- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μητσοτάκης σε δηλώσεις με Μέτσολα: «Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, η Δημοκρατία προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε»
Στην Ελλάδα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρομπέρτα Μέτσολα: Κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου
Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κ. Μέτσολα βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (19.2) στην Αθήνα, προκειμένου να υπερτονίσει τη σημασία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, υπογραμμίζοντας το πόσο καθοριστική κρίνεται η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέτσολα: Όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αγάπη που θρέφει η κ. Μέτσολα για τη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης Μέτσολα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρό από ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός.
«Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κακά τα ψέματα αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη. Σε αυτές τις φωνές εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων με τελευταίο δείγμα το νόμο για την ισότητα στο γάμο. Μία μεταρρύθμιση ελευθερίας, ισονομίας, δικαιοσύνης. Πολιτικές που αναγνωρίζονται και από τους ετέρους μας και από διεθνή ΜΜΕ. Ας μην ανησυχούν ορισμένοι η Δημοκρατία προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας αναφορά και στις αγροτικές κινητοποιήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα Τρίτη στο Σύνταγμα. «Ένα από τα ζητούμενα είναι το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει αυτονομία, τι σημαίνει να έχει ένα αμυντικό βραχίονα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε κινητοποιήσεις αγροτών που θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα εκφράζοντας πολλά αιτήματα που είναι δίκαια σχετικά με την ταχύτητα που μεταβαίνει ο πρωτογενής τομέας στην πράσινη μετάβαση».
Μέτσολα: «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας»
«Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων στις ευρωεκλογές. Τώρα που η επιστολική ψήφος είναι πραγματικότητα μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο τη Δημοκρατία. Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε φλέγοντα ζητήματα όπως η Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στήριξη στους αγρότες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πανευρωπαική κατάσταση και δεν θέλουμε κανείς να μείνει πίσω», είπε αρχικά στις δικές της δηλώσεις η Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία συνέχισε χαιρετίζοντας τα σημαντικά βήματα στην Ελλάδα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας και της ισότητας, ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. «Ήταν σημαντική απόφαση στο κοινό ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα
«Σας ευχαριστώ πολύ και καλημέρα. Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην όμορφη Αθήνα, σε αυτό το ξεχωριστό έτος, καθώς θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι υπάρχουν λίγα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να βρίσκεται κανείς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες αυτής της σπουδαίας χώρας και εσάς προσωπικά, κύριε Πρωθυπουργέ, για την ηγεσία σας, τη δέσμευση και την αφοσίωσή σας. Δεν ήταν εύκολο, αλλά αγωνιστήκατε για να βγείτε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ και μειώσατε τον λόγο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κάνατε μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίσατε τις κρίσεις που βρέθηκαν στο δρόμο σας. Και το κάνατε αυτό εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης, φυσικών καταστροφών, πολέμου και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Και αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα.
Στις 9 Ιουνίου, οι Έλληνες και άλλα 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επισκέπτομαι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ακούσω, να αναδείξω την αξία της Ευρώπης, να ευαισθητοποιήσω τους πολίτες σχετικά με τις ευρωεκλογές. Βρίσκομαι εδώ για να σας ενθαρρύνω να ψηφίσετε, ιδιαίτερα τους νέους, καθώς όσοι είναι 17 ετών, μπορούν για πρώτη φορά και εδώ να το κάνουν. Και τώρα που η επιστολική ψήφος έγινε πραγματικότητα, είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από ποτέ να συμμετέχει κανείς στη δημοκρατία.
Μετά την 9η Ιουνίου, θα υπάρχουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ των οποίων 21 από την Ελλάδα. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι θα εκπροσωπούν εξαρτάται από εσάς. Θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα υιοθετήσουν νομοθεσίες που επηρεάζουν όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και εναπόκειται σε εσάς τους Έλληνες πολίτες και την ψήφο σας.
Με τον Πρωθυπουργό αξιοποιήσαμε επίσης αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως μόλις ακούσαμε. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η στήριξή μας στους αγρότες και τον αγροτικό τομέα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανευρωπαϊκή κατάσταση και να καταστήσουμε σαφές ότι σκοπεύουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συζητήσαμε επίσης για το κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα ψήφισμα και καταλαβαίνω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση. Βεβαίως θα το αναλύσουμε αυτό και θα στοχαστούμε σχετικά με όσα λέγονται.
Ανεξάρτητα όμως από αυτό, θέλω επίσης να είμαι σαφής ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε ως Κοινοβούλιο σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει όλα τα κράτη-μέλη στον ίδιο έλεγχο. Γιατί το ζητήσαμε αυτό; Και είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Επειδή θέλουμε να συζητάμε τα θέματα με ειλικρίνεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου.
Θέλω επίσης να χαιρετήσω τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού. Είμαι ευγνώμων για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και είμαι βέβαιη ότι στις προσεχείς συζητήσεις μας θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά μαζί.
Τελευταίο σχόλιο: επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά την Ελλάδα που νομοθέτησε, υπό την ηγεσία σου, Κυριάκο, την ισότητα στον γάμο. Αυτή ήταν μια σημαντική απόφαση στο κοινό μας ταξίδι για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ευχαριστώ γι΄ αυτό».
Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέτσολα