Πολιτικη & Οικονομια

Τη στάση της αποχής για τα ομόφυλα ζευγάρια αποφάσισε ο Βορίδης

Προ ημέρων ο υπουργός Επικρατείας άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oμόφυλα ζευγάρια: Αποχή από την ψηφοφορία για τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη

Κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναφέρουν τα εξής: «Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο υπουργός Επικρατείας έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα και δεν έχει επιχειρηματολογήσει κατά του νομοσχεδίου, περιοριζόμενος απλώς στο να δηλώνει την διαφωνία του για ιδεολογικούς και συνειδησιακούς λόγους.

Βορίδης: «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος»

Ο Μάκης Βορίδης προ ημερών άφηνε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα ψηφίσει ακόμα κι αν αυτό στοιχίσει την παραμονή του στην κυβέρνηση. «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Μάκης Βορίδης στην ερώτηση τη

Κ. Μητσοτάκης: Η ρύθμιση για τα ομόφυλα προσθέτει δικαιώματα, δεν αφαιρεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στο υπουργικό συμβούλιο την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή μιας νηφάλιας συζήτησης, χωρίς ακρότητες, όπως είπε. Ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Έκανε λόγο για ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις. Σέβομαι, είπε, απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας και πρόσθεσε ότι αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση που έρχεται δεν αλλάζει όσα ισχύουν για την παρένθετη κύηση στην Ελλάδα.

«Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί και η παράταξή μας κατέκτησε αυτή τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας. Σε αυτόν τον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης, της εξέλιξης, αλλά και της δικής μας πλευράς που πιστεύω ότι εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη. Ακούστηκαν όμως και φωνές που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα αλλά θα βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα. Και είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι στα πλαίσια αυτού του δημόσιου διαλόγου εξηγήθηκε, πιστεύω λεπτομερώς, τι δεν κάνει το νομοσχέδιο: δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς “Γονέας 1” και “Γονέας 2”. Γιατί -θέλω να το τονίσω- η Ελλάδα δε θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου. Με λίγα λόγια, η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς. Είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν “παιδιά ενός κατώτερου θεού“».

ς δημοσιογράφου για το αν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με κόστος ακόμα και την παραίτησή του.