- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στην Εκκλησία
Την Τετάρτη παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο Υπουργικό Συμβούλιο - Η στάση της Εκκλησίας και η αντίδραση της κυβέρνησης
Μετά τη μικρή αναβολή εξαιτίας της ασθένειας του πρωθυπουργού, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (24/1) -μία ημέρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που εξέφρασε την άποψή της για την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης το σ/ν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:
Στις 12:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία
Νωρίτερα την Τρίτη (23/1) μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου εκδόθηκε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται».
Σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούνταν από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής.
Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση μεταξύ των 82 Μητροπολιτών, οι οποίοι μετείχαν στην Ιερά Σύνοδο.
Η διαφορά που υπήρχε μεταξύ των ιεραρχών ήταν οι τόνοι που χρησιμοποιούν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το τελευταίο διάστημα μητροπολίτες χρησιμοποίησαν μια ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, ενώ κάποιοι έκανα λόγο ακόμα και για λαοσυνάξεις.
Από την άλλη υπήρξαν πιο «ήπιες» φωνές όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς -κατά πληροφορίες- στις 4 Φεβρουάριου και όπως είπε η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.
Σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώνονται οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής.
Η μία εγκύκλιος «Προς το Λαό» θα αναγνωστεί την Κυριακή στους ναούς, θα εκδοθεί όμως και μια δεύτερη η οποία θα απευθύνεται στην κυβέρνηση.
Η αντίδραση της κυβέρνησης στις ανακοινώσεις της Εκκλησιάς για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Χαμηλά κρατά η κυβέρνηση τους τόνους με την Εκκλησία, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές και πως δεν θα προβούν σε κανένα άλλο σχόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε τονίσει στην ΕΡΤ: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ακούσουμε και θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε τις απόψεις της εκκλησίας, της κοινωνίας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στους πολίτες και σ’ αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά».
«Υπάρχει απόλυτος σεβασμός και στο πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου και λόγω του αξιώματός του, αλλά και λόγω και της δικής του παρουσίας. Η εκκλησία διαχρονικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, διαδραμάτισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βοήθεια ειδικά σε πιο αδύναμους συμπολίτες μας, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και συνεχίζει να το κάνει και γι’ αυτό και υπάρχει διαχρονικός και απόλυτος σεβασμός. Από κει και πέρα, νομίζω ότι αυτό το οποίο απάντησα, είναι κάτι το οποίο ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στη δημοκρατία μας, στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις έχουν την πρωτοβουλία, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και πρέπει να εφαρμόζουν και εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους, κάτι που κάνουμε κι εμείς» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει πληρώσει πολλά από το διχασμό και σημείωσε «δεν θέλουμε να διχάσουμε. Αλίμονο, αν ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι προστατεύει τα δικαιώματα κάποιων συμπολιτών μας και δεν επηρεάζει κανέναν άλλον και μάλιστα ρυθμίζει μία κατάσταση που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υφίσταται, αλλά δεν είναι ρυθμισμένη και δημιουργεί κάποιες αδικίες μεταξύ των πολιτών -παιδιά δύο κατηγοριών-, αλίμονο αν ένα τέτοιο θέμα δίχαζε την κοινωνία».
«Αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε, είναι να ρυθμίσουμε μία κατάσταση που υπάρχει και να αξιολογούνται οι δύο άνθρωποι αυτοί, όπως αξιολογείται κι ένα ετερόφυλο ζευγάρι, άρα είναι κατάλληλοι για την υιοθεσία. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι, ως προς τον πολιτικό γάμο, έχει εξελιχθεί, δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο. Μιλάμε για έναν γάμο σε δημαρχείο, μιλάμε για μια ισότητα ουσιαστικά, ίσα δικαιώματα στο σύνολο των πολιτών», ανέφερε.
Το νομοσχέδιο και η στάση των βουλευτών
Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι οι υπουργοί συμμετέχοντας στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση και πρόσθεσε «από εκεί και πέρα, νομίζω, οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις είναι θέμα κατ’ αρχάς των ιδίων, ποιες θα είναι οι αποφάσεις τους. Να μην προδικάσουμε, δηλαδή, τι θα ψηφίσει ο κάθε υπουργός. Η αλήθεια είναι ότι πέραν των ενστάσεων που έχει εκφράσει από την αρχή ο κ. Βορίδης, δεν υπάρχει διατυπωμένη κάποια άλλη ένσταση. Αλλά ας δούμε τι θα συμβεί, ας δούμε το υπουργικό συμβούλιο και μετά. Προφανώς αυτές είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού τις οποίες ούτε θα μπορούσα να προαναγγείλω, ούτε τις γνωρίζω, ούτε να τις προδικάσω».
Σημειώνεται ότι μετά τις «ενημερωτικές συναντήσεις» που είχε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος με τους βουλευτές της ΝΔ, εκτιμάται ότι περί τα 20 μέλη της ΚΟ της ΝΔ επιμένουν στην αρνητική στάση έναντι του νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται είτε να εκφραστεί με αποχή από την ψηφοφορία, είτε ακόμη και με αρνητική ψήφο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Θεωρείται βέβαιο ότι η Εκκλησία έχει προσεγγίσει τους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να ενισχύσει το μπλοκ του «όχι» και δεν αποκλείεται να επιτύχει το στόχο της, δεδομένου των σχέσεων των δύο πλευρών.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Φεβρουαρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.