Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τη βόμβα για Κασσελάκη και πώς του απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το πότε θα γίνουν νέες εκλογές και ποιοι θα είναι υποψήφιοι

Ηλένα Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τη βόμβα για τον Στέφανο Κασσελάκη και ποιες είναι οι εξελίξεις που περιμένουμε τις επόμενες ώρες

Μούδιασμα και αμηχανία επικράτησε στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη για την απολύτως αιφνιδιαστική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να «αναβαπτιστεί» από τη βάση, πέντε μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι με άνεση και δηλητηριώδεις αιχμές. Πλέον, η επόμενη ημέρα βρίσκει τους διάφορους πόλους του ΣΥΡΙΖΑ να ζυγίζουν τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπέδειξε αναβάπτιση στον Στέφανο Κασσελάκη ©Menelaos Myrillas / SOOC

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τη «βόμβα»

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανιστεί ότι μιλά ως ο φυσικός ηγέτης του κόμματος, ή ως η φωνή της συνείδησης της παράταξης, και στηλίτευσε τις έριδες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Άσκησε κριτική και στον πρόεδρο και στους επικριτές του, επισήμανε ότι η λύση δεν είναι να κρυφτούν κάτω από το... χαλί τα προβλήματα που οδήγησαν στην προσυνεδριακή έκρηξη, και ζήτησε καθαρές λύσεις.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι προφανής η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς Κασσελάκη, όσο και το γεγονός ότι δεν μπορεί να τηρήσει στάση ουδετερότητας έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπει το ίδιο πρόβλημα που βλέπαμε όλοι μας» σχολίασε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του και νυν υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού στη Νέα Αριστερά, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Και ενδεχομένως αυτή η οπτική είναι που οδήγησε στην αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος· γιατί ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι ότι το «τοτέμ» δεν στήριξε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, αλλά του ζήτησε να προσφύγει και δεύτερη φορά στη βάση -πιθανότατα με την ελπίδα ότι ο κόσμος της παράταξης θα αναγνωρίσει το λάθος του και θα επιλέξει κάποιον άλλο, ή σε αντίθετη περίπτωση θα έχει αναλάβει την ευθύνη για ό,τι ήθελε προκύψει στη συνέχεια, στις Ευρωεκλογές για παράδειγμα. Κατά την ίδια γραμμή ανάλυσης επισημαίνεται ότι πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε από τους αμφισβητίες να σεβαστούν την επιλογή της βάσης που έγινε μόλις 5 μήνες πριν και μάλιστα έναντι αντιπάλων όπως η Έφη Αχτσιόγλου, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με άλλη «ανάγνωση», κάποιοι στην παράταξη θεωρούν εαυτούς «κηδεμόνες» του προέδρου -μια εκδοχή που περιέγραψε και ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο: «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον “ξένο”, τον “μικρό” του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε». Αυτή η εκδοχή εμπεριέχει το ενδεχόμενο να περιμένει η παράταξη ένα θαύμα από το «παιδί – θαύμα», αλλά καθώς κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στις δημοσκοπήσεις, οι «κηδεμόνες» αναζητούν -έστω- τρόπο να εκπαιδεύσουν τον Στέφανο Κασσελάκη στην ελληνική κομματική πραγματικότητα. Κι ενώ ο νέος πρόεδρος θέλει να τα «αλλάξει όλα» γιατί έτσι ζητά ο κόσμος, το βαθύ κόμμα έχει αλλεργία σε αυτές τις αλλαγές και στον τρόπο του Στέφανου Κασσελάκη -απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη, όπως φάνηκε και από την απασφάλιση για το ερωτηματολόγιο. Επ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο αντί ερωτήσεων να δώσει απαντήσεις.

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» ©Menelaos Myrillas / SOOC

Δεν κάνει πίσω ο Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να απαντήσει ανοιχτά σε όσους τον αμφισβητούν μέσα στο κόμμα χωρίς να εξαιρεί τον προκάτοχό του. Θύμισε ότι «ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32% στο 18%», ενώ αναφέρθηκε στα αυτονόητα για έναν νέο πρόεδρο: «Χρειάζομαι χρόνο και ομοψυχία» και «η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται». Σε ό,τι αφορά, δε, τα περί «λευκών επιταγών» και του πότε κρίνεται ένας νέος πρόεδρος -δηλαδή μετά από πόσους μήνες ή μετά από πόσες εκλογικές αναμετρήσεις- ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε προς όσους θεωρούν ότι μπορούν να τον «χρησιμοποιήσουν» ως τις Ευρωεκλογές: «Θα κριθώ -και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές».

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε έτοιμος για να προσφύγει «στις ρίζες του» δηλαδή στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ -στον οποίο ήταν έτοιμος να προσφύγει ούτως ή άλλως και πριν από την παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε ξεκαθαρίσει στους αμφισβητίες τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Θα υπάρξουν αντίπαλοι;

Δύο είναι τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν την επομένη της εκρηκτικής έναρξης του 4ου Συνεδρίου: Πρώτον, εάν υπάρχουν υποψήφιοι που να επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα κόντρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως της υπαρκτής αμφισβήτησής του, και ποιοι είναι αυτοί. Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη που εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα να ζυγίζουν προσεκτικά τη συγκυρία. Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι του Διονύση Τεμπονέρα, του Σωκράτη Φάμελλου και της Όλγας Γεροβασίλη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαρροή από τους ίδιους ή τους συνεργάτες τους.

Εκρηκτική η έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ©Menelaos Myrillas / SOOC

Πότε θα γίνουν οι εκλογές;

Το δεύτερο ερώτημα που θα απαντηθεί εντός των επομένων ωρών είναι το χρονοδιάγραμμα  της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τετραπλή κάλπη σε δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, είπε ότι μαζί με την ψηφοφορία για Νομαρχιακές Επιτροπές και Τοπικούς Συντονιστές, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες από τώρα (δηλαδή στις αρχές Μαρτίου), να διενεργηθεί και η εσωκομματική διαδικασία για την Κεντρική Επιτροπή και για την προεδρική εκλογή. Η εξπρές διαδικασία έγκειται αφενός στο γεγονός ότι περί τα μέσα Μαρτίου αρχίζει η (20ήμερη) στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη, αφετέρου ότι οι Ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 9 Ιουνίου και άρα στενεύουν τα περιθώρια για να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια μάχη με ομοψυχία.

Το εάν κάποιος από εκείνους που αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη αποφασίσει ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία, καθώς και ότι οι δύο εβδομάδες είναι επαρκής χρόνος για να περάσει το μήνυμά του στη βάση, αναμένεται να γίνει γνωστό πάρα πολύ σύντομα. Στην περίπτωση, δε, που όντως υπάρξει αντίπαλος για την προεδρία, το εάν η νέα εκλογική αναμέτρηση, τελικά, ενισχύσει ή όχι τον Στέφανο Κασσελάκη -ανεξάρτητα από την αρχική πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα- αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί.