- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πρώτη συνάντηση της «Συμμαχίας του Νότου» για τη γεωργία - Με ελληνική πρωτοβουλία
Ενιαίο μέτωπο εννέα χωρών στα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση
ΕΕ: Η πρώτη συνάντηση της «Συμμαχίας του Νότου» για θέματα γεωργίας, με ελληνική πρωτοβουλία - Κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα - Τι συμφωνήθηκε.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, με στόχο να υπάρξει συνεργασία προς μια συντονισμένη στάση για τα κοινά προβλήματα.
Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο είναι η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία, το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, αλλά και το πρόβλημα των ψαριών-εισβολέων το οποίο αφορά κυρίως τις μεσογειακές χώρες.
Πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, του οποίου πρωτοβουλία ήταν η Σύνοδος των ΕUMED-9, τόνισε ότι οι συμμετέχοντες «συνηγόρησαν ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την "ανακούφιση" από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».
«Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, τα ινστιτούτα, οι οργανισμοί, ώστε να δούμε πως αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα. Εμφανίστηκαν όλοι σύμφωνοι στην πρόταση της Πορτογαλίας για απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής της ΚΑΠ. Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων», πρόσθεσε.
Αυγενάκης: Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών
Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι «στεκόμαστε με σεβασμό, συζητάμε, κατανοούμε τα προβλήματα, υπάρχει ένταση, υπάρχει πρόβλημα, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει μέριμνα και αντανακλαστικά και πραγματικό ενδιαφέρον. Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό».
«Ως κράτος-μέλος η Ελλάδα, πρέπει να επιμένουμε ευρωπαϊκά στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών. Πρώτα απ' όλα, όμως, είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών διότι ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα και κυρίως αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Είμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, έχουμε καταβάλει ένα μεγάλο ποσό σε αποζημιώσεις και προκαταβολές, έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε δώσει χρονοδιαγράμματα του προγράμματος για να τους στηρίξουμε συνολικά. Η ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου δεν είναι μια υπόθεση μερικών εβδομάδων, είναι μια μεγάλη προσπάθεια. Θα τη στηρίξουμε μέχρι τέλους, το έχει πει και ο πρωθυπουργός», τόνισε.
Εννέα χώρες της ΕΕ συγκροτούν τη «Συμμαχία του Νότου»
Στη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας τις εννέα χώρες, συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Γεωργίας, Κυριαρχίας Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας Francesco Lollobrigida, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, η υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes, ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας Hon. dr Anton REFALO, η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, ο ΓΓ Γεωργικών Πόρων και Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας Fernando Miranda Sotillos, η ΓΓ Γεωργίας και Δασών της Σλοβενίας Eva KNEZ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Απόδοσης των Επιχειρήσεων της Γαλλίας Philippe Duclaud και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ευθύμιος Κωστόπουλος.