Πολιτικη & Οικονομια

Κανονικά την Πέμπτη το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Με συμβιβασμό έληξε η Πολιτική Γραμματεία

Όλα όσα έγιναν στην κρίσιμη συνεδρίαση

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβασμός στην Πολιτική Γραμματεία και τελεσίγραφο Κασσελάκη για την προεδρία

Μετά από δύο ημέρες σκληρών δηλώσεων και πολλών συζητήσεων για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος, η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έληξε με συμβιβασμό αργά το βράδυ της Τρίτης (20.2). 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του κόμματος «μετά από εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,

β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο».

Στο πλαίσιο αυτό «το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Θα είναι συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την "Προοδευτική αντεπίθεση τώρα"», κατά την ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβασμός στην ΠΓ και τελεσίγραφο Κασσελάκη

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, από την πλευρά τους, σημείωναν ότι «η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος και εκείνος από την πλευρά του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Πολιτική Γραμματεία».

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος ανακάλεσε επιστολή που είχε αποστείλει στη συνεδρίαση της Δευτέρας με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία για την εικόνα του κόμματος, ενώ απέσυρε το «αίτημα» του για «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027 (τις επόμενες εκλογές). Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι λειάνθηκαν προσωρινά οι αντιθέσεις ώστε να προχωρήσουν στο μεθαυριανό συνέδριο και να βαδίσουν ενωμένοι προς τις ευρωεκλογές όπου όλα θα ξανασυζητηθούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προηγήθηκε 

«Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» φέρεται πως είπε στην τοποθέτησή του στην ΠΓ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης προσθέτoντας ότι: «Ή θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εθνικές εκλογές, ή πάμε σε αναβάθμισή μου στο συνέδριο».

Η στάση του αυτή φαίνεται πως πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις σε μερίδα μελών του οργάνου με κάποια από αυτά να φέρεται πως του απάντησαν: «Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Άλλα στελέχη φέρονται να του είπαν ευθέως πως «θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές».

Στην ουσία, ο κ. Κασσελάκης ζητά από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου να δεσμευθούν ότι δεν θα ζητήσουν την απομάκρυνση του, πιθανά μέσω πρότασης μομφής, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό γιατί τον ίδιο και το κόμμα του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το Καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω: ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε» είπε.

Διαφορετικά διαμήνυσε πως θα υπάρξει εκ νέου προσφυγή στη βάση λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του «αν δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Συμπλήρωσε δε πως «σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο αν δεν σεβαστέ και οι ίδιοι τη διαδικασία και υπάρχουν συνέχεια διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και θα το δείτε σύντομα». Μάλιστα, στράφηκε και κατά μερίδας ΜΜΕ λέγοντας ότι «επιτέλους αυτή η προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει».

Η παρέμβαση Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας έκανε και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητώντας λευκή επιταγή ή να υποδείξουν όσοι αμφισβητούν τον πρόεδρο έναν αντίπαλο. Ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στον πρόεδρο αλλά σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, οι ευθύνες «θα βαρύνουν πρώτα από όλους τον ίδιο τον πρόεδρο».

«Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ... Είμαστε Αριστεροί και δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή... Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής» ήταν η απάντησή του σε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος.

«Με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, παραμείναμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επιμένουμε να εκφράζουμε μαζί με τους συντρόφους μας, την αγωνία και την συνείδηση της οργανωμένης εκλογικής βάσης και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν μετανιώσαμε ποτέ για την επιλογή μας αυτή.Έγκαιρα, πριν από 8 μήνες, είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη διεξαγωγής ενός συνεδρίου, πριν την προεδρική εκλογή προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ο απαραίτητος απολογισμός και η αναγκαία αυτοκριτική, αλλά και για να αποτυπωθεί η ιδεολογική ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος, μετά από μια στρατηγική ήττα. Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να τίθεται σε αμφισβήτηση η ιστορική παράδοση και ο προσανατολισμός του κόμματος, όχι με δική μας ευθύνη. Το καταστατικό του κόμματος δεν είναι απλά λέξεις «ατάκτως ειρημένες» στο χαρτί. Είναι αποτέλεσμα συλλογικά ειλημμένης δημοκρατικής απόφασης των χιλιάδων μελών μας, που δεσμεύει άπαντες, μέχρι να αλλάξει μέσα από μια νέα, συντεταγμένη καταστατική διαδικασία. Το καταστατικό είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν υπόκειται σε κανενός είδους "εργαλειοποίηση". Σεβασμός στο καταστατικό, σημαίνει σεβασμός στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτοι εμείς, σε σχετική συνεδρίαση της ΠΓ πριν 2 μήνες, είχαμε ζητήσει το επικείμενο συνέδριο να είναι και καταστατικό (και να εκλεγεί και νέα ΚΕ-ΠΓ) για να εξετάσουμε το μοντέλο του κόμματος, τη διάρθρωση, τη δομή, τα όργανα και τη λειτουργία του. Η εισήγηση του Προέδρου, ήταν αντίθετη», είπε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τεμπονέρας.