- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ταραχή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Κομματική πειθαρχία βάζει ο Ανδρουλάκης
Πυρά από Κωνσταντινόπουλο - Γιαννακοπούλου
ΠΑΣΟΚ - Μη κρατικά πανεπιστήμια: Οι διαφωνίες Κωνσταντινόπουλου - Γιαννακοπούλου και η κομματική πειθαρχία Ανδρουλάκη
Το νoμοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια φαίνεται πως έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησαν κριτική στη στάση του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπονόησε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας ενώ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν το ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει διαφοροποιήσεις από τη βασική γραμμή του κόμματος.
«Το είπα δημόσια, πρόσφατα, σε συνέντευξή μου στον ΣΚΑΪ» τόνισε προς τους βουλευτές του κόμματος. Ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος το φθινόπωρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε πως θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και θα σχηματίσει επιτροπή που θα κωδικοποιήσει τις θέσεις του κόμματος.
Ένταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε πως «η ΝΔ ήθελε ουσιαστικά να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τα νομοσχέδια για επιστολική ψήφο και μη κρατικά ΑΕΙ και στο ν/σ για τα ομόφυλα ήθελε να τα ψηφίσουμε μαζί και το πέτυχε».
Είπε ακόμη ότι «ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Στέφανο Παραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, «αλλά ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ».
Στο σημείο εκείνο ακολούθησε ένταση αναφορικά με την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε την στάση που είχε τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου το 2006 λέγοντας ότι τότε ψήφισε υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 σημειώνοντας μάλιστα πως «τότε ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αρνητικός, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός».
Στο σημείο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να ενοχλείται λέγοντας πως «δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16».
«Θα λέω την γνώμη μου όποτε θέλω και το κρίνω σωστό» απάντησε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Ανάλογη κριτική άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Φέρεται να είπε,«έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει την αποχή.
«Δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία» διαμηνύει ο Ανδρουλάκης
Με άτυπη ενημέρωση από το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι:
«Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη:
Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει:
- ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
- ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
- και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;
Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».