Πολιτικη & Οικονομια

Λάρισα, μια πόλη εξωστρεφής, ένας 12μηνος προορισμός

Ο νέος Δήμαρχος της Λάρισας Θανάσης Μαμάκος μιλάει στην Athens Voice

Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θανάσης Μαμάκος: Συνέντευξη με τον νέο δήμαρχο της Λάρισας, Θανάση Μαμάκο - Τα σχέδιά του για την πόλη μετά την εκλογή του

Ο νέος Δήμαρχος της Λάρισας Θανάσης Μαμάκος μιλάει στην Athens Voice αναφορικά με το σχέδιο του για μια σύγχρονη, έξυπνη πόλη και εξωστρεφή παράλληλα με το πώς σκέφτεται να διοργανώσει ένα μεγάλο ετήσιο event με θέμα τον καφέ. «Σκοπεύουμε λοιπόν, να αναδείξουμε την εξέλιξη αυτής της συνήθειας των Λαρισαίων που αρέσκονται να αναφέρουν την πόλη τους ως “πόλη του καφέ”» λέει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες από την ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντά σας ως δήμαρχος Λαρισαίων. Πώς είναι η καθημερινότητά σας;
Ξεκινά πριν καν ξημερώσει και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ. Ομολογώ ότι η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει. Όπως βεβαίως και όσων δουλεύουμε μαζί. Ξέρετε, δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για μια σύγχρονη, έξυπνη καινοτόμο και εξωστρεφή Λάρισα. Και αυτό θέλει διαρκή προσπάθεια, συστηματική μεθοδικότητα και μεγάλη αφοσίωση. Πράγματι, βάζουμε ψηλά τον πήχη, γιατί η πόλη εδώ και μια δεκαετία περίπου αναπτυσσόταν ερήμην της δημοτικής αρχής… Οφείλουμε, λοιπόν, να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο ενισχύοντας τις βασικές της υποδομές, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Εργαζόμαστε, επίσης, για την ενδυνάμωση του ψηφιακού προφίλ της και άμεσα για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της και της τουριστικής της ανάπτυξης.

Υπολείπεται σε εξωστρέφεια μια πόλη που φημίζεται για τη διασκέδασή της; Που η εικόνα της καθημερινότητάς της είναι εικόνα ενός πλέγματος πεζοδρόμων, με καφέ μπαρ και εστιατόρια που ασφυκτιούν από ζωή, όχι μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες, αλλά σχεδόν 365 μέρες τον χρόνο;
Αυτό που επισημαίνετε είναι η ζωντάνια της πόλης και η εικόνα της είναι ακριβώς αυτή που περιγράφετε. Αυτό που μας λείπει είναι αυτό το ζωντανό, εξωστρεφές, ψυχαγωγικό προφίλ της πόλης να μην καταναλώνεται μόνο από τους κατοίκους της -απ’ αυτούς που το διαμορφώνουν, δηλαδή- αλλά να αποτελεί στοιχείο πρόκλησης του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού. Ο πολιτισμός και η αγροδιατροφή, οι δύο βασικοί πυλώνες της ταυτότητάς μας, σε συνδυασμό με τον εξωστρεφή τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητά μας οι Λαρισαίοι, μπορούν να γίνουν γεννήτορες ανάπτυξης. Σχεδιάζουμε, λοιπόν δομές, λειτουργίες και δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της Λάρισας ως τουριστικού προορισμού για όλο τον χρόνο, κυρίως για τα Σαββατοκύριακα (city break), ως σημείο αφετηρίας για μονοήμερες εκδρομές (περιπατητικός / φυσιολατρικός τουρισμός, οινοτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός κ.λπ.) και στην ενίσχυση της εικόνας της πόλης ως πόλης για συνέδρια/κλαδικές εκδηλώσεις, με την απόκτηση σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ Καφέ

Μπορούμε να έχουμε μια πρώτη «γεύση» των δράσεων που σχεδιάζετε;
Βεβαίως! Σχεδιάζουμε, καταρχάς, να αναδείξουμε την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Λάρισας μέσω του φωτισμού κτιρίων που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της δόμησής της, αλλά και του τρόπου οργάνωσης της κοινωνικής ζωής της πόλης. Στην κοινωνική ζωή της πόλης αναφέρεται και η επόμενη δράση που θα σας αναφέρω. Ο Λάκης Λαζόπουλος, γέννημα-θρέμμα της Λάρισας σε μια παλιά του συνέντευξη απέδωσε την εξωστρεφή ζωή των κατοίκων της στο γεγονός ότι μεγάλωσαν -πριν αρχίσει η εις ύψος ανοικοδόμησή της μέσω της αντιπαροχής- σε σπίτια με αυλές και συνήθιζαν εκεί να «ξοδεύουν» τις ώρες της σχόλης τους. Σκοπεύουμε λοιπόν, να αναδείξουμε την εξέλιξη αυτής της συνήθειας των Λαρισαίων που αρέσκονται να αναφέρουν την πόλη τους ως «πόλη του καφέ», εξαιτίας των εκατοντάδων επιχειρήσεων καφέ και εστίασης που λειτουργούν στο κέντρο και τις συνοικίες και αποτελούν το σύγχρονο πρόσωπο της εξωστρέφειάς της. Σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο φεστιβάλ Καφέ.

Με ποιον τρόπο;
Διοργανώνοντας ένα μεγάλο ετήσιο event με θέμα τον καφέ: ένα ετήσιο φεστιβάλ, μια μεγάλη γιορτή του καφέ με ποικίλες εκδηλώσεις, που θα αποθεώνει τη σχέση της πόλης με τον καφέ και ό,τι συνδέεται με αυτόν, από την ανθρώπινη συνεύρεση, τη γοητεία της δημόσιας («καφενειακής» έστω) συζήτησης, την απόλαυση της υπαίθριας διασκέδασης, έως τη σύγχρονη κουλτούρα του καφέ που είναι ο απαραίτητος σύντροφός μας στη δουλειά και τη σχόλη.  Σημειώστε ότι η πόλη σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στην κατανάλωση καφέ, σε σημείο που να θεωρείται η βαριά βιομηχανία της, αν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι από αυτήν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους brands που ειδικεύονται στον καφέ και έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Τέλος, προσανατολιζόμαστε, ειδικά για φέτος, σε μια μεγάλη αναφορά στην ιστορία του πλέον καταξιωμένου περιφερειακού θεάτρου της χώρας, του Θεσσαλικού Θεάτρου, που πρώτο υλοποίησε τη θεατρική αποκέντρωση στη χώρα και εξελίχθηκε σε φυτώριο παραγωγής μεγάλων καλλιτεχνών που διαπρέπουν ως σήμερα στο θεατρικό στερέωμα της χώρας. Το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια λαμπρής πορείας και η επέτειος αυτή θα είναι η αφορμή να αναδείξουμε το πολιτιστικό πρόσωπο της Λάρισας -ένα πρόσωπο με πολύ μέλλον, δεδομένου του ότι στο κέντρο της πόλης έχει αποκαλυφθεί και αποκαθίσταται, ώστε να καταστεί απόλυτα λειτουργικό, ένα επιβλητικό αρχαίο θέατρο, ανάλογο της Επιδαύρου. Επιτρέψτε μου, προς το παρόν, να περιοριστώ σ’ αυτά… Τα σχέδιά μας, ωστόσο, περιλαμβάνουν δράσεις που θα καθιστούν, ευελπιστώ, καθημερινά επίκαιρη την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Λάρισας.