Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Με τα F-35 η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα»

O πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Τουρκία τον ερχόμενο Μάιο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ρ/σ του ΣΚΑΪ

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (30.1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «η επιστολή που έστειλε ο κ Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην ερώτηση που του έθεσε ο Παύλος Τσίμας ότι «ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην Πολεμική Αεροπορία το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοϊκών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν». 

Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε». 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την τελευταία δήλωση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο». 

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία τον ερχόμενο Μάιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε ότι «έχουν αποκατασταθεί οι περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας. Η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η πρόθεση είναι να συζητήσουμε λεπτομερώς. Η Ελλάδα προσδιόρισε ποια είναι τα όριά της στο πεδίο και στον Έβρο και στη θάλασσα με την κρίση του 2020. Η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή και για εμένα. Ήταν μία ομιλία 45 λεπτών που μίλησα για το βάθος των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και για τη Δημοκρατία». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοθάλαμο του ΣΚΑΪ © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ για τους αγρότες: Αύξηση έως τις 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή

«Έχουμε τα γενικότερα προβλήματα τού πρωτογενούς τομέα και τα ειδικά της Θεσσαλίας που υπέστη μία τεράστια καταστροφή. Έχουμε κάνει πράγματα και θα κάνουμε περισσότερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απαντά ήδη στα αιτήματα των αγροτών. «Ζήτησα στο Υπουργείο να προχωρήσουμε σε αύξηση της πρώτης αρωγής. Ώστε να αρχίζουν να βάζουν σε τάξη τη ζωή τους μετά την καταστροφή. Θα δώσουμε άμεσα, πρόσθετη αρωγή έως 10.000 ευρώ για αποζημιώσεις που αφορούν την καταστροφή των εξοπλισμών». 

«Να ξέρουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά, ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή, αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας. Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και εμείς ακούμε τους αγρότες. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες όπως στην περίπτωση του ρεύματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μέγα ζήτημα της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: «αφενός υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι σκληρή. Έχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά. Είδαμε ότι η αγορά αυτή έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου. Για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι' αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά. Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα». 

Μητσοτάκης: Προσωπική προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου

Η συζήτηση πήγε αναπόφευκτα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και στις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ΑΕΙ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου όχι μόνο αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, αλλά και προσωπική του προτεραιότητα. «Πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ' έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση, γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλη απλοποίηση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία. Μην ξεχνάμε ότι η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής βάζει εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα Πανεπιστήμια. Θέλουμε τμήματα ελκυστικά από τους φοιτητές, ώστε το πτυχίο να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν σε αυτή τη λογική με μεγαλύτερη ταχύτητα από το παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι ιδέες περί ενός δημόσιου πανεπιστημίου αποκομμένου από την αγορά εργασίας». 

Σχετικά με το ποια ξένα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και όσους σημειώνουν ότι δεν θα υπάρξουν παραρτήματα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Γιατί να μην έρθει στην Ελλάδα ένα πανεπιστήμιο όπως το Harvard; Γιατί να μην έρθουν στην Ελλάδα με αυτά που προσφέρουν αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ιδρύματα μη κερδοσκοπικά που θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά και όχι στα όρια του νόμου». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.