Πολιτικη & Οικονομια

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δημοσκόπηση» ταυτότητας 4 ημέρες πριν από το Συνέδριο

Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΣΥΡΙΖΑ: Στα «κάγκελα» για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη που θέτει ζήτημα ταυτότητας του κόμματος - Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία

Στα «κόκκινα» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα 24ωρα πριν από το 4ο Συνέδριο, όλα δείχνουν να είναι στον «αέρα». Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη βοήθεια του κοινού για το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος και μάλιστα στο παρά πέντε του Συνεδρίου ήταν η θρυαλλίδα της έκρηξης που ακολούθησε από κορυφαία στελέχη -ακόμη και κάποιους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο.

Ενδεικτικό είναι ότι 17 από τα 24 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν και πέτυχαν έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για σήμερα, Δευτέρα (19/2) -στις 12:00 μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει την Τρίτη από το Λονδίνο. Η Όλγα Γεροβασίλη έφθασε στο σημείο να μιλήσει για Συνέδριο διάλυσης, άλλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταρτιστεί κείμενο αποδοκιμασίας των χειρισμών Κασσελάκη, ενώ κάποιοι ανατρέχουν ακόμη και στον κανονισμό εξετάζοντας τι προβλέπει το άρθρο για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη ©Menelaos Myrillas/ SOOC

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ λίγα περιθώρια έκπληξης επιτρέπουν και η τελευταία αυτή πράξη στο δράμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αιφνιδιάζει. Είναι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα που ο πρόεδρος ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση ακόμη και με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος δεν δίστασε πλέον να μιλήσει για αυταρχικές συμπεριφορές και να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επιμείνει στην εισήγησή του (για υβριδικό μοντέλο εκλογών για τις Νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις Μελών) με ύφος «όποιος διαφωνεί να σηκωθεί να το πει» και υπό το αγαπημένο του «φόβητρο» της προσφυγής σε δημοψήφισμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, υπήρξε μια συμβιβαστική – πυροσβεστική λύση, αλλά η «φωτιά» συνέχισε να σιγοκαίει.

Το επόμενο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με το «πρωτοπαλίκαρο» του προέδρου, Παύλο Πολάκη, να απέχει όπως και ο Όθων Ηλιόπουλος, ενώ «παρών» δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη -κόντρα στην κομματική γραμμή και με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει προειδοποιήσει για επιπτώσεις. Από την περασμένη Πέμπτη (15/2) μέχρι αυτήν τη στιγμή οι επιπτώσεις για τους νεοπροεδρικούς που αμφισβήτησαν την επιλογή στήριξης του νομοσχεδίου που αφορούσε ένα ζήτημα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα ειδικής βαρύτητας για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελακη, δεν έχουν φανερωθεί.

Ειδικά για τον Παύλο Πολάκη, οι πληροφορίες θέλουν να «καρατομείται» από τη θέση του συντονιστή τομεαρχών, καθώς οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του κόμματος βαίνουν συνεχώς επιδεινούμενες. Ο άλλοτε στενότερος σύμμαχος του Στέφανου Κασσελάκη δεν δίστασε να υπογράψει και το αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας για το ζήτημα του ερωτηματολογίου του προέδρου. Αντίθετα, η Νίνα Κασιμάτη έσπευσε να υπερασπιστεί την κίνηση Κασσελάκη. Η στάση του Όθωνα Ηλιόπουλου στην ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ήταν έκπληξη για την ηγεσία, με τον ίδιο να επικαλείται πρόβλημα της τελευταίας στιγμής που τον εμπόδισε να μεταβεί στη Βουλή.

Πάντως, ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, σημειώνοντας στην ανάρτησή του με την οποία συνόδευσε το ερωτηματολόγιο και ζητά από τους φίλους του κόμματος να πουν τη γνώμη τους για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά με το συνέδριο: «O νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντεταγμένος και ομόψυχος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δε θα διανοείται να σκεφτεί ούτε λεπτό αν θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που διεκδικούν ίσα δικαιώματα».

