Πολιτικη & Οικονομια

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και για πόσο διαρκεί

Τι προβλέπεται στην περίπτωση κοινού παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίδομα μητρότητας: Πόσο ανέρχεται, ποιους αφορά και τι προβλέπεται στην περίπτωση απόκτηση κοινού παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια
Νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεκτείνει το επίδομα μητρότητας © Unsplash / Bethany Beck

Επίδομα μητρότητας: Πόσο ανέρχεται, ποιους αφορά και τι προβλέπεται στην περίπτωση απόκτηση κοινού παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια

Τροπολογία για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες μητέρες και στις αγρότισσες, κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΟ.

Επίδομα μητρότητας: Πόσο ανέρχεται, ποιους αφορά και τι προβλέπεται στην περίπτωση απόκτηση κοινού παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια
© Unsplash / Guillaume de Germain

Το επίδομα ισούται με 780 ευρώ (όσο ο κατώτατος μισθός), ισχύει για 9 μήνες και αφορά πλέον όλες τις μητέρες, μισθωτές ή μη μισθωτές. Προϋπόθεση για τη λήψη του είναι η μητέρα να είναι ασφαλιστικά ενήμερη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο, άρα όσες απέκτησαν τέκνο από τις 24/9/23 και μετά μπορούν να το πάρουν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία:

  1. Η μητέρα ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ. Ειδικά για περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν ο δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον ΕΦΚΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας.
  2. Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών.
  3. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
  4. Στην περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή αυτοαπασχολούμενος, ή αγρότης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.