Πολιτικη & Οικονομια

Τη Δευτέρα η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ για τα F-35 της Ελλάδας

Τι σημαίνει αυτό για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

F-35: Τη Δευτέρα η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ προς το υπουργείο Άμυνας - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, τι συμβαίνει με τα F-16 της Τουρκίας

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα πώλησης των F-35

Το Letter of Acceptance των ΗΠΑ για τα F-35

Το  «Letter of Acceptance» (LoA) που θα λάβει η Αθήνα τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ είναι draft κείμενο και θα καταστεί επίσημο μέσα σε 14 ημέρες, εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα εκφραστούν τυχόν ενστάσεις από Αμερικανούς νομοθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το LoA από τις ΗΠΑ προς το υπουργείο Άμυνας αποδέχεται το ελληνικό αίτημα για την πώληση των F-35 και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την απόκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Το έδαφος είχε στρωθεί ήδη από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.

Είχε ακολουθήσει η επιστολή της Πολεμικής Αεροπορίας προς τις ΗΠΑ που ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F-35 καθώς και άλλων οπλικών συστημάτων.

Τα F-35 είναι μαχητικά 5ης γενιάς ©ALI HAIDER/ EPA

To επόμενο στάδιο για τα F-35

Η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ για τα F-35 έρχεται την ώρα που προωθείται η πώληση F-16 στην Τουρκία μετά το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Aφού η Ελλάδα αποδεχθεί το LoA θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σύμβασης, που θα συμπεριλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα, το επίπεδο εξοπλισμού, καθώς και τον τρόπο χρηματοδότησης.

Τι σημαίνουν τα F-35 για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής, μετά το Ισραήλ, που θα αποκτήσει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Με την προσθήκη των υπερσύγχρονων F-35 και σε συνδυασμό με τις φρεγάτες Belh@rra η Ελλάδα θα αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. 

Στρατιωτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το F-35 είναι αεροσκάφος τεχνολογίας stealth, δηλαδή δεν γίνεται εύκολα ορατό από τα εχθρικά ραντάρ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιχειρεί μέσα στο εχθρικό έδαφος χωρίς να γίνεται αντιληπτό από την αντίπαλη αεράμυνα.

Η αλλαγή δυναμικής στο Αιγαίο ισχύει ακόμα και αν πάρει τα F-16 η Τουρκία, επισημαίνουν οι στρατιωτικοί αναλυτές.

Η Τουρκία αναμένει την απόφαση του Κογκρέσου για την αγορά των μαχητικών F-16, δήλωσε ο Ερντογάν © EPA/Necati Savas

Ερντογάν: Αναμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης για τα F-16

Η Τουρκία αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την αγορά των μαχητικών F-16, δήλωσε την Παρασκευή (26/1) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και παραδέχτηκε ότι υπήρξε σχετική υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά.

Συγκεκριμένα, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο ίδιος συνέχισε: «Μου ήρθε χθες (σ.σ. ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στα άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημα του να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατό».

Περιμένουμε, είπε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης».

«Αυτό περιμένουμε» επανέλαβε, τονίζοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μου παρακολουθεί στενά το θέμα».

Σημείωσε ακόμη ότι «τόσο ο Καναδάς όσο και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αυτό το βήμα ήταν πολύ θετικό όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας και αποτελεί πηγή ισχύος για το ΝΑΤΟ».