότι θα γίνουν και άλλα » κατέληξε.