- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιάννης Κωνσταντάτος: «Κάτι καινοτόμο γεννιέται από την Αυτοδιοίκηση στην Πολιτική Προστασία»
Το «Δίκτυο Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων» ξεκινά τη λειτουργία του
Γιάννης Κωνσταντάτος: Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης μιλάει για «Δίκτυο Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων».
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο 3ο Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, καθώς το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας υπό το πρίσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Ανθεκτικές Πόλεις. Σε περιόδους που η κλιματική αλλαγή μάς φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού επενδύει στην πρόληψη και στη συνεργασία. Από τα σπλάχνα του 3ου Forum γεννιέται το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, μία πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΠΑΥ και δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου για το οποίο μάς εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Athens Voice.
Το 3o Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού είναι προ των πυλών. Πού εστιάζει;
Το 3ο Forum του ΣΠΑΥ έρχεται σε μια κρίσιμη εποχή για την Αυτοδιοίκηση και απογειώνει τα όσα έθεσαν ως βάσεις τα δύο προηγούμενα Forum του Συνδέσμου, καθιστώντας το πλέον θεσμό για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία.
Η επιτυχία των Forum έγκειται στο γεγονός ότι δεν συγκεντρωνόμαστε απλώς για να μιλήσουμε. Γίνεται καταγραφή των ζητημάτων και των παρεμβάσεων και το επόμενο διάστημα τίθενται οι βάσεις για την επίλυση και υλοποίησή τους, αντίστοιχα.
Με κεντρικό του θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, το 3ο Forum του ΣΠΑΥ διαμηνύει ότι μια νέα εποχή ξεκινά για τον Υμηττό, με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων τεχνολογιών, με στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Έξυπνο Δάσος» σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του ΣΠΑΥ, που υλοποιείται μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και φέρνει τις νέες τεχνολογίες στον Υμηττό, με δημιουργία Σύγχρονου Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΣΠΑΥ, με κάμερες ανίχνευσης πυρκαγιάς, χρήση drones, έξυπνους αισθητήρες, σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών και υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος.
Η καρδιά του «Smart Υμηττού» θα χτυπά στο Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Σ.Π.Α.Υ. που θα λειτουργεί για την εκπαίδευση των μαθητών, των εθελοντών και των στελεχών της πολιτικής προστασίας. Οι βάσεις που ο Υμηττός έθεσε και εφάρμοσε πλέον μεταλαμπαδεύονται σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από το οδοιπορικό που κάναμε ενώνουμε δυνάμεις και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα.
Η επόμενη ημέρα προαναγγέλλει μια καινοτομία για την Αυτοδιοίκηση, με τη δημιουργία του «Δικτύου Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων». Μπορείτε να μάς μιλήσετε γι’ αυτό;
Καθοριστική για το μέλλον της πολιτικής προστασίας είναι η συνεργατική δράση, διευρύνουμε την οικογένεια του Σ.Π.Α.Υ. και προχωρούμε στη δημιουργία του πρώτου δικτύου πόλεων για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Προστασία, ενός μεγάλου αυτοδιοικητικού βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το «Δίκτυο Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων» είναι μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις επιτυχημένες πρακτικές του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, καθώς και κάθε άλλη επιτυχημένη πρακτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.
Το «Δίκτυο Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων», που ξεκινά τη λειτουργία του με περισσότερους από 70 δήμους ιδρυτικά μέλη, είναι μια πλατφόρμα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετέχουν ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, τεχνικοί και οικονομικοί φορείς, και ομάδες εθελοντών, με συλλογική δέσμευση να συμβάλουν στην εφαρμογή των αρχών της Ανθεκτικότητας στις καταστροφές και στην προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή.
Το «Δίκτυο Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων» συνδέει το σχεδιασμό, την πολιτική και τη στρατηγική με την επιτόπια υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων. Απώτερος σκοπός του, είναι η βελτίωση της τοπικής ανθεκτικότητας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών, της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, της παροχής τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, της σύνδεσης των πολλαπλών επιπέδων διακυβέρνησης, της καθιέρωσης αλληλο-ενισχυόμενων δικτύων μάθησης και επιχειρησιακών μοντέλων από πόλη σε πόλη, και της οικοδόμησης εταιρικών σχέσεων σε εθνική και διεθνή κλίμακα.
Η υπογραφή της Διακήρυξης του «Δικτύου Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων» θα γίνει στη συνάντηση των ιδρυτικών μελών κατά τη διεξαγωγή του 3oυ Forum ΣΠΑΥ «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ανθεκτικές Πόλεις: Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης» στις 11-12 Μαρτίου 2024.
Γιατί είναι απαραίτητο ένα τέτοιο δίκτυο;
Η Αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και της λειτουργίας αξιόπιστων συστημάτων πολιτικής προστασίας. Από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης, δεν καταφέρνει τις περισσότερες φορές να ασκήσει αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές, διότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη στρατηγική, μεθοδολογική, και επιχειρησιακή επάρκεια, δεν έχει ικανούς πόρους, ή δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, όσα δηλαδή συμβάλλουν στην καλή οργάνωση ενός μηχανισμού σε τοπικό επίπεδο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά, που αποδεικνύει ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωταγωνιστεί στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η περίπτωση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού που τα τελευταία 4 χρόνια έχει αναγνωριστεί σε όλη την επικράτεια για το εμβληματικό έργο αντιπυρικής προστασίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που υλοποιεί. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς!