Πολιτικη & Οικονομια

Στη Σλοβακία η Κ. Σακελλαροπούλου - Τι συζήτησε με την ομόλογό της

Οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επιχείρηση «Ασπίδες» και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της
Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Σακελλαροπούλου: Συναντήθηκε στη Σλοβακία με την ομόλογό της - Τα θέματα που συζητήθηκαν

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σλοβακίας επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την Σλοβάκα ομόλογό της Ζουζάνα Τσαπούτοβα, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Μπρατισλάβα.

Μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της
Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μετά την υπογραφή της σχετικής συνθήκης το 2003 στην Αθήνα.

Παράλληλα, τόνισε, ότι στη συνάντηση με την κ. Τσαπούτοβα διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Αμυντική Συνεργασία, η Πολιτική Προστασία, η Ενέργεια και ο Τουρισμός και πρόσθεσε ότι υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα ανησυχεί για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα 

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η Ελλάδα τηρεί στάση αρχών, υποστηρίζοντας την ανάγκη παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα» και πρόσθεσε ότι «στο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ως συνέπεια της εισβολής, επανέλαβα στην κυρία Πρόεδρο τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για την εύρεση εναλλακτικών διαδρόμων μεταφοράς αγαθών από και προς την Ουκρανία».

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπενθύμισε ότι «καταδικάσαμε εξ αρχής την αποτρόπαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και σημείωσε ότι «παράλληλα, η Ελλάδα ανησυχεί για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και είναι έτοιμη να συνδράμει σε κάθε πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό».

Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Τόνισε ακόμη ότι «σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχέδιο "Αμάλθεια", που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Την ίδια ώρα, τονίζουμε την ανάγκη απελευθέρωσης όλων των ομήρων και επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Όπως είπε, «η Ελλάδα, τασσόμενη από την πρώτη στιγμή υπέρ της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, φιλοξενεί το στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης "Ασπίδες", που έχει ως αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα».

Σακελλαροπούλου για ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό

Επίσης, η κ. Σακελλαροπούλου ενημέρωσε την Σλοβάκα ομόλογο της για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατόπιν της διεξαγωγής του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου υπεγράφησαν η «Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας», καθώς και σειρά Συμφωνιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Στο Κυπριακό ζήτημα, επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Ευχαρίστησα την κυρία Πρόεδρο για την ουσιαστική συνεισφορά της Σλοβακίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της σλοβακικής πρεσβείας στη Λευκωσία ως προς τη διεξαγωγή επαφών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων» συμπλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, ανέφερε, ότι με την Πρόεδρο της Σλοβακίας συμφώνησαν πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά ύψιστη προτεραιότητα. «Από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνοντας με συνέπεια πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου αποτελούν τον μόνο δρόμο προς την ευρωπαϊκή μας οικογένεια» επισήμανε.

Σημείωσε ακόμη, ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ σημείωσε ότι «στο θέμα αυτό, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόσφατη πολιτική συμφωνία αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Παρατήρησε, επίσης, ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει διαπιστωθεί πρόσφατα αύξηση της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού, του αντισημιτισμού, καθώς και της ρητορικής μίσους με βάση τη θρησκεία, τη φυλή ή το φύλο» και υποστήριξε ότι «πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων, τα οποία απειλούν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία».

Σακελλαροπούλου: Στη Σλοβακία συναντήθηκε με ομόλογό της
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και ο τουρισμός

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις, ούτε για συμβιβασμούς για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. «Αντίθετα, υφίσταται επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη δράση και ανάληψη αποτελεσματικών ενεργειών. Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια, η Σλοβακία ανταποκρίθηκε άμεσα προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια· θα ήθελα, κυρία Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και δημόσια. Η στενή συνεργασία μας στον κρίσιμο αυτόν τομέα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μετά την αυριανή υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ως προς το θέμα της ενέργειας, επισήμανε ότι έκαναν έναν σύντομο απολογισμό των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει Ελλάδα και Σλοβακία τα τελευταία έτη σε ειδικότερους τομείς και συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αποτελεί προτεραιότητα για τις δυο χώρες.

Στον τομέα του Τουρισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς η Ελλάδα αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος προορισμός των Σλοβάκων τουριστών το περασμένο καλοκαίρι, μια επιπλέον απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των δύο λαών και τόνισε ότι «προσδοκώ η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Μπρατισλάβας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για την ενίσχυση αυτών των δεσμών».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.