Η απάντηση Κασσελάκη στους διαφωνούντες

Σε ό,τι αφορά, δε, τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του ερωτηματολογίου -μια υπενθύμιση της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας που ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει με τη βάση, στην οποία αποδίδει την πραγματική πηγή δύναμής του- ο ίδιος απάντησε ότι:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη.

Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει "αλλάξτε τα όλα".

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://www.isyriza.gr/preconference_survey_form . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας.

Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου

Οι αντιδράσεις για τη «δημοσκόπηση» ταυτότητας

Η απάντηση αφορούσε τις αντιδράσεις των Όλγα Γεροβασίλη, Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Παππά.

Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε πρώτη την σύγκληση των οργάνων «πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε: «Απαράδεκτο να βγάζει ερωτηματολόγιο. Δεν κάνουμε δημοσκοπήσεις. Όταν ο πρόεδρος του κόμματος δεν γνωρίζει κάτι δεν πάει καλά, αλλά όχι στην κατεύθυνση του ερωτηματολογίου. Επιδιώκει να βγάλει από πάνω την ευθύνη για το οργανωτικό χάος και την κατάρρευση. Πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

Ο Παναγιώτης Ρήγας τόνισε: «Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε: «Οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση. Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο».

Στους διαφωνούντες απάντησε η Θεοδώρα Τζάκρη: «Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε: «Ο πρόεδρος τώρα και ενόψει του 4ου Συνεδρίου απευθύνει νέο ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία, τα μέλη μας αλλά και όσους θέλουν να γίνουν μέλη, να διαμορφώσουμε από κοινού, από τα κάτω, με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, συντεταγμένο και συλλογικό, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.»

Ποιοι ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Γραμματεία, τα 17 μέλη που ζήτησαν άμεση σύγκλιση είναι:

ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Την επιστολή δεν υπέγραψαν οι δύο γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση.

Το ερωτηματολόγιο ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Το ερωτηματολόγιο μεταξύ άλλων ζητά την άποψη των μελών – φίλων του κόμματος για το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογότυπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τίθεται το ερώτημα «αν πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο ερώτημα ζητείται από τη βάση να δηλώσει ποιές αλλαγές θέλει να προχωρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς κια να αξιολογήσει τη δομή του κόμματος και τη λειτουργία των οργάνων.

Ερωτηματολόγιο και Συνέδριο

Η σύγκρουση για το ερωτηματολόγιο που μεταξύ άλλων θέτει ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται την ώρα που έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 4ο Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (22/2) στο γήπεδο του Tae Kwon Do και υπό το δυσμενές κλίμα που έχουν δημιουργήσει τα δημοσκοπικά στοιχεία.

Πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν πως μοιάζει να στρώνεται δρόμος για έναν δεύτερο γύρο εκκαθάρισης, έπειτα από τη διάσπαση που οδήγησε στη δημιουργία της Νέας Αριστεράς. Οι ίδιοι επισημαίνουν το γεγονός πως αν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μιλήσει, δύο εκ των συνομιλητών του -Αλέκος Φλαμπουράρης και Όλγα Γεροβασίλη- δείχνουν πλέον έντονα σημάδια δυσφορίας για τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το ζήτημα των συνεργασιών και της πολιτικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο κείμενα – πλατφόρμες, του Διονύση Τεμπονέρα και των Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας καλεί σε κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες στη βάση ενός «Μετώπου Δημοκρατίας», στον απόηχο της εκδήλωσης όπου συμμετείχε μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά) και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ) για το «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;».

Οι Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος και Ραγκούσης ζητούν στροφή στην Κεντροαριστερά και ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρούν, δε, ότι αυτή είναι η πλειοψηφική γραμμή μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του κόμματος.

Ίσως το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ζήτημα και πάντως δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από το Συνέδριο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κύκλων της Κουμουνδούρου.