Πολιτικη & Οικονομια

Γεωργιάδης: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για την αντιμετώπιση του καρκίνου»

Το εθνικό σχέδιο δράσης, τα φάρμακα και οι νέες θεραπείες στο Economist Impact

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεωργιάδης: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για την αντιμετώπιση του καρκίνου»
Γεωργιάδης: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Economist Impact για τον καρκίνο: Το εθνικό σχέδιο δράσης, τα φάρμακα και οι νέες θεραπείες - Τι είπε ο Ά. Γεωργιάδης

Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο συζητιέται -μεταξύ άλλων- στην τέταρτη ετήσια σύνοδο κορυφής Economist Impact που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Το συνέδριο τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (HeSMO) και την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αυτό το πλαίσιο θα τεθούν στο επίκεντρο, ενώ εξαιρετικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την πρόοδο και το μέλλον της Ελλάδας στον αγώνα κατά του καρκίνου, τις κοινωνικές ανισότητες στη χάραξη δημόσιας πολιτικής, έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και ο ρόλος των βιοδεικτών & των νέων τεχνολογιών.

Οι προκλήσεις που συνοδεύουν τη σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, της ΕΕ και των εθνικών επενδυτικών ευκαιριών, αλλά και η σημασία της ενσωμάτωσης της φωνής των ασθενών στον σχεδιασμό της πολιτικής για τον καρκίνο θα αναλυθούν επίσης κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Economist Impact για τον καρκίνο: Το εθνικό σχέδιο, τα φάρμακα και οι νέες θεραπείες

Στην ενότητα «Η πρόοδος της Ελλάδας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο», αναλύθηκε η στρατηγική της και τονίστηκε η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε, ανοίγοντας τις εργασίες του ECONOMIST, την έκπληξή του για την πρόοδο που έχει καταγράψει η επιστήμη στην πρόοδο της αντιμετώπισης του καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια. Για πρώτη φορά, επεσήμανε, η ανθρωπότητα μπορεί να πει ότι αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Οι προκλήσεις όμως είναι πολλές που συνοδεύουν αυτές τις εξελίξεις. Τις καινοτόμες θεραπείες συνοδεύουν οι δημοσιονομικές προκλήσεις και αυτές αφορούν το σύνολο των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, είπε ο υπουργός.

Ο πληθυσμός γηράσκει, οι νέες θεραπείες είναι ακριβές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί έχουν όρια. Είμαι αισιόδοξος, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ότι θα τα καταφέρουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

Η χρήση νέων φαρμάκων, επεσήμανε, πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και για τον ασθενή, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας είναι ο ασθενής να έχει το φάρμακό του όταν πραγματικά το χρειάζεται. Αναφέρθηκε στην αλόγιστη συνταγογράφηση του πανάκριβου φαρμάκου RELYVRIO για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που δεν είχε έγκριση ΕΜΑ παρά έγκριση φάσης ΙΙ από τον FDA και αποσύρθηκε από την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα γιατροί το συνταγογραφούσαν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας να μην το συνταγογραφούν.

Οι προκλήσεις που συνοδεύουν τη σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSΙ

Μίλησε για αποτυχία των γιατρών και ξεκαθάρισε ότι θα θεσπιστούν αυστηροί κανόνες συνταγογράφησης ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, διότι αν συνεχίσουμε έτσι «δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη» είπε χαρακτηριστικά. Η μη σπατάλη των πόρων γίνεται αναγκαία συνθήκη για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα όταν τα χρειαζόμαστε, είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση πόρων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και τα πρόγράμματα πρόληψης

Αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας, και η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με την υλοποίησή του. Για την Ελλάδα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί, κορυφαία προτεραιότητα, όπως άλλωστε και για όλα τα συστήματα υγείας.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει να τρέξουμε» είπε ο υπουργός. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα πρόληψης «Σ. Δοξιάδης» που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ασχολείται σοβαρά με την πρόληψη.

Η Ζένια Σαριδάκη, ογκολόγος, πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (HeSMO), Διευθυντής, 1ο Ογκολογικό Τμήμα, Metropolitan Hospital Athens & Asklepios Diagnosis Crete, αναφέρθηκε στην υπογραφή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών που έγινε τον πρώτο μήνα του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης.

Αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογράφηση ογκολογικών φαρμάκων από εξειδικευμένους γιατρούς και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους βιοδείκτες. Η ιατρική ακριβείας είναι πολύτιμη και δεν είναι ακριβή, είπε, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας θα παρουσιάσει αιτιολογημένη νομική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας.

Από το 2011 έχουν επενδυθεί από τη φαρμακοβιομηχανία πάνω από 6 εκατ. ευρώ στους βιοδείκτες, ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να έχουν αυτούς τους δείκτες, που είναι απαραίτητοι, δωρεάν, είπε. Μίλησε επίσης για τη συνεχή εκπαίδευση των οικολόγων και τη συνεργασία της Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με ξένα πανεπιστήμια.

Καπετανάκης: Δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου

Ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς ξεκινήσαμε με αυξημένη ταχύτητα και δύο πάγια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Μητρώο Νεοπλασιών που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δημιουργική κινητικότητα» είπε και τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή. Θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας και επένδυση στην αντιμετώπιση του καρκίνου ξεκινώντας από την πρόληψη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Η εξάλειψη των ανισοτήτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Η ποιότητα στη φροντίδα με επίκεντρο των ασθενή είναι η δεύτερη πρόκληση, είπε ο κ. Καπετανάκης, και μίλησε για τη δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου. Η επένδυση στην καινοτομία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι βασική παράμετρος για την επιτυχία ενός Σχεδίου Δράσης.

Επίσης, η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών που φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να αξιοποιηθούν. Ακόμη, πρέπει να περιλαμβάνεται η αναζήτηση νέων πόρων και η βέλτιστη κατανομή των υφιστάμενων όπως και η υιοθέτηση δεικτών αξιολόγησης.

Ο Μάικ Χολμς , αντιπρόεδρος, Παγκόσμιες Ιατρικές και Επιστημονικές Υποθέσεις Ογκολογική Θεραπευτική Περιοχή, MSD Global, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιστημονική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και στις αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο αντιλήψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το στίγμα για τον καρκίνο έχει μειωθεί σημαντικά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, είπε, διότι ο καρκίνος παραμένει μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Να κάνουμε τον καρκίνο από μια θανατηφόρα ασθένεια σε χρόνια, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία όλων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη

«Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να επιλύσουμε τα διμερή προβλήματά μας με την Τουρκία με διμερή ειλικρινή διάλογο, στηριγμένο όχι μόνο στο Δίκαιο αλλά και στη λογική»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.