Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: «Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία έχει ιδιαίτερη σημασία»

Η πρώτη δήλωση από την επίσημη υποδοχή στο Νέο Δελχί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό ομόλογό του στο Νέο Δελχί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ινδία - Η πρώτη δήλωση © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ινδία - Η πρώτη δήλωση από το Νέο Δελχί

Στην Ινδία έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφκσι - Μητσοτάκη. Στο Νέο Δελχί τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi. Στην πρώτη του δήλωση κατά την επίσημη υποδοχή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά την υποδοχή τους από τον Ινδό πρωθυπουργό στο Νέο Δελχί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά την υποδοχή τους από τον Ινδό πρωθυπουργό στο Νέο Δελχί © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ινδία - Η πρώτη δήλωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τη στρατηγική διμερή συνεργασία, την προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, αλλά θα έχουν και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Rashtrapati Bhavan όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Mahatma Gandhi και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών. Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την έναρξη της επίσκεψης του στην Ινδία, είναι η ακόλουθη: «Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό ομόλογό του στο Νέο Δελχί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ινδό ομόλογό του στο Νέο Δελχί © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης από Ινδία: «Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμα και πριν από το 2030»

«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά, οι κοινές μας αξίες όπως η ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στην πολυμερή διπλωματία αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στις χώρες μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων. «Βρίσκω στο πρόσωπο του κυρίου Μόντι έναν οραματιστή και έναν αληθινό φίλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και τα logistics. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, Όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμη και πριν από το 2030. Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.

Ν. Μόντι: Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη χώρα του, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών. «Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόντι σημειώνοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.