Πολιτικη & Οικονομια

Έλληνες, οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης

Ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατατάσσει τους Έλληνες στους πιο απαισιόδοξους πολίτες της Ευρώπης ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους. Η έρευνα διενεργήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Νοέμβριο, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα ο βαθμός απαισιοδοξίας παρουσιάζει επιδείνωση, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα, το 75% των Ελλήνων και το 32% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την κατάσταση του νοικοκυριού τους. Σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο οι αρνητικές απαντήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% και στην Ε.Ε. κατά 1%.

Σχετικά με την απασχόληση, 98% των Ελλήνων (αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο), χαρακτηρίζει την κατάσταση «κακή» ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 73% (-1%). Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κακή» την επαγγελματική τους κατάσταση σε ποσοστό 53% (+5%), ενώ 25% (-5%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, στην Ε.Ε. υπερτερούν σαφώς με 56% (+0%) οι θετικές απαντήσεις έναντι 26% (+0%) των αρνητικών.

Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, 77% (+7%) απάντησε ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο 10% (-5%) πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην Ε.Ε., 26% (-2%) θεωρεί ότι τα πράγματα οδεύουν σε σωστή κατεύθυνση και 49% (+2%) σε λάθος.

Στην ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, 14% (-3 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, ενώ 55% (+6% μονάδες) υποστηρίζει το αντίθετο.

Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος, το 11% (-1 μονάδα) υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερη και 46% (+8 μονάδες) χειρότερη, ενώ όσον αφορά την απασχόληση το επόμενο έτος, 14% (-2%) προβλέπουν βελτίωση και 57% (+6%) επιδείνωση της κατάστασης. Οι Έλληνες θεωρούν δύο τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα: η ανεργία με ποσοστό 60% έρχεται πρώτη, ενώ δεύτερη με 46% είναι η οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι το 89% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Στην Ε.Ε., 29% (+2%) έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και 65% (-3%) όχι. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, 91% (0%) των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και 8% (-1%) απαντούν θετικά. Τέλος, το 89% (-6%) των Ελλήνων και το 87% (-1%) των πολιτών στην Ε.Ε. υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους, ενώ 60% των Ελλήνων και 76% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για περιορισμό ελλειμμάτων και χρέους.