Ντρίπλα με τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η γκρίνια συνεχίζεται
Οι «ταραχές», το πινκ πονκ Γεροβασίλη - Κασσελάκη και το τέλος του θρίλερ
ΣΥΡΙΖΑ: Το θρίλερ των εκλογών, η απόφαση του Συνεδρίου και η συνέχεια της γκρίνιας
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Το ενδεχόμενο εκλογών για την επιλογή νέου προέδρου απομακρύνθηκε. Όμως, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και παίρνει συνεχώς νέες διαστάσεις και ύφος. Στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί ακόμη αναβρασμός, πώς θα ήταν δυνατόν να είναι διαφορετικά, όταν μέσα σε τέσσερις ημέρες, τόσο πυκνά και έντονα γεγονότα, έφεραν αναταραχή στην Κουμουνδούρου. Μία αναταραχή που φαίνεται ότι έφερε εσωκομματικό διχασμό και προοικονομεί νέες εξελίξεις το επόμενο διάστημα, με φόντο πλέον τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου: τις εκλογές - στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ντρίπλα για τις εκλογές, αλλά η γκρίνια συνεχίζεται
Όλγα Γεροβασίλη και Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκαν για λίγες ώρες αντιμέτωποι. Η βουλεύτρια Άρτας ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου το Σάββατο (24.2) ότι θα βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο εκλογών στις 10 Μαρτίου. Η πρώτη χειραψία και τα χαμόγελα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έδειχνε ότι η αναμέτρηση θα ξεκινούσε σε κλίμα σεβασμού. Το θρίλερ, όμως, των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ έληξε νωρίς χθες το μεσημέρι όταν το Σώμα έκανε δεκτή την πρόταση Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα να μην στηθούν τελικά κάλπες, μετά από πινκ πονκ τοποθετήσεων των δύο πρωταγωνιστών, αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου. Μάλιστα, η πρόταση των τριών στελεχών του κόμματος ήταν να μην γίνουν εκλογές, αλλά το Συνέδριο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο.
Πινκ πονκ Γεροβασίλη - Κασσελάκη
«Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, το προεδρείο επέλεξε. Είναι κυρίαρχη η απόφαση παρόλα αυτά, από μένα απολύτως σεβαστή», ήταν το πρώτο σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη προς τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα της και την πρόταση της, ενώ διευκρίνισε ότι η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν' τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη. «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε. Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ακόμη ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί συλλογικά, συντεταγμένα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, πάμε στις εκλογές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Μόνο που υπάρχει μια προϋπόθεση, ότι δεν θα είναι επιτυχημένη αυτή η πορεία αν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων και με το ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε'». Υπογράμμισε ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας, όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο καθένας, την ευθύνη του για αυτές τις ευρωεκλογές».
Το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη αμέσως μετά την ψηφοφορία ήταν ενδεικτικό και δηκτικό για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα απέσυρε επί της ουσίας την πρότασή του για εκλογές στις 10 Μαρτίου. «Δεν πάμε σε εκλογές, έπεσαν οι μάσκες», είπε ο κ. Κασσελάκης.
Πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος στήριξε την πρόταση που από κοινού κατέθεσε με τους Ν.Παππά και Γ. Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό μας. Με συντροφικότητα, με συλλογικότητα. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια πρόταση που πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία».
Πώς ξεκίνησαν όλα - Από την παρέμβαση Τσίπρα στην επόμενη ημέρα
Ο νέος κύκλος έντασης στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν η Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της για το ερωτηματολόγιο που έθεσε υπόψιν των μελών του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης ο πρόεδρος δεν παραβρέθηκε, αφού βρισκόταν στο Λονδίνο, ωστόσο, θέλησε να στείλει μία επιστολή στην οποία ζητούσε από το Σώμα να σταματήσει να κυνηγά χίμαιρες, «να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας. Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει, Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα». Η επιστολή αυτή προκάλεσε την οργή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που διέκοψαν τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο και να καταθέσουν πρόταση μομφής. Η παρουσία, ωστόσο, του Στέφανου Κασσελάκη έφερε και πάλι ηρεμία, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τα σχόλια (αλλά όχι το επίμαχο ερωτηματολόγιο), με την κρίσιμη δεύτερη συνεδρίαση να λήγει με συμβιβασμό.
Τα νερά τάραξε, ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του προέδρου ήρθε από το βήμα του Συνεδρίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να απαντήσει ανοιχτά σε όσους τον αμφισβητούν μέσα στο κόμμα χωρίς να εξαιρεί τον προκάτοχό του. Θύμισε ότι «ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32% στο 18%», ενώ αναφέρθηκε στα αυτονόητα για έναν νέο πρόεδρο: «Χρειάζομαι χρόνο και ομοψυχία» και «η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται». Σε ό,τι αφορά, δε, τα περί «λευκών επιταγών» και του πότε κρίνεται ένας νέος πρόεδρος -δηλαδή μετά από πόσους μήνες ή μετά από πόσες εκλογικές αναμετρήσεις- ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε προς όσους θεωρούν ότι μπορούν να τον «χρησιμοποιήσουν» ως τις Ευρωεκλογές: «Θα κριθώ -και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές». Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε έτοιμος για να προσφύγει «στις ρίζες του» δηλαδή στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ -στον οποίο ήταν έτοιμος να προσφύγει ούτως ή άλλως και πριν από την παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε ξεκαθαρίσει στους αμφισβητίες τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».
Η επόμενη ημέρα με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές
Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει «χρώμα» Ευρωεκλογών. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο στόχος του κόμματος: ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει δυνατός και να καταγράψει ποσοστά που δεν θα συμφωνούν με τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων εβδομάδων. Η γκρίνια, πάντως, φαίνεται ότι συνεχίζεται...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτονόητη πράξη η διαγραφή του», δήλωσε η πρώην βουλευτής της ΝΔ
Επίθεση δέχτηκαν Ουκρανοί πολίτες στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω
Η ATHENS VOICE βρέθηκε στις Βρυξέλλες και μίλησε με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
Δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα
«Το Κίνημα Δημοκρατίας γεννήθηκε στον δρόμο των αποκλεισμένων έξω από μία πόρτα»
Όσα είπε ο ίδιος στην εκδήλωση του Ταύρου
«Είμαστε η κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που στη χώρα μας άργησε 24 χρόνια»
«Μπορεί να οδηγήσουν ξανά τη χώρα και τον λαό σε οικονομικές περιπέτειες», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός
«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στο ΠΑΣΟΚ την απάντηση την έχουν έτοιμη: "λεφτά υπάρχουν"» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τι είπε για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση
Αναλυτικά ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 29 Νοεμβρίου
«Κουράστηκες να προσπαθείς να κατεβάσεις φωτογραφίες του Πίνατ και να σου κολλάει το Ίντερνετ;», αναφέρεται χιουμοριστικά
Πυρά κατά της βουλεύτριας που δήλωσε πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την στήριξή της στον Σωκράτη Φάμελλο
Στο πλαίσιο της αποψινής παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
«Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» - Χειμαρρώδης ο πρώην πρωθυπουργός
Τι ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Αυξήσεις καταγγέλλουν Μπακογιάννης - Καφούνης, τι απαντά ο Δούκας
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.