Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Μητσοτάκης: Ντροπή και κατάντια σε όσους μονοπωλούν τη συλλογική θλίψη

Η αντιπολίτευση διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες, σημείωσε

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητσοτάκης στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ: Ντροπή και κατάντια υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν τη συλλογική θλίψη
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο κλειστό γυμναστήριο "Μιχάλης Μουρούτσος" στη Δάφνη © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Μητσοτάκης στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Ντροπή και κατάντια στους υποκριτές της πολιτικής που επιθυμούν να μονοπωλούν τη συλλογική θλίψη

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος», στη Δάφνη, μίλησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czilblzd5ujl)

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη ΔΑΠ που κράτησε ανοικτές τις σχολές

 «Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για τον αγώνα τον οποίο δώσαμε πλάι πλάι στις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες της περασμένης χρονιάς», ανέφερε οκ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη Παρασκευή στη Βουλή ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο που η ΔΑΠ πρώτη σχεδίασε από το 1987. «Σε λίγο θα γιορτάσουμε μισό αιώνα δημοκρατίας και μαζί τα 50 χρόνια της ΝΔ», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε όλοι μας κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη διαδρομή προσφοράς. Αυτή η διαδρομή που έδειξε ποιο είναι το κόμμα του υπεύθυνου πατριωτισμού, του πραγματικού εκσυγχρονισμού και ποια η φοιτητική παράταξη που έμεινε ανυπότακτη με ψηλά τη σημαία των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία. Είναι πρωτίστως η ΔΑΠ που βλέπει σήμερα να δικαιώνονται οι αγώνες της», συμπλήρωσε.

Κ. Μητσοτάκης: Ντροπή και κατάντια σε όσους μονοπωλούν τη συλλογική θλίψη
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

«Θα πετύχουμε το στόχο του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έξι χρόνια μετά την προηγούμενη εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ όσα συνέβαιναν τότε μοιάζουν με μακρινό εφιάλτη. Είπε ότι η Ελλάδα του 2024 έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μονοψήφια ανεργία, η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις, ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές και θα ξεπεράσει με τέταρτη τα 800 ευρώ. «Είχα πει στόχο τα 1.500 το μέσο μισθό και κατώτατο τα 950. Είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι θα τον πετύχουμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό κράτος, στην τεχνητή νοημοσύνη και έκανε λόγο για τη νέα Ελλάδα της ψηφιακής εποχής την οποία η κυβέρνηση βήμα βήμα οικοδομεί. «Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις χώρες του κόσμου ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς το 2023 και η ανάδειξη της πατρίδας μας ως κράτους πλήρους δημοκρατίας σε πείσμα όσων επιμένουν να φωτογραφίζουν την Ελλάδα με μελανά χρώματα», συμπλήρωσε και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. «Πρόκειται για ιστορική αλλαγή σελίδας που έχει θέσει την πατρίδα μας στην τροχιά του 21ου αιώνα, κάτι που επιβεβαιώνει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Από το καλοκαίρι του 2019 για ένα έχουν πειστεί. Αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες και ευκαιρίες», υπογράμμισε. «Έχουμε θέσει ένα κεντρικό στόχο. Η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», ανέφερε.

Κ. Μητσοτάκης: Ντροπή και κατάντια σε όσους μονοπωλούν τη συλλογική θλίψη
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης για την παιδεία

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια μίλησε για την παιδεία και για το πρόβλημα της στέγης σημειώνοντας ότι και στα δύο αυτά μέτωπα γίνονται μεγάλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα. Είπε ότι ποτέ άλλοτε η εκπαίδευση δεν ενισχύθηκε τόσο πολύ και πως η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από το 2018 ενώ αναφέρθηκε σε άλλες αλλαγές όπως οι διορισμοί και ο διπλασιασμός των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο είπε ότι ανοίγει τις σχολές μας σε ξένους φοιτητές και υπενθύμισε ότι το 70% των άρθρων του αφορούν την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. «Προβλέπει και τη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη λειτουργία επιτέλους και στον τόπο μας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και κάνει πράξη αυτή τη μεταρρύθμιση. Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές ανακουφίζοντας από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους. Το ενδιαφέρον ήδη είναι πολύ έντονο αλλά εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων. Δεν είναι αυτό που θα επιτρέψουμε», τόνισε.

Κ. Μητσοτάκης: Ντροπή και κατάντια σε όσους μονοπωλούν τη συλλογική θλίψη
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

«Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για καλά μελετημένη πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. «Ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος. Ερχόμαστε και το σπάμε και δίνουμε την ελευθερία της επιλογής σε κάθε νέο και νέα να μπορεί να σπουδάσει στην πατρίδα μας αντί να φύγει στο εξωτερικό», ανέφερε.

«Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θέλει να έρθει να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα τι θα πει; Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά. Θα πω ότι μου κάνει εντύπωση πως κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση όταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της αναγκαιότητας και της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Αυτά είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της ΔΑΠ για τον αγώνα που έδωσαν για να κρατήσουν ανοικτές τις σχολές. «Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ανήκει σε μια άλλη εποχή. Φύγαμε μπροστά πια», υπογράμμισε. «Αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Όποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει θα το κάνει σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, είναι δικό τους πρόβλημα», ανέφερε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czim0y4w31g9)

Κ. Μητσοτάκης: Δεν γίνεται οι φοιτητές να είναι όμηροι μειοψηφιών

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρόκειται οι φοιτητές να είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών και στη συνέχεια μίλησε για την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και μίλησε για την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. «Το ζητούμενο είναι συνολικά η νεανική στέγη. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Το κλειδί αυτής της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση», συνέχισε και μίλησε για τις σχετικές δράσεις της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czin0ch9rcb5)

Η αντιπολίτευση διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες, σημείωσε    

 «Δεν θα μιλήσω πολύ σήμερα για την ποιότητα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα ντροπής που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο κάποιοι να ζητούν να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και πότε μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα οι νέες και οι νέοι μας», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός προέτρεψε όλους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Πρόσθεσε πως αυτά δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

«Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. «Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.