Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε αγρότες: Δίκαια πολλά από τα αιτήματα, όσο είναι εφικτό τα ικανοποιούμε

Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι είπε για τις κινητοποιήσεις

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μητσοτάκης σε αγρότες Θεσσαλίας: Δίκαια πολλά από τα αιτήματα - Τι είπε για τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνούμε ότι απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει για να ενισχύσει τα εισοδήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες έγινε προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Μητσοτάκης σε αγρότες: Πολλά από αιτήματα είναι δίκαια

«Συμφωνούμε ότι πολλά από αιτήματα αγροτών, είναι δίκαια. Εχουμε κάνει δουλειά όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης και την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή στα κονδύλια.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς το όριο του πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και πως σκοπός των κινητοποιήσεων ήταν να αναδείξουν τα προβλήματά τους κάνοντας λόγο για καταστροφική κατάσταση στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες. 

Τόνισαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη λίμνη Κάρλα και στη Θεσσαλία δεν θα καλλιεργηθούν και πως επιθυμούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως οι συνέπειες στην οικονομία θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

Μητσοτάκης - Θεσμικοί φορείς Θεσσαλίας: Η συνάντηση που προηγήθηκε

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο των Ολλανδών ειδικών «ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».

Μητσοτάκης: Συνάντηση με θεσμικούς φορείς Θεσσαλίας © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες, Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο»

«Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να
κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel σε ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναγκαίες οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ακόμη ειδική αναφορά «στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι - γιατί είδα και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας - και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή και είναι άδικο να αναδείξουμε τη διάσταση αυτή».

«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων μετά από χρόνια να μην είναι αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Ζημιές και αποζημιώσεις αγροτών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. ανέρχονται οι αποζημιώσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ.

Ανοικτή είναι η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε Θεσσαλία, Έβρο, Β. Φθιώτιδα, ύψους 45 εκατ. ευρώ. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την ενεργοποίηση του Μέτρου ενίσχυσης για τις παρακάρλιες περιοχές. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση και η σχετική πρόσκληση, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024. Το εν λόγω μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ για καθένα από τα δύο χρόνια εφαρμογής του.

Στα 43 εκατ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν διατεθεί από την πρώτη αρωγή και αφορά περίπου 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Όπως είχε προαναγγείλει, την επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει η καταβολή της προκαταβολής για το φυτικό κεφάλαιο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ποσό της Κρατικής Αρωγής που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις και αγρότες για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέχρι τώρα 2.909 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνεχίζεται στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της πρώτης αρωγής και έχει φτάσει στο σύνολό της μέχρι τώρα τα 57,3 εκατ. ευρώ.