- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι πρότεινε η Ελλάδα - Θετική η ΕΕ
«Ασπίδες» κατά Χούθι: Θετική ανταπόκριση της ΕΕ στην πρόταση της Ελλάδας να είναι στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης
Θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Αθήνας το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι να είναι στην Ελλάδα.
Έτσι, έδρα της επιχείρησης κατά των Χούθι μπορεί να καταστεί το στρατηγείο της Λάρισας. Επιπλέον, η Ελλάδα πρότεινε να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Οι προτάσεις της Ελλάδας έγιναν θετικά δεκτές, σύμφωνα με ανάρτηση του Νίκου Δένδια.
Μεταξύ άλλων χωρών θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση «Irini» που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Ασπίδες:» Θετικά δεκτή έγινε η πρόταση της Ελλάδας
Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:
«Στο 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει… pic.twitter.com/4dkFNupOtf
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 31, 2024
«Ασπίδες»: Η νέα ευρωπαϊκή αμυντική επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα
«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.
«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου.
Γεραπετρίτης: Θα συμμετάσχουμε με μια φρεγάτα στην επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα
Τη συμμετοχή της χώρας μας με μια φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα στην επιχείρηση για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος και στην επικείμενη απόφαση για ενεργοποίηση task force της ΕΕ στην περιοχή υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο».
Παράλληλα τόνισε ότι οι ενέργειες των Χούθι οδηγούν ουσιαστικά σε οικονομική επιβάρυνση των εμπορευμάτων, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εύθραυστη.
Γενικότερα για τη Μέση Ανατολή την οποία και αφορούσε η ενημέρωση του υπουργού, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ανθρωπιστικών διαδρόμων ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες ειρήνευσης με σημαντικότερη την πρωτοβουλία του αραβικού κόσμου.
«Ετοιμάζεται task force από πλευράς ΕΕ. Κι εμείς έχουμε πει ότι θα συμμετέχουμε με μία φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα. […] Η κατάσταση δεν είναι καλή, όπως φαντάζεστε, δεν φαίνεται αποκλιμάκωση, γίνονται ενέργειες για ειρηνευτικό πλάνο, αλλά προσκρούουν στο ζήτημα των ομήρων και της επέμβασης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Μπορέλ: Τι ανέφερε για την επιχειρήση «Ασπίδες»
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, προσερχόμενος σε σύσκεψη για το θέμα, ανέφερε «δεν είναι όλες οι χώρες-μέλη πρόθυμες να συμμετάσχουν, αλλά ελπίζω πως καμία δεν θα παρεμποδίσει» την αποστολή.
Ανέφερε επίσης ότι ο στόχος την Τετάρτη ήταν να επιλεγεί ένα επικεφαλής έθνος και να περιγραφεί πού θα έχει την έδρα της η αποστολή, ποιοι θα συμμετέχουν και με ποια μέσα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες δρομολόγησαν τον Δεκέμβριο μια αποστολή για να διασκεδάσουν τους φόβους ότι η διαταραχή σε μια από τις κορυφαίες εμπορικές αρτηρίες του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των Χούθι, και δίστασαν στην ιδέα να είναι υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον».
Οι χώρες που έχουν επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον για την ηγεσία της αποστολής
Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν οι χώρες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ηγεσία της αποστολής, ενώ επτά χώρες μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ναυτικά μέσα, δήλωσαν διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι θα βασίζεται στις υπάρχουσες αποστολές της ΕΕ στην περιοχή.
Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει αρχικά τρία σκάφη υπό τη διοίκηση της ΕΕ. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα Hesse στην περιοχή, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
«Πόλεμος πυραύλων» μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.
Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.
Χθες, Τρίτη, το βράδυ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.
Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένη, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο ηλικιακό όριο και όλες οι αλλαγές που έρχονται
Έτοιμος να ανοίξει πολιτικό διάλογο είπε πως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
H ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού
«Η πολιτική των συναινέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική»
Μιλούν για «εικόνα μη οργανωμένου κόμματος» καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των όσων ψήφισαν
«Mea culpa που δεν έκανα εκλογές το Φεβρουάριο», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΘ ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
Κεραμέως: Σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ευάλωτων συμπολιτών μας
«Δίνουμε €2,1 δισ. για ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός
Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα
«Το ύψος του κατώτατου μισθού θα βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ»
«Τα πανεπιστήμιά μας δεν πρέπει να εκπέμπουν χαλαρότητα, αλλά δυναμισμό», δήλωσε ο Υπουργός
Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό
«Η τρομοκρατία δεν τελειώνει ποτέ» δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν
«Είναι ηθικός αυτουργός για πράγματα που θα συμβούν στο συνέδριο» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο Κασσελάκης παραδέχτηκε την ήττα του θριαμβολογώντας» αναφέρουν πηγές των «87»
Βήμα - βήμα η νέα διαδικασία
Στόχος η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.