Πολιτικη & Οικονομια

«Κλείδωσε» για την Τρίτη το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες

Τι σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και πώς ετοιμάζονται οι αγρότες

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγρότες: Κλείδωσε για Τρίτη το ραντεβού με Μητσοτάκη - Πώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα υποδεχθεί ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, τους εκπροσώπους των αγροτών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση δεν ήταν δυνατή τη Δευτέρα, καθώς εκείνη την ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Αναμένεται και η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.

© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EURΟΚΙΝΙSSI

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες συνεδριάζουν σήμερα από τις 11:00 στη Σίνδο προκειμένου να ορίσουν την Επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει και δεσμεύονται να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης. Μίας συνάντησης που θα αποτελείται από πλευράς των αγροτών από τουλάχιστον 10 άτομα αφού θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας.

Τι αναμένουν οι αγρότες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Από την πλευρά τους πάντως οι αγρότες κρατούν «μικρό καλάθι» και όπως υποστηρίζουν, επιθυμούν λύσεις για να αποτραπεί και η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.

Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.

Το βράδυ της Τετάρτης (7.02) οι αγρότες απέστειλαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού, με το οποίο ζητούν:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/ Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο 100% της χαμένης παραγωγής

Τι συμβαίνει στα μπλόκα

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 8.02 έμποροι της Καρδίτσας ενώθηκαν με τους αγρότες και πραγματοποίησαν πορεία στον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ σήμερα Παρασκευή θα οριστούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που θα βρεθούν στο Μαξίμου.

Στις 17:00 εχθές το απόγευμα οι αγρότες της Λάρισας έκλεισαν και πάλι την εθνική οδό στο ύψος του Πλατύκαμπου ενώ στη Χαλκίδα, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα, οι αγρότες της Εύβοιας πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας.

Στο πλευρό των αγροτών τάχθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που πραγματοποιεί περιοδεία σε αγροτικά μπλόκα και βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ανθήλη, κατά το συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Στην Πιερία, με 50 τρακτέρ ενισχύθηκε το μπλόκο του Νησελίου που στήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με τους αγρότες σε όλα τα μπλόκα να εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμείνουν, έως ότου γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες στα Μάλγαρα έκλεισαν για δεύτερη μέρα την εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης παρά την επικείμενη συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Κλειστή παραμένει και η Αθηνών – Πατρών ενώ πρόκειται να αποκλειστεί και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Μαρινάκης: Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο

Για τα αιτήματα των αγροτών και την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, μίλησε σήμερα (9.02) ο Παύλος Μαρινάκης, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο και όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση», ενώ αναφορικά με αιτήματα που έχουν θέσει οι αγρότες προς το Μαξίμου, απάντησε ενδεικτικά για το αφορολόγητο πετρέλαιο που ζητούν οι καλλιεργητές ότι «πάντα τις μειώσεις φόρων, τις κάνουμε αφού είμαστε σίγουροι ότι η μείωση φόρου θα φτάσει στον καταναλωτή ή εν προκειμένω στον αγρότη.

Η επιστροφή του ΕΦΚ κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο είναι μέτρο που έχει αποδώσει τα προηγούμενα χρόνια και όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα ισχύσει για τρίτη χρονιά. Είναι μέτρο άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρόπους, ώστε ει δυνατόν να δοθεί έστω ένα μέρος του νωρίτερα και όχι στο τέλος της περιόδου».

Συμπλήρωσε ότι «Για το ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε ήδη μια σειρά από μέτρα για στήριξη των αγροτών. Μακάρι να καταφέρουμε με την πολιτική μας να έχουμε όλο και φθηνότερο ρεύμα, αλλά έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Στην παρούσα χρονική στιγμή, τα περιθώρια αυτά εξαντλήθηκαν, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε με διευκολύνσεις και με άλλους τρόπους».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πάντως ότι υπάρχουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες που ζητούν να στηριχθούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σεβαστά τα αιτήματα τους, γνωρίζουμε ότι περνούν δύσκολα, προσπαθούμε και ικανοποιούμε τα περισσότερα αιτήματα τους, αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν ζήτημα με το ρεύμα και αυτό πρέπει πάντοτε να το έχουμε στο μυαλό μας».

«Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, είναι οι έλεγχοι από το χωράφι στο ράφι και το άλλο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων. Πολύ σωστά το θέτουν οι αγρότες. Για αρκετά χρόνια το είχε υποτιμήσει το ελληνικό δημόσιο το θέμα των ελληνοποιήσεων, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Πρωθυπουργό και αγρότες ανά την Ελλάδα. Η πολιτική μας πρέπει να εξηγηθεί στους αγρότες, πχ. οι έλεγχοι στα σύνορα, γιατί έχουν κι αυτοί τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Βορίδης: Όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό

Ο υπουργός Επικρατείας Mάκης Βορίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε: «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, προϋπόθεση οι ανοικτοί δρόμοι δεν θέλουμε παρακώλυση συγκοινωνιών – δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσω τις τεχνικές λεπτομέρειες , όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις».

Ακόμα ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία έχει φτιάξει το πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η τιμή του γάλακτος, η οποία έχει αυξηθεί πολύ, οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις παράνομες ελληνοποιήσεις στο γάλα φτιάχνοντας αυτό το ποινικό και διοικητικό πλαίσιο.

Δεν σταματάει εκεί. Έχει πολλά πράγματα, γιατί είναι πολλά και περίπλοκα. Το μέλι είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Οι πατάτες είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Υπάρχουν λοιπόν προϊόντα όπου τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα και πιο δύσκολα και χρειάζονται αν θέλετε και μια τεχνολογική πορεία, αλλά όπου το κάναμε αυτό αποτελεσματικά και το κάναμε στο γάλα γιατί αυτό μας ενδιέφερε κυρίως για την προστασία της φέτας, εκεί είδατε ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές βελτιώσεις και αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής για το ζήτημα αυτό».