Πολιτικη & Οικονομια

Τελεσίγραφο Κασσελάκη στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Ή πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση στο συνέδριο

«Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ, τώρα, όπως είμαστε»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κασσελάκης: Τελεσίγραφο στην ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ - «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ, τώρα, όπως είμαστε» 

«Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» φέρεται πως είπε στην τοποθέτησή του στην ΠΓ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης προσθέτωντας ότι: «Ή θα είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εθνικές εκλογές, ή πάμε σε αναβάθμισή μου στο συνέδριο».

Η στάση του αυτή φαίνεται πως πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις σε μερίδα μελών του οργάνου με κάποια από αυτά να φέρεται πως του απάντησαν: «Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Άλλα στελέχη φέρονται να του είπαν ευθέως πως «θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές».

Τι ζήτησε ο Κασσελάκης στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ουσία, ο κ. Κασσελάκης ζητά από τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου να δεσμευθούν ότι δεν θα ζητήσουν την απομάκρυνση του, πιθανά μέσω πρότασης μομφής, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό γιατί τον ίδιο και το κόμμα του.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το Καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω: ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε» είπε.

Διαφορετικά διαμήνυσε πως θα υπάρξει εκ νέου προσφυγή στη βάση λέγοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του «αν δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Συμπλήρωσε δε πως «σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός και τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο αν δεν σεβαστέ και οι ίδιοι τη διαδικασία και υπάρχουν συνέχεια διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Οι δηλώσεις Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου

Νωρίτερα σε δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και θα το δείτε σύντομα».

Μάλιστα, στράφηκε και κατά μερίδας ΜΜΕ λέγοντας ότι «επιτέλους αυτή η προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει».

Τι αναμένεται από τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναμένουν από τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει εξηγήσεις για την επιστολή που απέστειλε από το Λονδίνο με αιχμές κατά της Πολιτικής Γραμματείας για την έντονη κριτική σχετικά με το ερωτηματολόγιο του προέδρου. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται είτε να εκτονωθεί η ένταση και το κόμμα να οδηγηθεί ομαλά στο Συνέδριο, είτε τα πράγματα να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την κρίση με ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη και την ηγεσία του κόμματος

Πυκνή σε εξελίξεις ήταν και η σημερινή ημέρα ήταν μετά και την χθεσινή επιστολή-φωτιά του Στέφανου Κασσελάκη, όπου δεν υποχώρησε καθόλου από τις θέσεις του.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος έθεσε θέμα ηγεσίας ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να πάει στην εκλογική αναμέτρηση με τον Στέφανο Κασσελάκη«αλλά, αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές».

Νωρίτερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε την ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως «εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη». «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας» είπε αλλά υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «αβάσιμη» την επιστολή Κασσελάκη και είπε:«Σε καμία περίπτωση δεν αντιπολιτευόμαστε τον πρόεδρό του κόμματός μας». Συνέχισε αναφέροντας πως η αντίδραση για το ερωτηματολόγιο υπήρξε επειδή η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε λίγο πριν το συνέδριο. «Καλώς υπάρχει το ερωτηματολόγιο, όχι όμως στο σωστό timing. Είμαστε παραμονές του συνεδρίου το οποίο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία μεγάλη αντεπίθεση ανάκαμψης για να αποφύγουμε τα άσχημα σενάρια που καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις. 

Δυστυχώς, μπλέξαμε και σε συζητήσεις για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι ερωτηματολόγιο παραμονές του συνεδρίου, προσωπικά πιστεύω ότι καλώς υπάρχει το ερωτηματολόγιο και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα μέλη με κάθε τρόπο αλλά βεβαίως να δώσουμε και στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα. Δεν συμφωνώ με τον κ. Κασσελάκη για την στιγμή που αποφάσισε να γίνει. Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την πρόθεση της ηγεσίας να συζητήσει για το όνομα του κόμματος. Σας θυμίζω τον κ. Ανδρουλάκη που έκανε ένα δημοψήφισμα στο κόμμα του για το όνομα του ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας στα όσα ακούγονται ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω για να υπάρξει εκτόνωση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, ενώ σχετικά με το ερωτηματολόγιο υποστήριξε ότι αυτό αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο εσωτερικό του κόμματος, όμως σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά για να προσθέσει «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο».